Elfelejtettem a jelszót.
Infomediátor » Hírek
BREXIT és a domain kérdése2016. 06. 24.

 

Mára eldőlt, hogy a brit szavazók ugyan csekély többséggel, de az Egyesült Királyság az EU-ból való kilépése mellett tette le a voksát. A közvéleményt hidegzuhanyként érő nem igazán várt fordulat felbolygatta  a tőzsdéket, és mindenki azt találgatja, hogy hogyan lesz ezek után. Egy területről azonban eddig nem esett szó, amely pedig sok britet érinthet hátrányosan: mi lesz a britek által regisztrált domainek sorsa? 

Részletek...
Megkezdi a 'katolikus' doménnév használatát a Vatikán 2016. 04. 14.

Megkezdi a .catholic doménnév használatát a Vatikán. A vatikáni államtitkárság indítványára munkacsoport dolgozik a technikai újítás megvalósításán - közölte a Radio Vatikan.

 

 

 

Részletek...
Az amerikai kormány folytatja jogi harcát az Apple ellen 2016. 04. 14.

Az amerikai igazságügyi minisztérium megfellebbezi azt a februári bírósági végzést, amelynek értelmében a kormány nem kötelezhetné az Apple informatikai óriáscéget arra, hogy feltörjön egy New York-i kábítószeres üggyel kapcsolatban lefoglalt iPhone okostelefont. 

Részletek...
Amikor Justitia mérlege egyensúlyba kerül2016. 02. 19.

Justitia, a jogtudomány emblematikus figurája nem véletlenül tartja a kezében a mérleget. Ezzel azt jelzi minden korok bírái számára, hogy egy konfliktus elbírálása esetén törekedni kell az egymással ütköző jogok egyensúlyára. Ezt tartotta szem előtt a strasbourgi Emberi Jogi Bíróság is az ún. "komment "ítéletében.

Részletek...
Kommentek az EJEB komment ítéletéhez2016. 02. 04.

Az Emberi Jogi Bíróság 2016. február 2.-án, az ún. "komment "ügyben közzétett határozata ismét új fejezetet nyitott az on-line kommunikációban régóta folyó vitában a véleménynyilvánítás szabadsága és a mások személyiségi jogai közötti konfliktusban.

Részletek...
Távközlési jogszabálycsomagot fogadott el az Európai Parlament2014. 04. 07.

Eltörli a roamingdíjat és megtiltja az online alkalmazás segítségével folytatott ingyentelefonálás blokkolását az Európai Parlament a múlt csütörtökön elfogadott távközlési jogszabálycsomag értelmében. Az EP egyrészt 2015 december 15-től eltörölné a külföldi mobiltelefonálásért és hívásfogadásért fizetendő felárat, az úgynevezett roamingdíjat (magyarul barangolási díjat), másrészt az úgynevezett netsemlegesség fogalmának megteremtésével megtiltaná az internetszolgáltatóknak, hogy gazdasági vagy egyéb okokból akadályozzák vagy lassítsák egyes internetes szolgáltatások működését.

Részletek...
ONLINE KORZÓ, AVAGY VIRTUÁLIS ÁLLAM?2011. 12. 07.

 A közösségi oldalak a világ új hatalmai? 

Részletek...
ONLINE KORZÓ, AVAGY HOGYAN SÉTÁLJUNK A FACEBOOKON2011. 06. 30.

A ma átlagos internet felhasználója még nincs annak tudatában, hogy személyi profilja, adatai bizony komoly pénzt érnek másoknak. Éppen ezért nem is védi ezeket kellőképpen.

Részletek...
Domain nevek letiltásával a jogsértő tartalom ellen?2010. 09. 22.

 Lehet-e megoldás a domain név felfüggesztése vagy visszavonása az alatta közölt jogsértő tartalom elleni harcban? A kérdés aktualitását a közelmúlt hazai botrányai, és a legújabb amerikai törvényjavaslat veti fel.


Részletek...
Élesedő harc a filecsere körül2010. 03. 03.

Az ACTA-val szemben az EU nem támogatja a fájlcserélők lekapcsolását az internetről, s az Európai Bizottság kiáll az egyéni felhasználók szabadságjogai mellett. De a helyzet távolról sem egyértelmű. A lobbisták minden oldalon teszik a magukét, és az EU is azt az ujját keresi, amit még nem harapott meg.
 

Részletek...
Politika a Neten2010. 03. 03.

Vajon hogyan szólítják meg a pártok a Netpolgárokat? A Google pártfigyelő szolgáltatása arról ad információt, hogy miylen arányban jelennek meg az egyes politikai pártok az interneten.

Részletek...
A FAIR BUSINESS MINŐSÍTŐ TESTÜLET TANÁCSAI A KARÁCSONYI ON LINE VÁSÁRLÁSHOZ2009. 12. 14.

 A karácsonyi ajándékvásárlási lázban a zsúfolt boltokban tolongás és a pénztári várakozás helyett, az évzárás időszűkében mennyire kényelmesebb megoldás a karosszékben ülve böngészni  az on line boltok kínálatában. Ötletes, személyre szóló ajándékok közül választhatjuk ki azokat, amelyekkel szeretteinket meglephetjük. Hogy az örömteli ajándékozás helyett mégse a keserű bosszankodás legyen a karácsonyi élményünk, érdemes megszívlelni az alábbi tanácsokat:

 

Részletek...
E-GAZDASÁG ÉLÉNKÍTÉST, ÉS EZT TÁMOGATÓ JOGI KÖRNYEZETET KÉRÜNK!2009. 12. 01.

 A Fair Business Minősítő Testület sajtóközleményt tett közzé az elektronikus kereskedelemet érintő átgondolatlan jogi szabályozás miatt, és kezdeményezte az érintett jogszabályok módosítását és felülvizsgálatát. 

Részletek...
Megállapodásra jutott az Európai Parlament a fájlcserélők kérdésében2009. 11. 09.

Többszöri nekifutás után úgy tűnik, hogy elfogadja a távközlési reformcsomagot az Európai Parlament,miután a fájlcserélőket büntetni kívánó francia javaslat ügyében megegyezésre jutottak egymással a brüsszeli jogalkotók. 

Részletek...
DAT 2009 - Látható Magyarország2009. 11. 09.

 A közzétett EU Digitális Versenyképesség jelentés ismerteti a Barroso elnök vezette EU Bizottság által öt éven keresztül folytatott uniós politika eredményeit, amely a legújabb kommunikációs technológiák, az új hálózatok és szolgáltatások, valamint a kreatív médiatartalom előmozdítását tűzte ki célul. 


2009. július 9-ei beszédében (SPEECH/09/336) Reding EU Biztos hangsúlyozta, hogy "Digitális Európa" néven új, politikai megközelítésként szolgáló stratégiát kell kialakítani az online tartalom egységes és felhasználóbarát piacának létrehozására, ahol az IKT jelenti majd az innováció, a teljes körű internet-lefedettség és a "zöldebb" gazdaság hajtóerejét.

A Magyar Tartalomipari Szövetség a Kreativitás és innováció Európai év 2009 programsorozat kretében, valamint a fenti "Digitális Európa" programhoz történő hazai csatlakozás érdekében megkezdte a Digitális/Látható Magyarország program kidolgozását.

A XIX. DAT konferencia és a IX. eFestival Gála a hazai kreatív/tartalomipari iparágak jó gyakorlatának bemutatásával és a fejlesztési (export, foglalkoztatás, jogi, közgazdasági, humánerőforrás stb.) lehetőségek feltárásával kíván hozzájárulni a hazai gazdaság növekedéséhez.

Az idei DAT konferencia 2009. november 10-én 14.00 órától kerül megrendezésre a Magyar Telekom Székház Tölösi Péter Konferencia Központjában (1013 Budapest, Krisztina krt. 55.).

Részletek...
eFestival-092009. 11. 09.

 A Magyar Tartalomipari Szövetség immáron 9. alkalommal rendezte meg a hazai online és a multimédia szakma kiváló digitális tartalomfejlesztési gyakorlatát bemutató eFestivalt.

Az eFestival az online és a multimédia szakma évenként megrendezett rangos eseménye. A versenyen részt vehet bárki, aki az online gazdaságba újonnan lép be valamilyen internetes megoldással, multimédiás alkotással. A verseny célja, arra ösztönözni az alkotókat, hogy minél színvonalasabb, minőségi magyar tartalmat állítsanak elő és szolgáltassanak a felhasználóknak. A tét: kedvezményes nevezés a European Seal of e-Excellence 2010 nemzetközi megmérettetésre.


A pályaművek az alábbi kategóriákban kerültek értékelésre:

  • eKultúra / A magyar kulturális örökség digitális megőrzése / eTudomány
  • Mindennapjaink informatikája / eSzórakozás
  • eEgészségügy / eEsélyegyenlőség
  • Közérdekű információ-szolgáltatás / Tematikus szakportálok
  • Turisztika / Település
  • eLearning
  • eKereskedelem
  • eSzolgáltatás

 

Részletek...
E-Magyarország, e-kormányzat, 20092009. 11. 09.

 Az „E-Magyarország, e-kormányzat 2009” konferencia immár nyolcadik alkalommal a kormány, az üzleti szektor (erősen reprezentálva a nagy info-kommunikációs cégek, valamint a kis- és középvállalatok képviselői), az önkormányzatok, a közigazgatási intézmények, a térségi szakemberek, a régiók vezetői, a szakmai szövetségek, a kamarák hagyományosan legnagyobb részvételű párbeszéde a fejlett információs, illetve tudás alapú társadalom megteremtése és működése érdekében, a közös jövőnkért.

Részletek...
Megkezdte működését a Fair Business elektronikus kereskedelmi minősítő és alternatív vitarendező rendszer2009. 10. 09.

A tanúsított web áruházakban megbízhat a fogyasztó, itt jogszerűen és megbízhatóan működő kereskedőtől vásárolhat! E gondolatok indították az Infomediátor Információs Társadalmi Fehasználóvédelmi Irodát, hogy az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesülettel és a Magyar Tartalomipari Szövetséggel összefogva, a területhez értő szakemberek bevonásával két év alatt kifejlessze a Fair Business elektronikus kereskedelmi minősítő és alternatív vitarendező rendszert. Az elméleti kidolgozás után a nyáron felállt a szervezet, és szeptember elejétől már a kereskedők kérhetik on line shopjuk minősítését a Fair Business Minősítő Testülettől.

Részletek...
500 éves Kukac!2009. 06. 04.

 

A @ jel legkorábbi ábrázolását egy firenzei kereskedő

1536-os levelében találjuk.

Részletek...
KONFERENCIA2009. 06. 04.

EGY CSÓNAKBAN EVEZÜNK avagy JOGFORRÁSOK  A VÍZFORRÁSOK ÉRDEKÉBEN

Részletek...
Kukkoló Google2009. 05. 11.

 Újabb Big Brother effektus, vagy értékes tartalom? Kérdések a Google új szolgáltatásával, a Street View-al kapcsolatban. 

Részletek...
Válasszunk magunknak csillagot!2009. 05. 11.

 Most már a Google új porgramja segítségével azt is megtudhatjuk, hogy melyiket választottuk! 

Részletek...
Pornót, szexet az iskolásoknak?2008. 06. 19.

Az internet veszélyeire sokszor és sokan felhívták már a figyelmet. Az azonban mindenképpen meglepő, hogy a legnépszerűbb hazai közösségi portál olykor igencsak felnőtt tartalmakat kínál kiskorú látogatóinak.

Részletek...
A svéd parlament engedélyezte az e-mail- és telefonlehallgatást2008. 06. 19.

A svéd parlament szerdán törvényt fogadott el, amely engedélyezi az elektronikus levelek és telefonbeszélgetések megfigyelését. A 143 igen, 138 nem és 1 tartózkodás mellett elfogadott jogszabály élénk vitát váltott ki a stockholmi parlamentben, ellenzői George Orwell 1984 című regényére utalva a "nagy testvér" országának rémét idézték fel.

Részletek...
Fórum a szerzői jogdíjak harmonizációjára2008. 05. 29.

Charlie McCreevy belső piaci biztos keddi (2008. május 27.) nyilvános meghallgatásán egy olyan fórum felállítását szorgalmazta, melyen a szerzői jogdíjakat kezelő szervezetek, valamint a szerzői jogokra sokszor „veszélyt” jelentő elektronikai cégek formalizált keretek között egyeztethetnének a jogdíjak szabályozásával kapcsolatban.

Részletek...
Megoszthatja tudását, megismerheti a többiekét: memo.hu2008. 05. 28.

Új közösségi oldal indult www.memo.hu címen. Az oldal alapvetően a kérdezz-felelek felhasználói tartalomszolgáltatáson alapul, vagyis a közösség tagjai itt tematikusan csoportosítva feltehetik kérdéseiket, amelyekre ugyancsak a közösség tagjai válaszolnak.

Részletek...
A virtuális tér biztonságáért2008. 05. 28.

Az internetes szolgáltatások bővülése egyre több kérdést vet fel személyes adataink biztonságával kapcsolatban.

Részletek...
Arcról olvassa le a személyiséget az új magyar találmány. Módosítva2008. 03. 25.

Az elmúlt évek egyik legkiemelkedőbb magyar innovációja, a FaceReading, egy mesterséges intelligenciára épülő technológia, amelynek segítségével másodpercek alatt nagy pontossággal állapítható meg bárki személyisége és alapvető viselkedési jellemzői - állítja a FaceReading Kft. közleménye. A világújdonság mérföldkövet jelent a humánerőforrás menedzsmentben, hatékonyan segítve többek között a kiválasztást, a kompetencia elemzést, a vezetői tanácsadást, a csapatépítést és a trénerképzést.

Részletek...
INFOMEDIÁTOR vezetője2007. 10. 19.
Dr. Mayer Erika
Részletek...
2007. március 1.-e után indult eljárásokban született döntések nyilvánosak!2007. 09. 17.
A Regisztrációs Döntnök 2007. március 1.-étől hatályos eljárási szabályzata értelmében az egységes döntnöki gyakorlat kialakításának és a nyilvánosság számára való megismerhetősége érdekében, a jogbiztonság elveit szem előtt tartva a a döntéseket az Alternatív vitarendező fórum honlapján nyilvánoságra hozza.
Részletek...
Nagy lépés a cégeknek, kis lépés az információs társadalomnak2007. 09. 12.
A szeptember 1.-én hatályba lépett, a cégeket érintő jelentős változások között nem igen került a figyelem központjába az a módosítás, amely immár a Cégközlöny helyett lehetővé teszi egyes hirdetményeknek a cég web oldalán történő közzétételét is.
Részletek...
A .hu ccTLD alá történő regisztrálás2007. 09. 04.
Készítette dr. Mayer Erika, a Magyarországi Internetszolgáltatók Tanácsa Rudományos Egyesülete, és az INFOMEDIÁTOR Információs Társadalmi Felhasznáűlóvédelmi Iroda képviseletében a szellemi tulajdonjogok érvényesítésével összefüggő egyes feladatokról szóló 1104/2005. (X. 27.) Korm. határozat 1. pontjában meghatározott feladat elvégzésére felállított munkacsoport részére.(2006. szeptember)
Részletek...
Internetkalózok2007. 08. 21.
Parkolópályára akarod állítani az üzleti ellenfeleidet? Az orosz hekkerek nem több mint pár száz dollárért le tudják bénítani bármelyik cég weboldalát a világ bármely részén. És nem csak cégeket céloznak meg - a politikailag egymással szembenálló csoportok is a fonalkeresztjükben vannak
Részletek...
A szexipar vállalkozói nekimentek a Microsoftnak2007. 08. 09.
Törvénytelen tartalomközvetítéssel vádolják a Microsoft keresőjét.
Részletek...
Könnyebb Interneten ismerkedni, mint a strandon?2007. 08. 07.
Az olasz "Riza Psicosomatica” lapjának felmérése szerint a fiatalok már nem a napernyők alatt keresik a párjukat. Sokkal kényelmesebb módszert választottak: inkább az Interneten ismerkednek.
Részletek...
Mit jelent az Internet Ombudsman?2007. 06. 13.
Dr. Mayer Erika főszerkesztő
Részletek...
Dr. Mayer Erika2007. 06. 13.
FŐSZERKESZTŐ
Részletek...
A netre tolódhatnak a választási kampányok2007. 05. 22.
Az internetes videó olcsó, sokakat ér el, és egyszerűen elkészíthető – ismerte fel az elmúlt hónapokban számos politikus: Tony Blair visszavonuló brit miniszterelnök például így köszöntötte Nicolas Sarkozy francia elnököt megválasztása alkalmából. Szakértők szerint az államfői szinten merőben új kommunikációs csatorna használata általánossá válhat az új évezred kampányaiban.
Részletek...
Mi érdekli a világot?2007. 05. 22.
Hétfőtől a Google új szolgáltatással bővítette eddig sem szűk portfólióját, ezentúl folyamatosan közzéteszi a legutóbbi keresések 100-as toplistáját.
Részletek...
Megújult oldalunkkal köszöntjük Önt az Információs Társadalom Világnapján2007. 05. 17.
Kedves Látogató! Tisztelt Felhasználó! Önnek köszönhető hogy néhány évvel ezelőtt a politika és közérdeklődés fókuszába került az információs társadalom, Önnek, aki legyen bár passzív, az információt csupán befogadó, vagy aktív (és egyre többen ebbe a csoportba kerülünk), aki tartalomszolgáltatással is hozzájárul a világháló gazdagságának növeléséhez. Ezt igazolja az is, hogy a 2006-os év emberének a TIMES magazin Önt, vagyis a Felhasználót választotta.
Részletek...
Roamingdíj-csökkentés - új javaslatcsomag2007. 05. 16.
Új fejezetéhez érkezett a nemzetközi barangolási mobiltelefonálási díjak mérséklésének hónapok óta húzódó ügye. Az európai uniós tagállamok kormányai és az Európai Parlament képviselői ugyanis egy új tervezetről állapodtak meg
Részletek...
A reklám figyel téged2007. 05. 16.
Az Eyebox2 infravörös szenzora a hirdetőtáblák előtt elhaladó emberek szemmozgását elemzi, így méri a reklám hatékonyságát. Lehet hogy a jövőben az óriásplakátokért is "oldalletöltés" alapján fizet majd a hirdető?
Részletek...
Érintkezés nélküli fizetési megoldások2007. 05. 16.
A beléptető rendszerekből ismert technológiával gyorsan és egyszerűen bonyolíthatjuk a kisebb kifizetéseket. Ázsiában és az USA-ban a módszer népszerű, az európaiak nehezebben fogadják el.
Részletek...
Személyi jövedelemadó bevallás - itt az internetes segítség!2007. 05. 16.
Május 21.-e az SZJA bevallási határnap. Ezt a nem felejthető dátumot a halandó adózók évről évre szorongva lesik, és több órán keresztül izzadnak az adóbevallás kitöltésével. Most talán hatékony segítséget kaphatnak az interneten.
Részletek...
Microsofté lehet a Yahoo?2007. 05. 15.
Mintegy 50 milliárd dolláros, rekord nagyságú ügylet keretében olvadhat össze a Microsoft és a Yahoo. A két cég egyesüléséről a közelmúltban több találgatás is napvilágot látott, a mostani információ azonban a részvényárakra is erősen hatott. Elemzők szerint a Google legutóbbi, 3,1 milliárd dolláros üzlete - a webes hirdetésekre specializálódott DoubleClick céget vásárolta meg - növelte a terhet a Microsofton, hogy megerősítse jelenlétét az online keresők piacán
Részletek...
E-mailek az utókor számára2007. 05. 08.
Elektronikus levelekből álló gyűjteményt alapított a British Library, a brit nemzeti könyvtár. Az új archívum kincsesbánya lehet a nyelvészek számára.
Részletek...
Magyar portál az EU web 2-es versenyében2007. 05. 08.
Magyar internetes portál is beszállt abba a népszerűségi versenybe, amelyet az Európai Unió hirdetett meg web 2-es portálok között.
Részletek...
teszt2007. 04. 05.
teszt
Részletek...
Új értelmet az éveknek!2007. 03. 19.
Világháló a kirekesztés ellen
Részletek...
Két-három éven belül működhet az e-bíróság2007. 03. 13.
Két-három éven belül kiépíthetik a gyorsabb eljárást biztosító e-bíróság intézményrendszerét Magyarországon - jelentette be Lomnici Zoltán, a gazdasági miniszterrel folytatott egyeztetés utáni sajtótájékoztatón. Két héten belül megköthetik azt a szerződést, amely vállalja, hogy a bíróságok hatékonyságát biztosító informatikai fejlesztések nyomán két-három éven belül működő e-bíróság legyen Magyarországon - mondta a Legfelsőbb Bíróság (LB) és az Országos Igazságszolgáltatási Tanács elnöke.
Részletek...
Betilthatják a fiktív e-mail fiókokat2007. 03. 02.
Bőséges kritika érte a távközlési adatok megőrzéséről szóló, tavaly márciusban elfogadott európai uniós direktívát, az azzal harmonizáló jogi szabályozás kidolgozásán munkálkodó tagállamok között mégis vannak olyanok, melyek önszorgalomból az előírtnál beljebb nyomulnának az állampolgáraik magánszférájába. Németországban a fiktív adatokkal létrehozott e-mail fiókokat tiltanák be, Hollandia pedig a mobilszolgáltatókat kötelezné arra, hogy tárolja: ügyfelei pontosan hol tartózkodtak a telefonhívások alatt. Mindez aggasztó hangsúlyeltolódás jele lehet a hagyományosan a magánszféra védelmének élharcosaként fellépő Európa privacy-politikájában.
Részletek...
Ingyenes szoftverek, amik hasznunkra lehetnek2007. 03. 02.
Hasznos linkgyűjtemény jelent meg a romániai Transindex oldalán. Olyan szoftvereket muta be az írás, amelyk ingyenesen letölthetők és amelyek a biztonságos internethasználatot nagy mértékben támogatják.
Részletek...
Betilthatják afiktív e-mail fiókokat!2007. 03. 02.
Bőséges kritika érte a távközlési adatok megőrzéséről szóló, tavaly márciusban elfogadott európai uniós direktívát, az azzal harmonizáló jogi szabályozás kidolgozásán munkálkodó tagállamok között mégis vannak olyanok, melyek önszorgalomból az előírtnál beljebb nyomulnának az állampolgáraik magánszférájába. Németországban a fiktív adatokkal létrehozott e-mail fiókokat tiltanák be, Hollandia pedig a mobilszolgáltatókat kötelezné arra, hogy tárolja: ügyfelei pontosan hol tartózkodtak a telefonhívások alatt. Mindez aggasztó hangsúlyeltolódás jele lehet a hagyományosan a magánszféra védelmének élharcosaként fellépő Európa privacy-politikájában.
Részletek...
VÁLTOZÁS a Regisztrációs Döntnök eljárásában2007. 02. 28.
2007. március 1.-től a Regisztrációs Döntnök alternatív vitarendezési eljárása új szabályzat alapján zajlik. A legfontosabb változásokat az alábbiakban közöljük:
Részletek...
Regisztrációs Döntnök eljárási szabályzata2007. 02. 23.
2007. március 1.-től hatályos szöveg
Részletek...
Egy jó példa, tanulhatnánk belőle!2007. 02. 15.
Biztonságos internetezésre tanítanák a szülőket
Részletek...
Skype hívások mobilon keresztül2007. 02. 15.
Már Magyarországon is kapható az Eurodesign MobiGater GSM-Skype átjárója, mellyel az ingyenes Skype hívások mobiltelefonról is indíthatók vagy fogadhatók – jelentette be Anton Mihalev, az Eurodesign kereskedelmi igazgatója, kizárólagos hazai forgalmazója, az AlphaSonic Kft-vel közös bemutatkozó sajtótájékoztatóján. A MobiGater a Skype ingyenes hívásait ötvözi a mobiltelefonok hordozhatóságával és kényelmével.
Részletek...
Látogatottsági rekordot állított fel az iWiW2007. 02. 14.
Új egyedi látogatottsági rekordot állított fel az iWiW: egy nap alatt több mint egymillióan kattintottak a közösségi oldalra a Webaudit felmérése szerint. Így az [origo] portfolió után az iWiW a második olyan portál, amely átlépte az egymilliós egyedi látogatottsági "küszöböt". Ez egyben azt is jelenti, hogy a legnagyobb egy url alóli látogatószámot az iWiW mutatja fel.
Részletek...
Rekordokat döntött a hétfő és a kedd: soha ennyien nem netez2007. 02. 14.
A Webaudit által mért oldalakat soha ennyien nem nézték még: tegnap 3,795 millió egyedi látogatót regisztrált a Medián által működtetett audit-rendszer. Az eddigi csúcs 3,679 millió volt. Tegnap pedig minden eddiginél több oldalletöltést is regisztráltak, hiszen 259 millió oldalt nézegettek a világhálón szörfölők. az eddigi csúcs a hétfői nap volt, amikor 255 millió oldalt töltöttek le a netezők.
Részletek...
A szeretet emlékműve az Interneten2007. 01. 10.
Meghalt Lázár Ervin. A hír szinte mindenkit megrázott, az emberek a karácsony előtti rohanásban megálltak egy pillanatra, visszaemlékeztek valamelyik kedvenc Ervin-írásukra, és a szívükben nagyot kacsintó szeretettel elmorzsoltak egy könnycseppet a szemükben. A gyászhír bejelentését követő percekben az Interneten is több fórumon indult az íróra emlékező topic, és tucatnyi blog szerzője írta ki érzéseit magából. Az írásokat olvasva, tapasztalva azt a hatalmas, áradó spontán szeretetet, amelyet az olvasók a virtuális tér névtelenségéből megmutattak, rá kellett jönnöm, hogy minden évszázadokig fennmaradó síremléknél, kőszobornál méltóbb emlékművet állít az igazán arra érdemeseknek a világháló. A szokvány virágoknál sokkal többet mondó őszinte és személyes gondolatok élő cáfolatát nyújtják mindannak, amit az internet és a számítógép embereket elidegenítő hatásáról szoktak mondani. Köszönjük neked Ervin, hogy megmutattad a szeretet világhálót átfogó erejét is, és fogadd tőlünk szerény viszonzásként a net-polgárok közössége által érted, neked írt sorokat, ezt az örökké létező virtuális emlékművet. Mayer Erika Infomediátor
Részletek...
Író úr számítógépe2007. 01. 06.
Lázár Ervin írásával emlékezünk a 70 éves korában, 2006. december 22.-én elhunyt egyik legnagyobb írónkra, de mindenekelőtt arra az emberre, aki úgy sugározta magából a szeretetet, mint egy hatalmas kályha: fel lehetett tőle melegedni. És a tőle kapott meleg jobbá tett mindannyiunkat. Döm-dö-döm.
Részletek...
Ön az ÉV embere!2006. 12. 21.
Az amerikai Time magazin 1927 óta minden évben megválasztja az év emberét. A 2006-os évben azonban ezt amegtüntető címet nem egy közismert személy, hanem MI, az Internet felhasználó kaptuk, akik interaktív részvételével ez a csodálatos, virtuális világ létrejött és fejlődik napról-napra. Az Infoemdiátor ez úton gratulál e kitüntető címhez minden magyar internet használónak!
Részletek...
Online zaklatás Ausztráliában - hogyan küzdenek ellene?2006. 12. 11.
Az online zaklatás során az interneten megalázó, személyes jellegű intim vagy éppen fenyegető, kegyetlen, bántó üzenetek érkeznek a kiszemelt áldozathoz. A cél természetesen valakinek a jó hírnevét lerombolni. Néha rasszista, vallási vagy kulturális jellegű a becsmérlés, néha szexuális természetű, küldhetik ismerősnek vagy ismeretlennek is. Ha valaki megszerzi a másik belépő jelszavát, e-maileket, üzeneteket küldhet más nevében, nyilvánvalóan bajkeverés szándékával. Ha pedig valaki ügyesen beugrasztja társát, és kiszed belőle titkokat, személyes információkat, képekhez jut, és ezt közzéteszi - ezt hívják outingnak.
Részletek...
Banki adathalászat2006. 12. 04.
Az elmúlt napokban igen sokan kaptak e-mailt a Raffeisen Banktól, majd pár nap múlva a Szigetvári Takarékszövetkezettől azzal, hogy a levélben szereplő linkre kattintva kérték a felhasználókat, hogy ellenőrizzék (adják meg) banki azonosítóikat.
Részletek...
Százmillió felett a netes portálok száma2006. 11. 02.
Világszerte meghaladja a százmilliót az internetes portálok száma – derült ki a Netcraft tanulmányából
Részletek...
Informatikai eszközök a háztartásokban2006. 10. 26.
Az elmúlt egy évben mérsékelten növekedett a lakossági nyomtatóállomány, a beszerzések egyre nagyobb része történik hipermarketekben. A digitális fényképezogépek és az mp3-lejátszók gyors ütemben terjednek.
Részletek...
A következő négy évben az IKT piac lehet a magyar gazdaság k2006. 07. 21.
Magyarország elkerülhetetlen államháztartási reformok előtt áll, amelyeket mindenképpen célszerű összekapcsolni az e-szolgáltatások erőteljes fejlesztésével. Erről szólt az Informatikai Vállalkozások Szövetsége (IVSZ) által életre hívott, 2006. július 21-én megtartott "Magyarország i2010" workshop, ahol a gazdasági élet prominens személyiségei az új kormány szakmai vezetőinek bevonásával kidolgozták a következő négy év akciótervét.
Részletek...
Nincs több kémkedés?2006. 07. 13.
A Checkmark minősítései szerint a NOD32 antivírus rendszer asztali számítógépeken futó verziója a világon elsőként képes mind a kémprogramok irtására, mind azok településének megelőzésére.
Részletek...
A védelem új generációja a Kaspersky Labtól2006. 07. 13.
A Kaspersky Lab, az egyik vezető információbiztonsági szoftverfejlesztő vállalat bemutatta az új Kaspersky Internet Security 6.0 termékét és a Kaspersky Anti-Virus 6.0 legújabb változatát. Mindkét termék az otthoni felhasználóknak nyújt átfogó védelmet a rosszindulatú kódok, kémprogramok és rootkitek ellen.
Részletek...
Az Invitel a spam elleni korlátozásokról2006. 07. 13.
Az interneten zajló e-mail kommunikáció jól meghatározott protokollok (pl. SMTP, POP3), szabványok és ajánlások alapján történik. A csatorna hatékony és kényelmes felhasználásához a résztvevőknek be kell tartaniuk bizonyos szabályokat.
Részletek...
Csendes évkezdés két vírustörténeti mérföldkővel2006. 07. 13.
Az F-Secure Corporation július 10-én közzétette adatbiztonsági beszámolóját 2006 első félévéről. Az év első hat hónapja látszólag csendes volt, de a kisebb nyilvánosság ellenére számos új kártevő terjedt, és nagyon sok visszaélés történt.
Részletek...
Létezhet-e az internet spamek nélkül?2006. 07. 13.
Az internetszolgáltatókkal való szorosabb együttműködés lehet az egyik döntő tényező a spamek terjedésének visszaszorításában a Trend Micro szerint. A cég kutatásai azt mutatják, hogy ma már a levélszemét 80 százaléka botokkal megfertőzött számítógépekről származik.
Részletek...
Böngészni veszélyesebb, mint levelezni2006. 07. 13.
Az ESET Software toplistát állított össze a legelterjedtebb számítógépes vírusokról. A jelentésből kitűnik, hogy a legveszélyesebb kórokozók már nem az elektronikus levelekhez csatolva, hanem böngészés közben kerülnek a felhasználók számítógépeire.
Részletek...
F-Secure biztonsági szolgáltatások otthoni felhasználóknak2006. 07. 11.
Az F-Secure Corporation június végén mutatta be a Service Platform for Consumers megoldását, amely otthoni felhasználóknak értékesíthető IT-biztonsági szolgáltatási platformot kínál kis- és közepes méretű internetszolgáltatóknak.
Részletek...
Megújult IT védelem a Groupama Biztosítónál2006. 07. 11.
Sikeresen vizsgázott a Groupama Biztosító Zrt. új informatikai rendszere. A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) a biztosító behatolás elleni, illetve katasztrófavédelmi rendelkezésre állását tette próbára.
Részletek...
Díjazott megbízhatóság2006. 07. 11.
Június elsején megújult Magyarország vezető elektronikus piactere, a Depo.hu. A gyorsabbá és áttekinthetőbbé vált oldalon jelentősebb szerepet kaptak a felhasználói vélemények, az árukínálat pedig új – például háztartási gépeket felvonultató - termékkategóriákkal bővült.
Részletek...
„Menteni a menthetőt”2006. 07. 11.
A felhasználók adatmentési szokásairól és a biztonságos adatmentésről tartott előadást a Symantec és az Információs Társadalom- és Trendkutató Központ (ITTK), amelyen kiderült, hogy a felhasználók többsége, bár számára fontos és értékes fájlokat tárol számítógépén, a biztonsági mentésekkel ritkán törődik. A Symantec erre a célra fejlesztette ki Save & Restore nevű termékét.
Részletek...
Változatlan szoftver-illegalitási mutatók2006. 07. 11.
A 2005-ben a személyi számítógépekre telepített üzleti szoftverek 35%-a volt illegális, ami mintegy 34 milliárd dolláros kárt okozott a szoftveriparnak.
Részletek...
Új szabályozás – csökkenő árak az ADSL-piacon2006. 07. 11.
A Nemzeti Hírközlési Hatóság Tanácsa a hazai és uniós konzultációk után meghozott ármegállapító határozatával tovább élénkíti a szélessávú internet-hozzáférések piacán a szolgáltatók közötti versenyt, ezzel hozzájárul az ADSL-szolgáltatás kiskereskedelmi árának további csökkentéséhez. A határozat egyben megteremti annak a lehetőségét, hogy a már huzamos ideje ADSL-t használó, de még mindig a korábbi magasabb árakat fizető ügyfelek előfizetési díjaiban is érvényesülhessen a piacon megfigyelhető árcsökkenés, jelentette be az NHH június végén.
Részletek...
ITU-elemzés a globális kiberbiztonságról2006. 07. 05.
„Promoting Global Cybersecurity” címmel megjelent a genfi székhelyű Nemzetközi Távközlési Egyesület (ITU) tanulmánya, amely a hálózati információs és kommunikációs rendszerek jelentős biztonsági kihívásairól ad számot.
Részletek...
Rekord büntetés spammelésért2006. 06. 26.
Egy amerikai Internet-szolgáltató cégnek 11,2 milliárd dollárt ítélt meg a bíróság egy spammer ellen indított perben.
Részletek...
Az áldozat nyerte az első spam-pert!2006. 06. 26.
Nigel Roberts, egy egyszerű angol honpolgár volt az első, aki sikeresen használta fel egy polgári peres eljárásban a kéretlen reklám e-mailek ellen az Európai Unió meglévő, elektronikus magánszférával kapcsolatos törvényét: ennek hozományaként a precedens értékű ügyben a „bűnöst”, azaz a Falkirkben található Media Logistics UK vállalatot 270 angol font kifizetésére ítélte a bíróság.
Részletek...
Első jogvita a .eu doménnevekkel kapcsolatban2006. 06. 26.
A .eu doménnevek kapcsán kialakult első jogvita az a francia bíróság előtt indított peres eljárás volt, melyben az ellenérdekű fél szerint a felek közt kötött szerződések alapján nem lett volna lehetséges, hogy a belga védjegyjogosult bejelentse igényét az eurostar.eu internetes címre.
Részletek...
GVH alapelvek a verseny és a fogyasztói döntések szabadságáért2006. 06. 26.
A GVH 2006. május 11-én nyilvánosságra hozta a verseny szabadságával, valamint a fogyasztói döntések szabadságával kapcsolatos alapelveinek tervezetét.
Részletek...
21 hónapra ítélték az MSN-es csalót2006. 06. 26.
21 hónapos börtön- és 57 ezer dolláros pénzbüntetést kapott egy amerikai férfi, aki az MSN előfizetőket megtévesztve nyerészkedett.
Részletek...
Bővül a GVH feladatköre a kereskedelmi törvény nyomán2006. 06. 26.
A kereskedelemről szóló 2005. évi CLXIV. törvény 2006. június 1-én lépett hatályba. A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) alapvető feladat- és hatáskörét, valamint eljárásrendjét továbbra is a tisztességtelen piaci magatartás és a versenykorlátozás tilalmáról szóló 1996. évi LVII. törvény (versenytörvény) szabályozza, azonban a kereskedelmi törvény rendelkezései következtében e feladat- és hatáskör bővül.
Részletek...
Az ügyfél kérése jogos2006. 06. 26.
A Budapesti Békéltető Testület eljáró tanácsa egy konkrét ügyben úgy döntött, hogy az ügyfélnek van igaza, az internetszolgáltatóval szemben.
Részletek...
Hűségnyilatkozat ellenére felmondhatott az ügyfél2006. 06. 26.
Az egyik internetszolgáltató ellen indított fogyasztói jogvita keretében Budapesti Békéltető Testület eljáró tanácsa úgy döntött, hogy az ügyfél a hűségnyilatkozat ellenére indokoltan mondhatja fel a szerződését.
Részletek...
Újratáncolt Rock ’n’ Roll2006. 06. 26.
Jogerősen pert nyert az OFE a Vodafone ellen.
Részletek...
A fogyasztó kérelmét utasította el a Békéltető Testület2006. 06. 26.
Egy ügyfél azzal a panasszal fordult a Budapesti Békéltető Testülethez, hogy szolgáltató 2005-ben egyoldalúan megváltoztatta az előfizetői számára Interneten nyújtott szolgáltatást, melynek eredményeként az egyes telefonszámokhoz tartozó előfizetői adatokat az előfizetők tudta és előzetes hozzájárulása nélkül az Interneten elérhetővé tette.
Részletek...
A UPC kábelszolgáltató megtévesztette a fogyasztókat2006. 06. 26.
A GVH Versenytanácsa megállapította, hogy a UPC Magyarország Kft. széles körű kampány keretében közzétett egyes reklámjai, melyek bizonyos szolgáltatásának ingyenességére vonatkoztak, alkalmasak voltak a fogyasztói döntések tisztességtelen befolyásolására, mivel ezen állítások nem feleltek meg a valóságnak.
Részletek...
Jogsértő magatartást állapított meg a GVH Versenytanácsa2006. 06. 26.
A Notebook.hu Kft. reklámjaival megtévesztette a fogyasztókat
Részletek...
Jogsértést követett el a T-Online: nem "korlátlan" az ADSL2006. 06. 26.
A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) Versenytanácsa 2006. január 24-i tárgyalásán megállapította, hogy a T-Online Magyarország Rt. a fogyasztók megtévesztésére alkalmas magatartást tanúsított.
Részletek...
Egy német médiahatóság internetes tartalom miatt bírságolt2006. 06. 26.
Alsó-Szászország Állami Média Intézete (NLM) most első alkalommal egyenként 5000 eurós bírságot szabott ki két olyan internetes oldal miatt, amelyeken kislányok szexualitását kihangsúlyozó képek voltak fellelhetők. Az NLM 2003 óta a kereskedelmi rádiók mellett a honlapokat is szemlézi.
Részletek...
Online zaklatás Ausztráliában - hogyan küzdenek ellene?2006. 06. 23.
Az online zaklatás során az interneten megalázó, személyes jellegű intim vagy éppen fenyegető, kegyetlen, bántó üzenetek érkeznek a kiszemelt áldozathoz. A cél természetesen valakinek a jó hírnevét lerombolni. Néha rasszista, vallási vagy kulturális jellegű a becsmérlés, néha szexuális természetű, küldhetik ismerősnek vagy ismeretlennek is. Ha valaki megszerzi a másik belépő jelszavát, e-maileket, üzeneteket küldhet más nevében, nyilvánvalóan bajkeverés szándékával. Ha pedig valaki ügyesen beugrasztja társát, és kiszed belőle titkokat, személyes információkat, képekhez jut, és ezt közzéteszi - ezt hívják outingnak.
Részletek...
Az internetes vásárlás kockázatai2006. 06. 22.
Az Interneten működő webáruházakban történő vásárlás minden kényelme és újszerűsége mellett számos fogyasztói kockázatot rejt magában. Fontos azt is említeni, hogy e kockázatok kellő gondosság mellett jó eséllyel kizárhatóak.
Részletek...
A kéretlen elektronikus reklámlevelek elleni védekezés2006. 06. 22.
A kéretlen reklámlevelekkel (spam) kapcsolatos problematika kiindulópontja az, hogy a spam kitűnő reklámeszköznek számít. Az elektronikus levelezés a legelterjedtebb internetes alkalmazás, hiszen a felhasználóknak a világhálóra való csatlakozás után általában első dolguk megnézni az elektronikus postaládájukat.
Részletek...
Az Internet gyermekeket érintő veszélyeiről2006. 06. 22.
A gyermekek- és fiatalkorúak védelme az Internet káros tartalmaival szemben egyre fontosabb és égetően aktuális kérdés. Ennek oka az, hogy a felnövekvő nemzedék egyre otthonosabban mozog az Internet világában, előszeretettel igénybe vett alkalmazásaik között nem csupán a tartalmi szolgáltatások megtekintése áll, hanem a chatelés — vagyis az internetes oldalakon folytatható csevegés — és az email küldés is.
Részletek...
Phishing: on-line csalások2006. 06. 22.
A modern technikát a csalók is felfedezték maguknak: az utóbbi időben az Interneten is megjelentek, és megpróbálják kihasználni a gyanútlan felhasználókat. Az egyre terjedő on-line csalásokat összefoglaló néven phishingnek nevezzük (phishing az angol nyelvben halászást jelent). Az elnevezés arra utal, hogy a csalók megpróbálnak minél több áldozatot a horgukra akasztani.
Részletek...
A vírusok által okozott károkról2006. 06. 22.
Napjaink kártevői már nem elégednek meg a képernyőtartalom vagy a memória manipulálásával, mint a 80-as évek népszerű vírusai; ezek helyett a legnagyobb értéket, a gépeinken tárolt adatokat támadják meg.
Részletek...
Mire figyeljünk az internetes vásárláskor?2006. 06. 22.
Az internet megnyitotta a termékek és szolgáltatások világát, olyanokat is amit egyéb módon soha nem értél volna el. Az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület a kockázatokra is felhívja a figyelmet.
Részletek...
Hogyan vásároljunk biztonságosan az interneten?2006. 06. 22.
Az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület szerint a következő öt dolog a legfontosabb, amire figyelni kell az online vásároláskor:
Részletek...
Tippek a biztonságosan online vásárláshoz2006. 06. 22.
Az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület két jó tanácsa ahhoz, hogyan vásároljunk biztonságosan interneten keresztül:
Részletek...
Tippek külföldi On-line vásárlások esetére2006. 06. 22.
Az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület javaslatai arra, hogy mire figyeljünk a külföldi internetes vásárláskor.
Részletek...
E-vásárlási tanácsok2006. 06. 22.
A Fogyasztóvédelmi Világszervezet (Consumers International) 10 tippje online vásárláshoz.
Részletek...
Nem jár Aero a kalózoknak?2006. 06. 22.
A tervek szerint a Microsoft csak az eredetiségvizsgálat után hajlandó a felhasználó számára megjeleníteni a Windows Vista új, Aero névre keresztelt 3D-s kezelőfelületét.
Részletek...
Vírusok szoríthatják vissza az illegális fájlletöltéseket2006. 06. 22.
Az amerikai felhasználók körében jelentősen csökkent az illegális fájlletöltések száma. Egy felmérés szerint ez a tendencia a nem megbízható forrásokból származó vírusos fájlok miatti kockázatokra vezethető vissza.
Részletek...
Internet-oktatási program indiai gyerekeknek2006. 06. 22.
A Reliance WebWorld Little Genius néven új képzési programot indított, amely képesítést nyújt a 5-13 éves kor közötti gyerekeknek az indiai Madya Pradesh tartományban.
Részletek...
Még több per fájlcserélők ellen2006. 06. 22.
Az IFPA, a hanglemezgyártók nemzetközi érdekvédő szervezete szerte Európában mintegy 2000 személy ellen tett jogi lépéseket azért, mert az illetők zenei fájlokat tettek elérhetővé online. A vegyesen polgári, illetve büntetőjogi jellegű eljárásokat összesen tíz Európai országban indították meg.
Részletek...
Egyre több támadás a fájlcserélőkön keresztül2006. 06. 22.
Az azonnali üzenetküldő szolgáltatások illetve a fájlcserélő hálózatok biztonságával foglalkozó egyik felmérés szerint a biztonsági problémák száma az elmúlt év hasonló időszakához képest jelentősen emelkedett.
Részletek...
Reszkessenek a zenemegosztók!2006. 06. 22.
A Nemzetközi Hanglemezkiadók Szövetsége (IFPI) szerzői jogvédelemmel kapcsolatos bírósági perek újabb hullámát indította el Európában.
Részletek...
Biztonságosabb online bankozásra van szükség2006. 06. 22.
Az RSA Security elkészítette a legfrissebb felmérését, amely arra világít rá, hogy az online banki szolgáltatásokat igénybe vevő felhasználók a jelenleginél hatékonyabb biztonsági intézkedéseket várnak el.
Részletek...
A Virus Bulletin elismerése2006. 06. 22.
A VirusBuster linuxos vállalati fájlszerverek átfogó vírusvédelmére kifejlesztett megoldása vakriasztás nélkül ismert fel valamennyi vírust – e teljesítmény nemzetközi szakmai elismerést kapott.
Részletek...
MasterCard a gyermekpornó ellen2006. 06. 22.
A MasterCard International bejelentette, hogy más vezető nagyvállalatokkal és nemzetközi szervezetekkel1 együtt létrehozza a Pénzügyi Világ Koalíciója a Gyermekpornográfia Ellen (Financial Colaition Against Child Pornography, FCACP) nevű szervezetet, amely együttes erőfeszítések segítségével törekszik megakadályozni a fiatalkorúak pornográf szerepeltetését.
Részletek...
Az USA szerint nem elég hatékony Kína kalózellenes tevékenysége2006. 06. 22.
Az Egyesült Államok kormánya szerit Kína hiába tesz egyre többet a kalózkodás megfékezése céljából, ez még mindig kevés az igazi sikerekhez.
Részletek...
Leplezzük le az adathalászok trükkjeit!2006. 06. 22.
Sokakban felmerülhet a kérdés: hogyan tudják átverni az adathalászok a laikus felhasználót, hogyan érik el, hogy az áldozatok minden személyes adatukat megadják az interneten? Egy amerikai felmérés eredménye tanulságos válaszokat ad.
Részletek...
A Google visszaél a genetikai információkkal?2006. 06. 22.
A Google keresőóriás és a Venter kutatóintézet közötti állítólagos együttműködést honorálta egy civil szervezet azzal, hogy a szoftveripari vállalatot a genetikai információhoz fűződő személyes jogokat leginkább veszélyeztető szervezet címmel „tüntette ki”.
Részletek...
A Kaspersky Lab is csatlakozott a Microsoft Vírusinformációs Szövetséghez2006. 06. 22.
A Kaspersky Lab csatlakozott a Microsoft Virus Information Alliance (VIA - Vírusinformációs Szövetség) nemzetközi programhoz. Az iparági együttműködés célja, hogy a Microsoft felhasználóit friss és pontos információkkal lássák el a legújabb vírusfenyegetésekről.
Részletek...
Szabályozzák a szélessáv nagykereskedelmi árait2006. 06. 22.
A Nemzeti Hírközlési Hatóság Tanácsa a szélessávú hozzáférések kiskereskedelmi versenyfeltételeinek javítása és az árak csökkentése érdekében kihirdetette az öt jelentős piaci erejű (JPE) szolgáltató kiskereskedelmi árain alapuló nagykereskedelmi áraira vonatkozó ármegállapító határozat-tervezetét.
Részletek...
Adathalászokat segít az Internet Explorer egyik hibája2006. 06. 22.
Az Internet Explorerben egy újabb biztonsági hibára derült fény, amelynek kihasználásával az adathalászok könnyebben tudják megtéveszteni a gyanútlan felhasználókat.
Részletek...
F-Secure vírusvilágtérkép2006. 06. 22.
Az F-Secure bemutatta az F-Secure World Map szolgáltatást, melynek segítségével azonnal áttekinthetővé válik a világ vírushelyzete.
Részletek...
A nem hivatalos frissítések is segíthetnek2006. 06. 22.
Egy felmérés szerint az informatikusok jelentős része felhasználja azokat a nem hivatalos hibajavításokat, amelyek jó eséllyel szüntethetik meg a szoftverekben felfedezett sebezhetőségeket.
Részletek...
A Bizottság fontosnak tartja az elektronikus aláírás terjesztését2006. 06. 22.
Egy, az Európai Bizottság által múlt héten kiadott jelentés szerint az elektronikus aláírás lassú terjedése gátolja az áruk és szolgáltatások kereskedelmének szabad kibontakozását.
Részletek...
Az adathalászok titkai2006. 06. 22.
Három neves amerikai biztonsági szakértő egy olyan tanulmányt készített, amely arra igyekszik magyarázatot adni, hogy napjainkban miért is olyan sikeresek az adatainkat veszélyeztető adathalászok.
Részletek...
Célkeresztben az európai adathalászok2006. 06. 22.
A Microsoft jogi lépéseket kezdeményez közel száz európai, közel-keleti és afrikai adathalász szervezettel szemben.
Részletek...
Új kód az Internet Explorer hibájának kihasználásához2006. 06. 22.
Az Interneten egy olyan újabb kártékony kód jelent meg, amely az eddigieknél veszélyesebb módon képes kihasználni az Internet Explorer jelenleg még javítatlan biztonsági hibáját.
Részletek...
Megállj a RIAA-nak2006. 06. 22.
Bírósági döntés alapján az Amerikai Lemezkiadók Szövetsége (RIAA) nem kutathatja át akárkinek a merevlemezét illegális zenei tartalom után.
Részletek...
Március havi vírus toplista2006. 06. 22.
A Kaspersky Lab kiadta a március havi vírus toplistáját, amelyből kiderül, hogy a múlt hónapban a kártékony programok közül a Mytob féreg okozta a legtöbb bosszúságot.
Részletek...
Hálóval fogott vendég2006. 06. 22.
Az e-commerce területén élen járnak a légitársaságok, s nem csupán a fapadosok, hanem a klasszikus légitársa-ságok közül is egyre több biztosítja az on-line jegyvá-sárlás lehetőségét, s hozzá kapcsolódó e-ticketing szolgáltatást.
Részletek...
Új szolgáltatás az adathalászat ellen2006. 06. 22.
Új weboldal indult (PhishRegistry.org), amely segítséget nyújt az adathalász támadások gyorsabb felismerésében, illetve azok megakadályozásában.
Részletek...
A szomszédos jogok kiterjesztése megoldás lehet a fájlcserélőkkel kapcsolatos jogi vitákra?2006. 06. 22.
Franciaország továbbra sem fogadta el a fájlcserlélők legalizálásáról szóló, a szakmai és politikai közvéleményt megosztó törvénytervezetet, de az ennek kapcsán kialakult vita segíthet az internet és szerzői jog kapcsolatát meghatározó jogszabályok koncepciójának újragondolásában.
Részletek...
Változik az Internet Explorer biztonsági réseinek kezelése2006. 06. 22.
A Microsoft elérhetővé tett egy olyan adatbázist, amely az Internet Explorer sebezhetőségeinek leírását tartalmazza. Emellett a cég lehetőséget biztosít a felhasználók számára az újonnan felfedezett hibák bejelentésére.
Részletek...
Két új trójai veszélyezteti a banki adatokat2006. 06. 22.
Biztonsági cégek két olyan új trójai programra hívták fel a figyelmet, amelyek trükkös technikák alkalmazása révén meglehetősen komoly veszélyt jelentenek a jelszavakra és az egyéb bizalmas banki adatokra.
Részletek...
Kémprogram készítő szoftver 20 dollárért2006. 06. 22.
Az egyik orosz weboldalon 20 dollárért lehetett megvásárolni egy olyan segédprogramot, amelynek segítségével egyszerűen lehetett különböző kémprogramokat készíteni. A vásárlók még technikai tanácsadást is kaphattak.
Részletek...
SMS-eket küldözget egy új vírus2006. 06. 22.
Biztonsági kutatók egy olyan új vírust fedeztek fel, amely a nagy mennyiségben piacra kerülő, Java támogatást tartalmazó mobiltelefonokra jelent veszélyt.
Részletek...
Újabb fegyver a láthatatlan vírusok ellen2006. 06. 22.
Biztonsági kutatóknak a rejtőzködő vírusok ellen egy olyan új módszert sikerült kidolgozniuk, amelynek segítségével az eddigieknél jóval hatékonyabban lehet e kártékony szoftvereket felismerni. A fejlesztők új eszközüket RAIDE-nek (Rootkit Analysis Identification Elimination) nevezték el.
Részletek...
Új technikát alkalmaznak az adathalászok2006. 06. 22.
Az adathalászok nem hagyják magukat, és egy olyan újabb technikát dolgoztak ki, amelyek révén kiküszöbölhetik a weboldalak megszüntetéséből eredő sikertelen támadásaikat.
Részletek...
Németország a távközlési adatok megfigyelésére vonatkozó törvényt fogadott el2006. 06. 22.
Élénk vita után a német törvényhozás koalíciós többsége februárban elfogadta azt a törvénytervezetet, amely az ország törvényalkotásában a vonatkozó európai irányelvnek megfelelően teszi lehetővé a hírközlési adatok hat hónapon át tartó tárolását.
Részletek...
Bankból indították támadásaikat az adathalászok2006. 06. 22.
Az adathalászok egyre bátrabb módszerek révén próbálnak bizalmas adatokhoz hozzájutni. A napokban ugyanis már egy kínai bank szerverét is feltörték annak érdekében, hogy egy másik pénzintézet ügyfeleit megkárosíthassák.
Részletek...
Az internetszolgáltató köteles együttműködni a kalóz tevékenység megszüntetésében2006. 06. 22.
A lemezipar üdvözli a dániai döntést, mely szerint a szolgáltatók kötelesek megakadályozni előfizetőik számára a szerzői jogok megsértését.
Részletek...
Egyre gyakrabban fenyegetnek az adathalászok2006. 06. 22.
Az adathalász támadások száma folyamatosan emelkedik. A felmérések szerint főleg a weboldalakon keresztül megvalósuló támadások jelentik a legnagyobb problémát.
Részletek...
Hármas összefogás az illegális tartalmak terjesztése ellen2006. 06. 22.
A BitTorrent társult a brit szélessávú internet-szolgáltató, az NTL és a CacheLogic céggel a legális tartalmak terjesztése érdekében. Ezzel a lépéssel próbálják elérni, hogy a BitTorrent végre teljesen legális online-szolgáltatóvá váljon, melyen kizárólag legális tartalmak érhetők el.
Részletek...
Trükkösen szerez jelszavakat egy új trójai2006. 06. 22.
A Feebs trójai legújabb variánsa nagyon fondorlatos módon próbál hozzájutni a fertőzött számítógépeken megadott adatokhoz, így többek között jelszavak megszerzésére is alkalmas.
Részletek...
Háromszor több kémprogram 2005-ben2006. 06. 22.
Háromszorosára nőtt tavaly a kémprogramok (spyware) száma tavaly 2004-hez képest. A vállalati számítógépek 6, míg az egyéni felhasználók gépeinek 81 százaléka volt fertőzött kémprogrammal 2005 végén.
Részletek...
Aggodalmak az internetes bankhasználat biztonsága miatt2006. 06. 22.
Egy újabb, neves szervezet által készített felmérés is alátámasztotta azokat a híreket, amelyek szerint a felhasználók egyre jobban aggódnak az Interneten keresztül folytatott banki tranzakciók biztonsága miatt.
Részletek...
Egyelőre nem sokan merik használni2006. 06. 22.
A nagyrészt otthonról működtetett brit kis-és középvállalkozások jelentős része, közel hetvenezer vállalkozás forgalmának legalább egynegyedét az eBay nevű internetes piactéren folytatja - jelent meg a The Guardian című brit napilapban.
Részletek...
Súlyos hibát javítottak a Gmailben2006. 06. 22.
Egy blogger által felfedezett hibát javított ki a Google a webes alapú levelezőrendszerében, a Gmailben.
Részletek...
Többrétegű kémprogramvédelem2006. 06. 22.
A Trend Micro bemutatta többrétegű, továbbfejlesztett kémprogram-védelmi megoldását: az InterScan Web Security Appliance-t.
Részletek...
Növekszik az adathalász oldalak száma2006. 06. 22.
Egy februárban megjelent tanulmány szerint decemberben 55 százalékkal nőtt az aktív adathalász weboldalak száma.
Részletek...
Egyre több zombi PC a neten2006. 06. 22.
Letartóztatások és bírósági ítéletek nyomán az Egyesült Államokban újra rivaldafénybe kerültek a zombi számítógépek és botnetek.
Részletek...
Filmkalózok: 102 millió dollár veszteség2006. 06. 22.
Magyarország filmipara 2005-ben 102 millió dollár veszteséget könyvelhetett el a filmkalózkodásnak köszönhetően. Ebben a számban csak az amerikai filmek szerepelnek, így a magyar és más országok által készített filmeket érintő kalózkodás csak növeli ezt az összeget.
Részletek...
filter:max kontra spamküldők és UPC2006. 06. 22.
A filter:max sajtóközleményben jelentette be, hogy az Internetbiztonsági Világnap alkalmából, a hazai szolgáltatókkal együttműködve harcot hirdet a spam- és vírusküldők ellen, azonban egy másik harc is kirobbant, mégpedig a cég és a UPC között.
Részletek...
Napi 35 ezer letiltott gyermekpornókép2006. 06. 22.
A neves angol újság, a Guardian februárban arról számolt be, hogy Nagy-Britanniában naponta legalább 35 000 olyan letöltési kísérletet hiúsítanak meg, amely illegális, gyermekpornó tartalmú képekre irányul. A helyzet azonban ennél valószínűleg sokkal rosszabb.
Részletek...
Németország: egymillió bejelentés spam miatt2006. 06. 20.
Eddig nagyon sikeres az a német kampány, amit a helyi fogyasztóvédő szervezetek a kéretlen elektronikus reklámlevelek kérdésében az emberek felvilágosítására indítottak. A szervezők most úgy döntöttek, hogy kibővítik a programot.
Részletek...
Az elektronikus kereskedelem és a fogyasztóvédelem2006. 06. 19.
Az internetre épülő gazdaság egyre több nemzet számára nyújt valódi távlatokat. Kormányzatok tudatos politikájának köszönhetően széles körben támogatott az internet gazdasági alkalmazása: nemzeti információs stratégiák, új szabályok, törvények születtek. Mára az elektronikus kereskedelem húzóágazattá vált, ugyanakkor a vele kapcsolatos várakozások, kívánalmak, fenntartások és — mondhatjuk azt is — félelmek igen vegyes képet vetítenek elénk.
Részletek...
Az e-kereskedelmi szolgáltatók ellenőrzéséről2006. 06. 19.
Az Internet üzleti célú alkalmazásai a fogyasztók számára újszerűségükből adódóan kihívásokat jelentenek, mindezért az FVF feladatainak legújabbjai között tartja az e-fogyasztóvédelmet. Az alábbiakban az elektronikus kereskedelemre vonatkozó tájékoztatási kötelezettség betartásának 2006. I. negyedéves ellenőrzési tapasztalatairól szóló részjelentést idézzük.
Részletek...
Tapasztalatok az elektronikus kereskedelem magyarországi helyzetéről2006. 06. 19.
Az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület már 2000-ben felmérést készített a magyar Internetes vásárlások helyzetéről. Megállapításaink általában pozitívak voltak. Csak az internetes elérés felelősség problémái és árkérdésekben voltak negatív tapasztalataink.
Részletek...
A Skype-ról és a vállalati biztonságról2006. 06. 19.
A Skype, a chatprogramok és egyéb ingyenes hang-adat kommunikációs rendszerek vállalati jövőjéről tartottak kerekasztal-beszélgetést a NAVIGATOR, a NextiraOne Magyarország és a Noreg Kft. műszaki vezetői, valamint dr. Novák Tamás informatikai és munkajogi szakértő.
Részletek...
W3C WAI avagy Weblapok akadálymentesítése2006. 06. 18.
Egy akadálymentesített honlap létrehozása esetén nem csak a fogyatékossággal élőket kell figyelembe venni, hanem az egyéb, valamilyen szempontból különleges igényű csoportokat is.
Részletek...
Fogyasztóvédelem.com2006. 06. 18.
A fogyasztovedelem.com weboldalon működő fórum főként a problémák felvetésére szolgál, hivatalos válasszal vagy megoldással nem szolgál. Viszont érdekességekkel, tapasztalatokkal igen. Ezért válogattunk a levelekből.
Részletek...
A Hírközlési Fogyasztói Jogok Képviselője2006. 06. 16.
Hova fordulhat, ha gondja van a szolgáltatással?
Részletek...
A hűség (k)ára...2006. 06. 16.
avagy dióhéjban a hírközlési szerződésekről
Részletek...
A HFJK a SPAM-ról2006. 06. 16.
Tájékoztató a kéretlen üzleti célú üzenetről e-mailben, azaz elektronikus levélszemét
Részletek...
Az internetes szerződések veszélyei2006. 06. 16.
Az internet-szolgáltatással kapcsolatos fogyasztói jogokról szól a HFJK tájékoztatója
Részletek...
Általában a Spam-ről...2006. 06. 16.
A spam legáltalánosabban kéretlen, tömeges e-mail (Unsolicited Bulk Email) üzenetet jelent. Kéretlen, amennyiben a küldőnek nincs ellenőrizhető engedélye arra, hogy levelet küldjön a címzettnek. Tömeges, mivel lényegében ugyanazt a levelet nagyon sok címzetthez küldi el a faladó.
Részletek...
Spam-kutatás és technológia2006. 06. 16.
A spam elleni küzdelemben résztvevő szoftverek különböző technikai megoldásokat használnak a spam levelek ellen. A következőkben a VirusBuster spam szűrő alkalmazásaiban megtalálható módszereket ismertetjük, melyek magukban foglalják a mai spam ellenes technológia leghatékonyabb és legkifinomultabb megoldásait.
Részletek...
Tippek és tanácsok a spam elkerülésére2006. 06. 16.
Íme néhány tipp a filter:max Kft. honlapjáról, hogyan lehet elkerülni a spameket (vagy legalább lecsökkenteni számukat).Természetesen 100%-os módszer nincsen a spam elkerülésére, de az alábbi néhány tipp segítségével megnehezíthetjük a spammelők dolgát.
Részletek...
Új biztonsági technika a Windows Vistában2006. 06. 16.
A Windows Vista operációs rendszer legutóbbi béta verziója egy olyan technikát is bevet a különböző támadások kivédése érdekében, amely a rendszerfájlok "elrejtésével" próbálja megnehezíteni a támadók dolgát.
Részletek...
Fontos Firefox hibajavítások jelentek meg2006. 06. 16.
A Mozilla arra kéri a Firefox webböngészőt futtató felhasználókat, hogy mihamarabb frissítsék a szoftverüket, ugyanis ahhoz számos nagyon fontos biztonsági hibajavítás vált elérhetővé.
Részletek...
Negyedmillió személy adatai vesztek el2006. 06. 16.
A Hotels.com közel negyedmillió ügyfelét kénytelen figyelmeztetni, ugyanis egy külső cégtől egy olyan notebook került illetéktelen kezekbe, amelyen rengeteg bizalmas adat is megtalálható volt.
Részletek...
Aggasztó fejlemények a kémprogramok frontján2006. 06. 16.
A Webroot Software a 2006 első negyedévi kémprogram-helyzetet felmérő jelentéséből kitűnik, hogy az eddigi lassú, folyamatos fejlődés a legutóbbi időben hatalmas lendületet vett.
Részletek...
E-mail- és sms-adót terveznek az EU-ban2006. 06. 16.
Az Európai Unió törvényhozói új módokat keresnek a közös intézmények finanszírozására, amelynek során egy összeurópai e-mail- és sms-adó bevezetésének lehetőségét is fontolóra veszik.
Részletek...
Bezáratták a Piratebay.org torrentoldalt2006. 06. 16.
A svéd hatóságok május végén bezáratták a világ egyik legnagyobb látogatottságú torrentoldalát, ahol elképesztő mennyiségű zene, film, digitális könyv és szoftver kalózmásolatához gyűjtötték a hivatkozásokat.
Részletek...
Új módszert alkalmaz a Sinowal vírus2006. 06. 16.
A Kaspersky Lab egy olyan trójai programot fedezett fel, amely kéretlen levelekben terjed, és a felhasználók megtévesztésével jelszavakat igyekszik megszerezni.
Részletek...
Biztonsági fejlesztések a Symantec-től2006. 06. 16.
A Symantec május végén ismertette az egyéni felhasználók számára készülő biztonsági termékeivel kapcsolatos terveit. Ezekből kiderül, hogy a cég sok újdonságot, illetve érdekes megoldást tartogat a felhasználók számára.
Részletek...
Világméretű Amnesty International-kampány az internet cenzúramentességéért2006. 06. 16.
A szabadságjogokért küzdő világszervezet május végén ünnepelte 45 születésnapját, ebből az alkalomból globális kampányba kezdtek az internetet egyre jobban átszövő cenzúra ellen.
Részletek...
Veszélyes rés a Symantec vállalati antivírus-szoftverén2006. 06. 16.
Az eEye Digital Security szoftverbiztonsági cég szakemberei egy olyan komoly biztonsági rést fedeztek föl a Symantec vállalati antivírusszoftverén, amely szerintük gépek millióit teheti ki egy veszélyes féreg támadásának.
Részletek...
Újabb focivébés kártevő terjed e-mailben2006. 06. 16.
Az F-Secure antivírus cég új kártevőre figyelmeztet: a Banwarum nevű féreg ingyen jegyeket kínál a júniusi labdarúgó világbajnokságra.
Részletek...
Európai szabadalmak és a szoftverek2006. 06. 16.
Egyre nehezebb dolga akad annak, aki arra vállalkozik, hogy megpróbálja nyomon követni az Európai Unió különböző intézményeinek aktuális álláspontját a szoftverszabadalmakról.
Részletek...
Fürdőköpenyes családfő az adathalászok nyomában2006. 06. 16.
A Symantec elindította a www.safetytown.com oldalt, ahol egy adatlopás áldozatául esett családfő izgalmas kalandjai követhetők nyomon hétről-hétre.
Részletek...
Információvédelem pályázoknak2006. 06. 16.
Információ- és adatvédelmi témájú diplomamunkájukkal pályázhatnak egyetemisták az Hétpecsét Információbiztonsági Egyesület díjára.
Részletek...
Kereső-, reklám- és kereskedelmi szövetséget köt a Yahoo és az eBay2006. 06. 16.
A Yahoo és az eBay több évre szóló stratégiai szövetséget kötött, mely kiterjed az online reklámozás, az e-kereskedelem és a keresők területére is.
Részletek...
Az internetszolgáltatókat vádolják a botnetek miatt2006. 06. 16.
Az AusCERT 2006 biztonságtechnológiai konferencia felszólalói szerint az internetszolgáltatók is felelősek a botnetek létrejöttében, és egyben ők is jelenthetnék a megoldást.
Részletek...
Hogyan spóroljunk 120 ezret laptopvásárláskor?2006. 06. 16.
A legnagyobb hagyománnyal - és forgalommal - működő két amerikai online piactér az eBay.com és az Amazon.com. Néhány kattintás, és máris megtaláltuk, amit kerestünk. Még néhány kattintás, rendelés, fizetés, szállítás és máris a miénk. A biztonság ezen oldalak üzemeltetői számára is fontos tényező, így folyamatosan fejlesztik rendszereiket.
Részletek...
A szélessáv terjedése fontos versenyképességi tényező2006. 06. 16.
A szélessávú hálózatok, tartalmak és szolgáltatások fejlesztése és azok széles körű lakossági, üzleti és közigazgatási felhasználása az Európai Unió, s így hazánk versenyképességének is kulcsfontosságú tényezője – hangzott el az Informatikai és Hírközlési Minisztérium (IHM) és a Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH) által a Nemzeti Szélessávú Stratégia (NSzS) első évének tapasztalatairól szervezett egész napos szakmai konferencián.
Részletek...
Biztonsági hiba a Skype-ban2006. 06. 16.
A Skype Technologies május közepén bejelentette, hogy a népszerű Skype szoftvere frissítésre szorul, ugyanis a korábbi verziók egy súlyos biztonsági hibát tartalmaznak.
Részletek...
Kamu böngészőt telepít egy új féreg2006. 06. 16.
A Yahoo azonnali üzenetküldő rendszerén terjedő féreg kémszoftvert és egy ál-böngészőt telepít a fertőzött számítógépekre.
Részletek...
Mezítlábas ADSL a GTS Datanettől2006. 06. 16.
A GTS Datanet a nyáron tervezi elindítani azt az ADSL szolgáltatást, melynek igénybevételéhez nem kell vezetékes telefon előfizetés.
Részletek...
Nemzetközi minősítés a magyar szakértőnek2006. 06. 16.
Másodízben is sikeresen szerepelt az ICSA független szakmai szervezet tesztjén az otthoni és vállalati felhasználók teljeskörű munkaállomás védelmét szolgáló VirusBuster Professional, így ismét megkapta az ICSA Desktop/Server Anti-Virus Detection minősítést.
Részletek...
Kémprogram TOP 102006. 06. 16.
A Spy Sweeper kémprogram-védelmi megoldás fejlesztője, a Webroot Software rendszeresen közzéteszi a leginkább elterjedt kémprogramok listáját. A leggyakrabban előforduló reklám-, trójai, és rendszerfigyelő programok tízes listája május közepén vált hozzáférhetővé magyarul is.
Részletek...
Kirúgtak a blogom miatt2006. 06. 16.
Elbocsátott, magyar bloggerek
Részletek...
Biztonsági rést foltozott be a Symantec2006. 06. 16.
A Symantec rekord gyorsasággal szüntette meg azt a súlyos biztonsági hibát, amely egyes antivírus szoftvereiben volt megtalálható, és amely komoly kockázatot jelentett az érintett rendszerekre nézve.
Részletek...
Hódít az e-banking az Erste Banknál2006. 06. 16.
elentősen bővült az elektronikus formában adott megbízások száma az idei év márciusában az Erste Bank Hungary Rt.-nél: TeleBankon keresztül másfélszer, NetBankon keresztül háromszor több eseti megbízást indítottak az ügyfelek, mint az előző év azonos időszakában.
Részletek...
Hamis biztonsági figyelmeztetések terjednek2006. 06. 16.
Az Interneten olyan elektronikus levelek kezdtek felbukkanni, amelyek első ránézésre a Microsofttól érkeznek, és biztonsági értesítőt tartalmaznak. Azonban mindez csak látszat.
Részletek...
Már a StarOffice is veszélyes2006. 06. 16.
Május végén felfedezték az első StarOffice-t érintő vírust, mely egyelőre még nem alkalmas arra, hogy a számítógépek egymást is megfertőzhessék vele.
Részletek...
Vírusok mérközése a futball VB előtt2006. 06. 16.
A biztonsági szakemberek már május végén, a labdarúgó-világbajnokság közeledtével arra figyelmeztettek, hogy egyre több olyan vírus terjed az Interneten, amelyek a futball rajongók megtévesztésére törekednek.
Részletek...
30 milliárdos forgalom az elektronikus kereskedelemben2006. 06. 16.
Várhatóan eléri a 30 milliárd forintot a magyarországi online áruházak forgalma 2006-ban – hangzott el a III. Elektronikus Kereskedelem Konferencián.
Részletek...
A netezés is nehéz a fogyatékkal élőknek2006. 06. 16.
Az internetes oldalak jelentős része nem felel meg a teljes elérhetőség feltételeinek, s ez részben a webfejlesztők tudatlanságával magyarázható - derült ki egy brit kezdeményezés kapcsán.
Részletek...
Hiba a Symantec vállalati víruskeresőiben2006. 06. 16.
A Symnatec egyes antivírus szoftverei esetében felfedezett biztonsági hiba miatt számítógépek millió válhatnak kiszolgáltatottá a különböző vírusoknak.
Részletek...
A Microsoft a személyiségi jogok védelmének bajnokává válik?2006. 06. 16.
A Microsoftot általában nem tekintik azok közé a társaságok közé tartozónak, amelyek üzletpolitikájukban a fogyasztók személyes jogainak védelmét tartják a legfontosabbnak - mégis ez a vállalat vált az Egyesült Államok szövetségi törvényhozása által kidolgozni kívánt személyiségi jogi törvény egyik fő támogatójává.
Részletek...
Internetes tevékenységet figyelne az FBI2006. 06. 16.
Az Egyesült Államok főállamügyésze, Alberto Gonzales, valamint az FBI igazgatója, Robert Mueller arra szólította fel a telekommunikációs tisztségviselőket, hogy rögzítsék felhasználóik internetes tevékenységét. A félreérthetetlenül határozott felhívás indoklásában természetesen most is a közérdekre hivatkoznak.
Részletek...
Internet alapokra helyezett marketing2006. 06. 16.
Az első hazai IMA konferencia előadói egyetértettek abban, hogy a marketing-kiadások mérhető megtérülése a menedzsmenti döntések központi kérdésévé vált.
Részletek...
X-Men 3: menetrend szerinti kalózbotrány2006. 06. 16.
Manapság szinte az számít különlegességnek, ha egy új mozifilmhez nem juthatnak hozzá már premier előtt az érdeklődők - a premier napjától kezdve viszont csak a valóban érdektelen alkotások hiányozhatnak egy-egy kalóz (és a fájlcserélő rendszerek) kínálatából.
Részletek...
Vírus „tesz igazságot” a neten2006. 06. 16.
A Sophos biztonságspecialistái egy olyan új „igazságtevő” vírusról adtak hírt, amely felkutatja és kitörli a megfertőzött számítógépeken az illegálisan letöltött fájlokat.
Részletek...
Vírusmutánsok IBM szupergépeken2006. 06. 16.
A fertőző betegségek korunk modern szállítási-közlekedési hálózatain keresztül történő gyors elterjedése megköveteli, hogy a lehető leggyorsabban modellezzék egy-egy járvány várható terjedését térben és időben, így az egészségügyi és kormányzati szakemberek hatékonyabb felkészülési terveket dolgozhatnak ki.
Részletek...
A Cyber Security Industry Alliance új tagja2006. 06. 16.
Az F-Secure Corporation bejelentette, hogy első európai tagként csatlakozott a Cyber Security Industry Alliance (CSIA) nemzetközi csoportosuláshoz.
Részletek...
Csatlakozott a VirusBuster2006. 06. 16.
A vírusvédelem magyar szakértője, a VirusBuster Kft is csatlakozott a Microsoft vezető antivírus gyártókat képviselő Vírusinformációs Szövetségéhez (Virus Information Alliance - VIA).
Részletek...
Egyre népszerűbbek a videofeltöltő oldalak2006. 06. 16.
A Hitwise piackutató vállalat szerint a tavaly alakult YouTube.com bizonyult messze a legnépszerűbb videofeltöltő oldalnak, hiszen az összes látogató 43%-át csábította magához.
Részletek...
Trójai rejtőzik a foci VB-s levelekben2006. 06. 16.
Újabb számítógépes kártevő fenyegeti a labdarúgás szerelmeseit: már május elején több tízezer olyan e-mailt spammeltek szét, amelyben található linkre kattintva trójai települ az óvatlanok PC-jére.
Részletek...
Kockázatot jelentenek az internetes keresők?2006. 06. 16.
A McAfee közzétette a McAfee SiteAdvisor csapatának kutatásait felhasználó, Ben Edelmannal (ismert kémprogram-kutató, és a McAfee tanácsadója) közösen készített, az internetes keresőmotorok biztonságát vizsgáló úttörő tanulmányát.
Részletek...
Nyilatkozatot fogadtak el az Európai Adatvédelmi Biztosok Tavaszi Konferenciáján2006. 06. 16.
A nyilatkozat a harmadik pillérbeli, a bel- és igazságügyi együttműködést érintő intenzív jogszabály alkotás során felhívja a figyelmet az adatvédelmi elvek megfelelő szintű figyelembe vételére, továbbá magas szintű és harmonizált adatvédelmi standardok kialakítására e területen.
Részletek...
A keresők okolhatók a sok spyware miatt2006. 06. 16.
Egy friss tanulmány szerint elsősorban a kereső motorok felelősek a spyware és adware programok folyamatosan növekvő száma miatt, amelyek a böngésző és az operációs rendszer biztonsági réseit kihasználva feltelepszenek gépünkre és kéretlen levelekkel, valamint reklámokkal bombáznak minket.
Részletek...
Biztonságosabb internetet a gyerekek védelmében2006. 06. 16.
Nagy Zsolt, román távközlési és informatikai miniszter nyitotta meg 2006. május 16-án a szakminisztérium székhelyén a Safer Internet Plus napot.
Részletek...
43 hibát foltozott be az Apple2006. 06. 16.
Az Apple a napokban igen komoly méretű biztonsági hibajavító csomagot adott ki különböző termékeihez. A frissítések több mint 40 sérülékenységet szüntetnek meg.
Részletek...
Milliárdos szerzői jogi per az Intercom ellen2006. 06. 16.
Az El Greco grafikai stúdió 1,4 milliárd forintra perli az Intercom Rt.-t ki nem fizetett szerzői jogdíjak miatt.
Részletek...
A Microsoft bevizsgáltatta a technológiáját2006. 06. 16.
A Microsoft a legális adatkezelés bizonyítása érdekében auditáltatta azt az adathalászat ellen védő technológiáját, amely többek között az Internet Explorer 7 webböngészőbe is helyet kap.
Részletek...
Szélessávkereső az internet hazai elterjedéséért2006. 06. 16.
Az Informatikai és Hírközlési Minisztérium (IHM) valamint a Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH) bemutatta közösen kifejlesztett szélessávkereső programját.
Részletek...
Összefogás segítheti a spamek elleni küzdelmet2006. 06. 16.
Egyes biztonsági elemzők szerint a világszerte alkalmazott különböző törvények, szabályozások valamint antispam eszközök nem tudják meggátolni a spamek terjedését, sőt egyre trükkösebb megoldások megjelenését ösztönzik.
Részletek...
Egyre több a phishing-támadás2006. 06. 16.
Az adathalászat elleni küzdelemmel foglalkozó egyik szervezet felmérése rávilágít arra, hogy a bizalmas adatok megszerzését célzó támadások száma továbbra is folyamatosan emelkedik.
Részletek...
A BitTorrent Hollywoodba tart2006. 06. 16.
Egy május elejei bejelentése szerint a BitTorrent, a híres-hírhedt peer-to-peer fájlcserélő program atyja, melynek neve sokak számára egyet jelent a kalózkodással, mérföldkőnek számító szerződést írt alá egy hollywoodi filmstúdióval. A cég és a Warner Bros. közötti disztribúciós megállapodás 2006 nyarán lép életbe.
Részletek...
Vírusok a futball vb-re2006. 06. 16.
Egy olyan trójai kezdett terjedni május elején az Interneten keresztül, amely a labdarúgó-világbajnoksággal kapcsolatos eseményekkel próbálja megtéveszteni a felhasználókat.
Részletek...
Gerillaakciók a T-Online-nal szemben2006. 06. 16.
Magyarország legnagyobb kapcsolatépítő portáljának felhasználói közössége erősen felbolydult, miután a T-Online közzétette: egymilliárd forintért megvásárolta a magyar internetes Ki Kicsodát.
Részletek...
Csökken a fertőzött emailek száma2006. 06. 16.
A MessageLabs kiadta az áprilisra vonatkozó biztonsági felmérését, amelyből kiderül, hogy amíg a fertőzött emailek száma csökken, addig a kéretlen elektronikus levelekből egyre több kerül a postafiókokba.
Részletek...
Friss spyware kereső a Pandától2006. 06. 16.
A SpyXposer egy ingyenesen elérhető, online alkalmazás, amely már több mint 6 millió kémprogramot leplezett le 2006-ban.
Részletek...
Adatlopások a VOIP felhasználásával2006. 06. 16.
Kihasználva a VOIP technológia (interneten keresztüli hangátvitel) alacsony költségeit, az adattolvajok hamis automatizált hívásközpontokat létrehozva kezdték meg új áldozataik átverését.
Részletek...
Növekvő költségek, csökkenő biztonság2006. 06. 16.
Egy széles körben elvégzett biztonsági felmérés szerint a különböző támadások nagyobb károkat okoznak a felhasználóknak illetve a cégeknek, mint azt eddig sejteni lehetett.
Részletek...
Új Trend-Micro Anti-Spyware2006. 06. 16.
A Trend Micro bejelentette legújabb kémprogram védelmi megoldását, amely egyedülálló módon képes a nehezen felderíthető kémprogramok és szürke programok felismerésére és eltávolítására.
Részletek...
A komplett védelem a nyerő2006. 06. 16.
Az IDC legutóbbi biztonsági felmérése szerint az egyre több biztonsági eszközzel járó karbantartási feladatok miatt a jövőben jelentős növekedés várható az egyszerűen kezelhető, komplett védelmet biztosító termékek piacán.
Részletek...
Összefognak a jogvédők2006. 06. 16.
A Szellemi Tulajdon Világnapja alkalmából -– április 26. -– a három jogvédő szervezet: ASVA (Audiovizuális Művek Szerzői Jogait Védő Közcélú Alapítvány), BSA (Business Software Alliance) és ProArt (Szövetség a Szerzői Jogokért), valamint a szakma ismert képviselői felhívják a figyelmet a szerzői jogok védelmének fontosságára, az eddig elhanyagolt szerzői jogi tudatosság előtérbe helyezésére.
Részletek...
Ázsiából érkezik a legtöbb spam2006. 06. 16.
A Sophos felmérése szerint napjainkban a legtöbb kéretlen levél (spam) Ázsiából származik, ami többek között az ott használt régebbi verziójú operációs rendszerek biztonsági problémáira vezethető vissza.
Részletek...
Egyre több a láthatatlan vírus2006. 06. 16.
A McAfee figyelmeztet: az utóbbi időszakban jelentősen megemelkedett az úgynevezett rootkit technikákat alkalmazó, rejtőzködő vírusok és egyéb kártékony programok száma.
Részletek...
Segítség, támad az internet!2006. 06. 16.
Az internet káros tartalmainak túlnyomó része botnetekhez köthető. Kéretlen reklámlevelek, adathalász és szolgáltatásmegtagadási támadások, számos egyéb illegális cselekmény köthető közvetve vagy közvetlenül a botnetekhez.
Részletek...
Továbbra is makacsul támad a Bagle féreg2006. 06. 16.
Úgy tűnik, hogy a Bagle féreg még mindig komoly fejtörést okoz, ugyanis a kártékony program egyre-másra bukkan fel az Interneten, és a jelenlegi célja kéretlen levelek tömeges küldözgetése.
Részletek...
George Bush a RIAA céltábláján2006. 06. 16.
Az Amerikai Zeneipari Szövetség (RIAA) szerint a legális zenei CD-k biztonsági másolata is törvényellenes. Ez alapján még George Bush is perbe fogható.
Részletek...
Megszületett az első bírósági döntés a .eu domének elosztásával kapcsolatban2006. 06. 16.
Múlt héten hozta meg első döntését a közös európai doménnév (.eu) regisztrációjával kapcsolatos kérdésekben eljáró, a cseh kereskedelmi és iparkamara mellett működő választottbíróság.
Részletek...
A koreai minisztérium megfigyeli a netezőket2006. 06. 16.
A dél-koreai kormány az ország internetes közösségeit készül havi rendszerességgel megfigyelni annak érdekében, hogy csökkentse a személyes adatokkal történő visszaélések számát.
Részletek...
Nő a zsaroló emailek száma2006. 06. 16.
A Kaspersky Labs szerint az utóbbi időben megnőtt azon kártékony emailek száma, amelyek a felhasználók megzsarolásától sem riadnak vissza.
Részletek...
A DMCA nem a felhasználók érdekeit szolgálja2006. 06. 16.
A szabad felhasználású szoftverek terjesztéséért küzdő Electronic Frontier Foundation az Amerikai Egyesült Államokban érvényes DMCA, vagyis a Milleniumi Digitális Szerzői jogi Törvény hatályosulásának hetedik évfordulóján közzétett tanulmányában az érintett törvény bevezetésének hátrányos következményeit vizsgálta.
Részletek...
Kulturális átalánydíj lesz Svédországban?2006. 06. 14.
A svéd kormány komolyan fontolgatja egy a szélessávú internethozzáférések után fizetendő kulturális átalánydíj bevezetését. A díjból egyaránt részesednének a művészek, a filmesek és a zenészek - ráadásul így legalizálhatóvá válnának a letöltések.
Részletek...
Rádiódíj az osztrák számítógépekre?2006. 06. 14.
Az ORF leányvállalatának számító Gebühren Info Service (GIS) GmbH legújabb elképzelése szerint a jelenleg hatályban lévő rádiódíj-fizetési kötelezettséget kiterjesztenék a számítógéppel és szélessávú internethozzáféréssel rendelkező osztrák felhasználókra és cégekre is.
Részletek...
Sulinet Expressz: végállomás, leszállás!2006. 06. 14.
Több adókedvezmény mellett az év végén megszűnik a Sulinet Expressz is, de addig még vásárolhatók adókedvezményes asztali számítógépek és notebookok a kereskedőknél.
Részletek...
Leszavazták a semleges internetet2006. 06. 14.
Az amerikai képviselőház négyórás vita után leszavazta az új telekommunikációs törvény kiegészítéseként ajánlott semlegességi javaslatot. A lépést többen máris az internet végeként aposztrofálták, a szolgáltatók szerint azonban nincs ok az aggodalomra.
Részletek...
Szexuális forradalom zajlik az interneten2006. 06. 14.
A világháló nyújtotta kommunikációs és egyéb lehetőségek jelentősen megváltoztatták a fiatalok életét. Igaz ez a szexualitásra is: még soha nem voltak annyira népszerűek a különböző chat- és fórumoldalak, valamint azonnali üzenetküldő programok, mint napjainkban.
Részletek...
Új típusú fogyasztóvédelem a felhasználók érdekében2006. 06. 13.
A XXI század küszöbén soha nem látott mennyiségű információval szembesülünk, amelyek között egyre nehezebb eligazodni. Az új információs technológiák olyan jelenségeket eredményeznek, amelyekre nehéz megfelelően felkészülni, a termékek bonyolult szerkezeti, technológiai újdonságai miatt a fogyasztók többé már nem rendelkezhetnek a megfelelő szakértelemmel, és ezért vásárláskor nem képesek racionálisan dönteni.
Részletek...
A magánszféra védelme az információs társadalomban2006. 06. 13.
Van-e joga a munkáltatónak arra, hogy a munkavállaló e-mailjeit elolvassa, illetve az internet használatát ellenőrizze?
Részletek...
P2P, avagy a fájlcserélők és a jog2006. 06. 13.
A szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény szabad felhasználásnak minősíti a magáncélú másolást.
Részletek...
Mi számít spam e-mailnek?2006. 06. 13.
„A spam-háború arról szól, hogy sikerül-e az e-mailt használhatatlanná tenni a kéretlen hirdetések céljára azelőtt, mielőtt a kéretlen hirdetések teszik használhatatlanná az e-mailt a kommunikáció céljára.”
Részletek...
Spamellenes technikák2006. 06. 13.
A kéretlen levelekkel szemben mindannyian védekezésre kényszerülünk. Ennek módszereivel még az előtt érdemes megismerkednünk, hogy felesleges és költséges beruházásokba kezdenénk. A spamkiller programok valóban hatékonyak, de nem feltétlenül kell ágyúval lőni a verébre, ha az ingyenes vagy olcsóbb eszközök is elegendő védelmet biztosítanak.
Részletek...
Új szabályok a spamről!2006. 06. 13.
Tilos a politikai üzenet is!
Részletek...
ELJÁRÁSI LEHETŐSÉGEK SPAM ESETÉN2006. 06. 13.
Ha Ön kéretlen reklámüzenetet kap, döntésétől függően különböző szervek előtt, különböző törvényi rendelkezések alapján van lehetősége eljárást indítani
Részletek...
A WiFi technika és a hordozhatóság is veszélyt jelenthet a mobil eszközökön tárolt adatokra2006. 06. 13.
A WiFi technológia elterjedésével a felhasználók közül egyre többen végzik munkájukat az irodán kívül, kávézókban, autóban, mobil eszközöket használva. A technika azonban veszélyeket, az adathalászok számára pedig lehetőségeket rejt magában. De nemcsak a hálózati kapcsolat, a mobil eszközök hordozhatósága is veszélyes lehet az adatok biztonsága szempontjából. Egy kutatás szerint Londonban hat hónap alatt mintegy 60.000 mobiltelefont és 4500 laptopot felejtettek a taxikban, egy cég pedig véletlenül egy olyan használt laptopot árverezett el az interneten, amely összes ügyfelük adatát tartalmazta. Miközben a vállalatok többsége egyre nagyobb figyelmet fordít az adatok és az informatikai rendszerek szoftverekkel való védelmére, a felmérések azt mutatják, hogy a mobil eszközöket használó alkalmazottak nagyobb kockázatot jelentenek a vállalatok számára, mint a hackerek, az adathalászat illetve a vírustámadások.
Részletek...
Inforum2006. 06. 07.
Informatikai Érdekegyeztető Fórum (Inforum)
Részletek...
Infopoly Alapítvány2006. 06. 07.
Infopoly Alapítvány az Elektronikus Demokráciáért
Részletek...
A háló lelke2006. 06. 07.
Az információs társadalom kialakulása üzleti, jogi, emberi és lelki összeütközésekkel jár. Ennek lehettünk tanúi az iWiW.hu internetes közösségi portál tulajdonosváltásakor (magánszemélyektől került a T-Online birtokába). Néhányan örömmel fogadták a hírt, mondván, az alkotók rászolgáltak fejlesztésük milliárdos ellenértékére.
Részletek...
Infomediátor2006. 06. 07.
Informatációs Társadalmi Felhasználó-védelmi Iroda
Részletek...
A magánszféra védelme az információs társadalomban2006. 05. 30.
Van-e joga a munkáltatónak arra, hogy a munkavállaló e-mailjeit elolvassa, illetve az internet használatát ellenőrizze?
Részletek...
Négy év, amely nem rengette meg a világot2006. 05. 02.
Csúfosan megbukott az IHM. Az informatikai szakma nagyon várta minisztériumát, ám az nem váltotta be a reményeket. A nagy tervek után inkább bukdácsoló, a sorozatos botrányok miatt energiáit állandó tűzoltásra pazarló szervezetté vált az IHM.
Részletek...
Kampánycsend az interneten2006. 04. 10.
A magyar internetes lapok döntő többsége tiszteletben tartotta a Magyarországi Tartalomszolgáltatók Egyesülete által a választási törvénnyel összhangban megalkotott választási etikai kódex előírásait, így az internet szempontjából elmondható, hogy az eddigiek közül ez volt a legetikusabb választás. A legtöbb tartalomszolgáltató felhívta a figyelmet a kampánycsendre és nem közölt a kampánnyal kapcsolatos információt. Az MTE Választási Monitoring Bizottsága 45 alkalommal talált a választási tartalomszolgáltatási kódexet sértő tartalmat, de a bizottság felszólítását követően a legtöbb oldal haladéktalanul módosította vagy eltávolította a kérdéses tartalmakat. A testület csak egy esetben észlelt komolyabb kampánycsend sértést, az ügyben bejelentést tett az Országos Választási Bizottságnál.
Részletek...
Legyen felhasználóbarát az interneten a hazai joganyag2006. 04. 05.
Legyen felhasználóbarát és bárki számára könnyen hozzáférhető a hazai joganyag az interneten; az állam nem kegyet gyakorol, amikor közzéteszi a jogszabályok elektronikus változatát - hívta fel a figyelmet szerdán az MTI-nek megküldött közleményében az adatvédelmi biztos.
Részletek...
Az MSZP alvállalkozójának szerverébe történt behatolásról2006. 02. 21.
ÁLLÁSFOGLALÁS
Részletek...
Meg kell őrizni az ügyfelek telefon- és internetkapcsolatait2006. 02. 21.
Az Unió igazságügy miniszterei megadták a végső jóváhagyást az új szabályozáshoz, amelynek értelmében rögzíteni kell, hogy egy-egy ügyfél kivel, mikor, hol lépett telefon- vagy internetkapcsolatba. Ugyanakkor a hívások, e-mailek, SMS-ek tartalmát nem fogják figyelni.
Részletek...
P2P,vagy jogot sért-e a felhasználó?2006. 02. 15.
Miközben a világsajtó attól hangos, hogy egyes nemzeti jogok milyen súlyos szankciók kilátásba helyezésével törekednek arra, hogy visszaszorítsák a népszerű fájlcserélő oldalakról történő letöltést, a magyar jogi környezetről igen kevés szó esik. Ezért fontos, hogy megvizsgáljuk, mit is enged a magyar jogi szabályozás, és mivel kell számolnia annak, aki egy p2p oldalról zenét vagy filmet tölt le a gépére vagy netán készít arról másolatot.
Részletek...
Rendőri intézkedések az Internet szolgáltatókkal szemben2006. 01. 27.
ÁLLÁSFOGLALÁS a jogellenes internetes tartalmak miatt indított büntetőeljárás során alkalmazott szerver lefoglalások kérdésében
Részletek...
A szervereket üzemeltető Internet szolgáltató felelőségéről2006. 01. 27.
ÁLLÁSFOGLALÁS
Részletek...
Új szabályok a spamről! Tilos a politikai üzenet is!2006. 01. 23.
Az Országgyűlés 2005 utolsó napjaiban fogadta el az elektronikus kereskedelemről szóló 2001. évi CVIII. törvény immáron második módosítását. A sok pontot érintő változások közül kiemelést érdemel a kéretlenül elektronikus postaládánkba pottyanó, és oly sok bosszúságot okozó spam-ek újraszabályozása.
Részletek...
Újabb magyar informatikai kistigris a láthatáron2006. 01. 13.
A nagy sikerű hazai NetPincér.hu internetes ételrendelő szolgáltatása az év elejétől már a környező országokban is elérhető. Az osztrák internetezők a NetKellner.at, a bolgárok a NetKelner.bg, a csehek a NetCisnik.cz, míg a szlovák szörfözők a NetCasnik.sk oldalon csillapíthatják éhségüket.
Részletek...
Rés a pajzson - Veszély leselkedik a netezőkre2006. 01. 05.
A Symantec tegnap 3-as szintre emelte az internet biztonságát jelző veszélyeztetettségi ThreatCon mutatóját, amely a cég által megállapított négyes skálán a második legveszélyesebb fokozat – derül ki a társaság közleményéből.
Részletek...
Boldog karácsonyi ünnepet kívánunk!2005. 12. 22.
Az Infomediátor teljes csapata!
Részletek...
Regisztrációs Döntnök2005. 12. 19.
ELJÁRÁSI SZABÁLYZATA a közvetlenül a .hu felső szintű internet domain közdomainjei alá delegált domain nevek tárgyában keletkezett viták eldöntésére
Részletek...
A háló ki van vetve2005. 12. 16.
Bár 18 millió találatot hoz rá a Google, a Web 2.0-ról még névadói sem tudják megmondani, hogy micsoda. Volt már ekkora hype a net körül - annak tőzsdekrach lett a vége. Jön a DotkomBukta 2.0?
Részletek...
Önszabályozzák magukat a hazai videojáték kiadók és forgalma2005. 12. 14.
Az Elektronikus Játékkultúra Magyar Egyesülete és az INFORUM - INFOMEDIÁTOR Információs Társadalmi Felhasználók Érdekvédelmi Irodája kezdeményezésére a hazai játékkiadó és forgalmazó cégek közös önszabályzó dokumentumot fogadnak el, amely kötelezővé teszi az újonnan megjelenő játékszoftverek PEGI jelzéseinek használatát
Részletek...
Az interaktív elektronikus játékok2005. 12. 14.
Az Elektronikus Játékkultúra Magyar Egyesület és az INFOMEDIÁTOR Információs Társadalmi Felhasználók Érdekvédelmi Irodája közös kezdeményezésére a magyarországi interaktív elektronikus játékforgalmazó és kiadó cégek képviselői a kiskorú gyermekek érdekeinek védelmét előtérbe helyezve, az interaktív játékok hasznosságára és az ismeretek gyarapításában betöltött kiemelkedő szerepére tekintettel, a játékok felhasználónak támogatására önszabályozó rendszert hoztak létre.
Részletek...
Kevés pénzért kínál korlátlan letöltést a Yahoo2005. 11. 27.
Az iTunes egyik legesélyesebb versenytársa a Yahoo Music Unlimited. Segítségével igen kedvező előfizetési díjakért korlátlan mennyiségű zenét hallgathatunk vagy tölthetünk le.
Részletek...
Egyéni doménvégződéseket kínál egy holland cég2005. 11. 27.
A holland UnifiedRoot egyéni csúcsdoméneket árul, amelyekkel a jelenlegi, meglehetősen behatárolt kategóriákat szeretnék fellazítani - a kezdeményezés fogadtatása egyelőre vegyes.
Részletek...
Nemzeti Hírközlési Hatóság2005. 11. 11.
Hírközlési Fogyasztói Jogok Képviselője
Részletek...
Megadóztatnák az SMS-t - Olaszországban2005. 11. 07.
A Berlusconi-kormány által elfogadott költségvetséi módosítási javaslat szerint 1 eurócent adót vetnének ki minden egyes SMS-üzenetre, ami mintegy 300 millió euró többletbevételt hozna a konyhára.
Részletek...
Jogszerű-e a zeneipra jogvédőinek fellépése?2005. 10. 07.
Ezúttal visszaütött a zeneipari jogvédő szervezet, a RIAA fellépése. Egy általuk megvádolt asszony ellenpert indított elektronikius magánlaksértés, csalás és önkényes lehallgatás címén, arra hivatkozva, hogy a RIAA amerikai jogvédő szervezet nem hatóság és nincs joga, hogy kémkedjen utána.
Részletek...
Besúgó internetszolgáltatók2005. 10. 06.
A japán rendőrség kötelezi az internetszolgáltatókat arra, hogy jelentsék, ha bármely ügyfelüknél öngyilkossági szándékot észlelnek.
Részletek...
Allah Akhbar!2005. 10. 06.
Dolgos hétköznapjainkat, pihenéssel, szórakozással töltött szabadidőnket gyakran teszi tönkre a számítógépes vírusoktól, férgektől való félelem, a velük folytatott soha véget nem érő csatározás. Újabb és újabb területeken találkozhatunk velük. Míg korábban csak a PC világot tartották rettegésben, mára azonban már az új generációs mobiltelefonok is potenciális célpontnak tekinthetők.
Részletek...
December 7-től jegyezhetők a .eu domainnevek2005. 10. 06.
Eddig csak annyit lehetett tudni, hogy 2005. negyedik negyedévében indul az .eu domainnevek regisztrációja. A regisztrációs folyamat első szakasza az ún. "Sunrise" periódus 2005. december 7-én indul.
Részletek...
Feljövőben az online zenebolt-szolgáltatások2005. 09. 20.
Az IFPI (Nemzetközi Zeneipari Szövetség) legfrissebb közleménye szerint idén az online zeneboltok megháromszorozták a forgalmukat, meghaladva ezzel az illegális fájlcserélgető rendszerek terjedésének növekedését.
Részletek...
10 ezer forinttért korlátlanul mobilon?2005. 09. 05.
Fennállása óta először mobiltársasággal kötött szerződést a Skype. Az internetes telefónia éllovasa és a német E-Plus közötti megállapodás értelmében az utóbbi cég szélessávú - havi 40 eurós - díjcsomagját választó előfizetők októbertől ingyen nettel! efonálhatnak. Jelenleg a Skype-ot Németországban 2,8 millióan használják, s az E-Plusnak 9,8 millió ügyfele van. Forrás: IT BUsines
Részletek...
A kalózkodás csökkentése2005. 07. 31.
A G8 államok közleménye a szellemi tulajdonnal kapcsolatban: "A kalóz és hamis termékek növekvõ kereskedelme, aminek a szervezett bûnözéshez is köze lehet, veszélyezteti a foglalkoztatást, a fejlesztést, a gazdasági növekedést és a fogyasztók egészséget és biztonságát a világ minden táján.
Részletek...
Nem trendi az e-mail2005. 07. 31.
Az e-mail az öregeknek való, a fiatalok inkább chatelnek – derül ki a Pew Internet and American Life Project amerikai tinédzserek körében végzett felmérésébõl. A 12 és 17 év közötti internethasználók ma már fõként csak a szüleikkel kommunikálnak elektronikus levelekkel, esetleg hivatalos ügyeiket intézik így. És bár 90 százalékuk még e-mailezik, sokkal jobban lelkesednek az azonnali üzenetküldésért.
Részletek...
Domain lopás2005. 07. 31.
Egy domain-cím jogtalan megszerzését kísérelte meg az az egyén, aki korábbi vételi ajánlatára elutasító választ kapott. A domain-tulajdonos és az ügyben eljáró iroda munkatársainak leleményessége folytán azonban a bíróságon kénytelen szembenézni a következményekkel.
Részletek...
Az INFOMEDIÁTOR állásfoglalása és felhívása2005. 07. 25.
az Oláh Action számítógépes játékkal kapcsolatban
Részletek...
Kevés a segítőkész honlap2005. 07. 25.
Sajnos úgy tűnik, hogy a közhivatalok és a pártok weboldalai nem foglalkoznak kellőképpen a fogyatékkal élőkkel. Több helyütt felfedeztünk ugyan egy-két linket, de például a gyengén látók számára még néhány minisztérium esetében sem találtunk olvasható aloldalt.
Részletek...
9 milliárdos bírság a Microsoftnál2005. 07. 24.
A Microsoft fennállása óta 9 milliárd dollár bírságot fizetett 39 bírósági ítélet alapján versenytársaknak, állami szerveknek és a fogyasztóknak - olvasható egy brit sajtóösszeállításban
Részletek...
Az internetes bűnözés meggátolhatja az e-kereskedelem fejlőd2005. 07. 18.
Az Interneten keresztül bekövetkező támadások növekvő száma egyre jelentősebben befolyásolja az elektronikus kereskedelmi szolgáltatások fejlődését is.
Részletek...
Az "Oláh Action" súlyosan sérti az emberi méltóságot2005. 07. 15.
Az "Oláh Action" számítógépes játék súlyosan sérti az emberi méltóságot - állapította Lenkovics Barnabás, az állampolgári jogok országgyűlési biztosa és Kaltenbach Jenő, a nemzeti és etnikai kisebbségi jogok ombudsmanja csütörtökön közzé tett közös állásfoglalásában.
Részletek...
Törvénytár a FigyelőNeten: új előfizetéses szolgáltatások2005. 07. 07.
A hatályos joganyagok elérése továbbra is ingyenes marad a FigyelőNeten, de immár új, előfizetéses szolgáltatásként több tartalmi és kényelmi funkció, időállapot-összehasonlítás és mélyebb keresési lehetőség is elérhető az oldalon.
Részletek...
Elutasított szoftverszabadalmi tervezet.2005. 07. 07.
Az Európai Parlament a július 6.-án megtartott végszavazáson 648 nem, 14 igen szavazattal, 18 tartózkodás mellet elutasította a Bizottság tervezetét a számítógéppel megvalósított találmányok szabadalmi oltalmáról.
Részletek...
Törvény az információszabadságról2005. 07. 05.
Az Országgyűlés elfogadta az elektronikus információszabadságról szóló törvényt. E korszakaltó jelentőségű jogszabály az állampolgároknak - azon túl hogy az információhoz jutást soha nem látott mértékben garantálja számukra, - demokratikus jogaik érvényesítéséhez is minden eddigimél nagyobb teret biztosít.
Részletek...
i2010: Az új stratégia2005. 07. 01.
Az Európai Bizottság június 1-jén nyilvánosságra hozta az "i2010: Európai Információs Társadalom a növekedésért és foglalkoztatásért" elnevezésű stratégiai dokumentumot. Az ötéves stratégia középponti eleme az információs társadalom és a médiaipar fellendítése. A cél a digitális gazdaság fejlődésének elősegítése, az ehhez szükséges szabályozási háttér kialakítása, a stratégiai kutatások támogatása, az iparral történő együttműködés ösztönzése.
Részletek...
A Microsoft a mobilpiacot is levadászná2005. 06. 30.
Az okostelefonok 76 százaléka ma Symbian operációs rendszert futtat, a windowsos készülékek csupán az eladások 7,6 százalékát teszik ki. Ám a Microsoft mobil és beágyazott rendszerekért felelős részlegének vezetője szerint három éven belül már a redmondi cég vezetheti a mobiltelefonos szoftverek piacát - olvasható a computerwolrd.hu-n.
Részletek...
Bizalomcsökkenés az online világban2005. 06. 30.
Felmérések szerint az online banki és kereskedelmi szolgáltatások kapcsán felmerülő biztonsági aggályok egyre fokozottabban jelentkeznek.
Részletek...
Fogyasztóvédelem és on-line vitarendezés2005. 06. 17.
Az elektronikus kereskedelem egy dinamikusan bővülő piac, ahol mind a fogyasztóvédelemnek, mind az ehhez szorosan kapcsolódó bíróságon kívüli, gyors, onl-line vitarendezési eljárásoknak kiemelt szerepet kell kapniuk - erre a megállapításra jutottak a június 13.-án Kehlben tartott konferencián. Az Európai Unióban működő, elektronikus kereskedelemmel és alternatív vitarendezéssel fogallkozó szervezetek találkozóján áttekintették az egyes országokban felállított szolgáltatások működését, megismerték egymás gyakorlatát. A konferencián az Infomediátor is bemutatta saját on line felhasználóvédő szolgáltatását.
Részletek...
A fogyasztók is érzik a távközlési liberalizáció hatását2005. 06. 10.
A piacelemzési folyamatban második helyen áll az EU-ban Magyarország Magyarország az Európai Unió 25 tagállama között a második helyen áll, az újonnan csatlakozók között pedig az első a piacelemzések területén – olvasható Pataki Dániel a Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH) elnökének brüsszeli előadása az NHH weblapján.
Részletek...
Meddig kell megőrizni sms-einket, vagy a web oldalak címét?2005. 06. 06.
Az Európai Unióban direktíva tervezet készül arról, hogy a távközlési és internet szolgáltatónak mennyi ideig kell megőriznie telefonhívásaink, sms-eink adatait, illetve az általunk látogatott web oldalak url címét. Mindez a terrorizmus elleni küzdelem miatt vált a világon kiemelt kérdéssé.
Részletek...
Rémhír bénítja a vérellátót2005. 06. 05.
Újabb lánclevél lehetetleníti el az Országos Vérellátó Szolgálat (OVSZ) munkáját. A levél 0-ás vércsoportú donorokat irányít a szolgálat fővárosi központjába, mert egy "tegnap született" kisfiúnak vérre van szüksége. Az OVSZ szóvivője kér mindenkit, hogy ne küldje tovább a levelet. A felhívás nem tőlük indult és akadályozza a napi munkát.
Részletek...
Hírközlési Piaci Információs Rendszer2005. 06. 05.
A hírközlési piacról nyújt információt az Ihm Piacelemzési Főosztály aáltal koordinált új web oldal.
Részletek...
Internetes zsaroló és pedofil hálózatokat számoltak fel2005. 05. 29.
Az olasz rendőrség az elmúlt napokban egy közel 200 tagú gyermekpornó-hálózatot számolt fel, az oroszok pedig egy brit internetes fogadóirodát zsaroló hackerbandát tettek hűvösre.
Részletek...
Utolsó határidőt szabott az EU a Microsoftnak2005. 05. 29.
Az Európai Bizottság egy utolsó haladékot adott a redmondi szoftveróriásnak. A testület azt veti a Microsoft szemére, hogy a versenypiaci jogszabályok megsértése miatt a cégre kiszabott büntetések közül egyet sem teljesített.
Részletek...
A szerzői jogok miatt kudarcba fullhat a Google szolgáltatás2005. 05. 29.
Amerikai egyetemi kiadók egy csoportja fenntartásait fogalmazta meg a Google keresőjének kiterjesztésével kapcsolatban, amely véleményük szerint tragikus helyzetbe sodorná a szervezet publikáló tagjait.
Részletek...
File-csere - az ellenálló Internet-szolgáltatókra is lesújt2005. 05. 22.
Hollandiában öt Internet-szolgáltatót is beperelnek azért, mert nem voltak hajlandóak együttműködni a hatóságokkal az illegális file-cserét végző felhasználóik beazonosításában.
Részletek...
Törvény születik az elektronikus információs szabadságról2005. 05. 22.
A kormány elfogadta az elektronikus információszabadságról szóló törvény tervezetét, amely elõírja a közérdekû adatok interneten történõ közzétételét.
Részletek...
A magyarok szerint sokba kerül az Internet2005. 05. 22.
A szakemberek szerint, ahhoz hogy gyorsabban terjedjen hazánkban a „net”, alacsonyabb árakra lenne szükség.
Részletek...
Adóbevallás 2005 - az elektronikus kínzókamra2005. 05. 22.
A korábbi évekhez hasonlóan idén is az internetről letölthető adatlap segítségével vallottam be a személyi jövedelemadómat. Ám a korábbi évek gördülékeny programjaival szemben az idei módosítások kellemetlen meglepetéseket okoztak.
Részletek...
Valahol még számítógép sincs2005. 05. 14.
A legalább 5 főt foglalkozató cégekről átlagosan elmondható, hogy 90%-uk használ számítógépet. Az arány az előző, 2004 októberében felméréshez képest alig változott.
Részletek...
Internethasználat az EU-ban: hazánk az utolsók között2005. 05. 14.
Magyarországon a lakosság 28, a vállalatok 78 százaléka használta rendszeresen az internetet az elmúlt év elején, hazánk mindkét adattal az Európai Unió sereghajtói közé tartozik - derül ki a pénteken Brüsszelben közzétett huszonöt országos statisztikából.
Részletek...
Közlemény a számítástechnikai felhasználók védelmében2005. 05. 08.
Idejétmúlt konfigurációk a hipermarketek számítástechnikai részlegein. Miközben a törvényben előírt módon három év egy számítástechnikai eszköz kihordási ideje, addig egyes üzletek polcain akár két évnél is idősebb konfigurációk találhatók új termékként.
Részletek...
"Forró drót" a veszélyes internetes tartalmak bejelentésére2005. 05. 07.
Telefonos "forró dróton" tehet bejelentést ezentúl az, aki illegális vagy veszélyes internetes tartalomra szeretné felhívni a figyelmet.
Részletek...
Vigyázat a véradást kérő e-mailekkel!2005. 05. 07.
Az országos vérellátó közleményben kér mindenkit, hogy az e-mailben érkezett véradási felhívások valódiságát ellenőrizze, mielőtt továbbküldené.
Részletek...
Az EMI digitális ujjlenyomattal látja el a zeneszámokat2005. 05. 07.
Az EMI Group egy újfejlesztésű szoftver segítségével próbálja meg felvenni a harcot az internetes zenecsereberélőkkel.
Részletek...
Újabb szoftverlegalizálási kampányt indít a BSA2005. 04. 24.
A Business Software Alliance Magyarország (BSA) új kampányba kezd annak érdekében, hogy a vállalatok minél nagyobb arányban használjanak jogtiszta szoftvereket - közölte Sebők Erzsébet, a szervezet szóvivője szerdán Budapesten sajtótájékoztatón.
Részletek...
Ki felel a spamszűrésért?2005. 04. 24.
Egy online felmérés szerint a szolgáltatóktól várjuk a csodát. A londoni Checkbridge online biztonsági cég legfrissebb kutatása szerint a brit egyéni felhasználók és kisvállalatok túlnyomó része még nem használ spamszűrőket. A tegnap közzétett felmérés válaszadóinak 57 százaléka védtelen a kéretlen reklámlevelek ellen, és csak ötből négy felhasználónál fut valamilyen vírusvédelem a gépeken.
Részletek...
A szolgáltatók nyeresége az emelt díjas SMS-ből2005. 04. 24.
Az adományoknak csak egy része jut el a címzetthez. A Financial Times cikke szerint a szolgáltatók igen sokat nyernek azokon az emelt díjas üzeneteken (is), amelyek segítségével az emberek segélyszervezetek számára juttatnak el adományokat. Nyugat-Európában bevett szokás, hogy emelt díjas SMS küldésével adományozhatnak pénzt a felhasználók bizonyos alapítványoknak, civil szervezeteknek.
Részletek...
Három évig őrzik meg sms-eink adatait2005. 04. 24.
Megoldatlan adatvédelmi problémákkal szembesült tavaly több mobilszolgáltató is. Az adatvédelmi biztos bevonásával sikerült végül tisztázni, hogy kiadható-e egy előfizető tartózkodási helyére vonatkozó információ, illetve egy ügyfél megkeresésére tisztázódott, hogy mennyi ideig őrizhetők meg az sms-ek.
Részletek...
Évekre megőrzi kereséseinket a Google2005. 04. 24.
Az internetes keresőjéről ismert cég ismét bővíteni szeretné népszerű szolgáltatását, amelynek eredményeként a keresőmotor személyre szabható lesz, és évekre visszamenőleg megőrzi majd korábbi kereséseinket.
Részletek...
Bevezetik az uniós domain nevet2005. 04. 24.
Az Európai Unió bejelentette, hogy az év végére bevezeti az internetes címek végén a .eu domain nevet.
Részletek...
EU szabályozás az áramhálózati internetezésről2005. 04. 10.
Az Európai Bizottság pénteken közzétette a villamoshálózaton át történő internetezés jogi kereteire vonatkozó ajánlását. A szakértők szerint ezzel lehetővé válik az, hogy az új technológia, amelynek próbaüzeme már 2001 óta folyt mintegy 40 országban, gyors fejlődésnek induljon. A bizottság azt reméli, hogy a szélessávú internetezésnek olcsóbb, egyben még több háztartásba jutó lehetősége jön létre.
Részletek...
Kérdések az OTP Bank Rt. felé2005. 04. 10.
Az Infomediátorhoz érkezett bejelentések alapján megkerestük az OTP illetékes vezetőit annak érdekében, hogy kielégítő tájékoztatást kapjunk azokról az indokokról, amelyek az eBanking szolgáltatást igénybe vevő felhasználók részére minden előztetes értesítés nélkül az 50 ezer forint feletti átutalásokra kötelezővé tette a Mobil Aláírás egyidejű használatát.
Részletek...
Három évre ítélték a magyar crackert2005. 04. 05.
Svéd börtönbe vonul az Ericsson hálózatát feltörő fiatalember. Egy svéd bíróság ipari kémkedésért – nem jogerősen – három év börtönbüntetésre ítélte azt a magyar állampolgárt, aki betört az Ericsson számítógépes rendszerébe és onnan bizalmas információkat szerzett – jelentette tegnap több hírügynökség.
Részletek...
OTP: nagyösszegű netes átutalás csak mobil aláírással2005. 04. 03.
Az internetes bankszolgáltatásában az OTP Bank keddtől napi 50 ezer forintos átutalási limitet vezet be, amelyet csak a mobil aláírást használó ügyfelek léphetnek túl - mondta Forrai Péter ügyvezető igazgató.
Részletek...
Áprilisban indul az Ügyfélkapu2005. 03. 27.
Április 1-jétől az internetes felhasználók regisztráció után egyetlen belépéssel használhatják a kormányzati elektronikus szolgáltatásokat. Kezdetben adóhatósági és okmányirodai ügyeket indíthatnak és intézhetnek, de a szolgáltatások listája folyamatosan bővül.
Részletek...
Rendkívüli módon népszerű a spam2005. 03. 27.
A köztudat szerint inkább gyűlöltnek tekintett spam a valóságban rendkívül népszerűnek mutatkozik az internetes levelezők körében. Legalábbis erre utal, hogy egy közelmúltban elvégzett kutatás előzetes eredményei szerint az elektronikus postafiókkal rendelkező emberek közül kb. minden harmadik rendszeresen kattint a kéretlen reklámlevelekben elhelyezett linkeken, egy tizedük pedig vásárol is az azokban hirdetett termékekből.
Részletek...
Miért vontatott az "e-közigazgatás" terjedése?2005. 03. 18.
Magyarországon a közigazgatási feladatok és szolgáltatások biztonságos, magasa színvonalú ellátását nehezíti, hogy az államigazgatási és önkormányzati intézményeknél a biztonságtechnikai eszközök fejlesztése és használata elmarad az informatikában végbement fejlesztésektől, így az "e-közigazgatás" még nem alkalmazható széles körben.
Részletek...
Egyre fontosabbak a Firefox tulajdonosok2005. 03. 18.
A minap a Yahoo jelentette be, hogy dolgoznak azon, hogy a portál szolgáltatásai a Firefox böngészővel is kompatibilisek legyenek.
Részletek...
Microsoft-állásfoglalás az internet-letiltásokról2005. 03. 14.
A napokban több olyan hír is megjelent a magyar médiában, mely szerint az Invitel, a Microsoft Corporation kérése alapján, letiltotta néhány előfizetőjének ADSL hozzáférését. A hírek szerint a szolgáltatás letiltásának indoka az volt, hogy a Microsoft Corporation az adott előfizető gépén illegális szoftverhasználatot észlelt.
Részletek...
INFOMEDIÁTOR Beszámoló az Országggyűlés Bizottságában2005. 03. 09.
Az Informatikai és távközlési bizottság március 8.-i ülésén az első napirendi pont alatt nyílt lehetőségünk arra, hogy az INFOMEDIÁTOR ismertesse tevékenységének első évi eredményeit. A Bizottság elismerését fejezte ki az Infomediátor munkájához, és kifejtette hogy erre a munkára a jövőben is nagy szükség van.
Részletek...
Net nélkül nem megy2005. 03. 06.
A britek mindenről lemondanának - kivéve az internetet.
Részletek...
Internet-előfizetéseket tiltott le az Invitel2005. 03. 06.
A szellemi tulajdonjogainak védelmére történő hivatkozással kérte meg a Microsoft az Invitelt, hogy tiltsa le néhány előfizetőjének ADSL hozzáférését – írja az fn.hu.
Részletek...
Szerdán ütik lovaggá Gatest2005. 03. 02.
Egy évvel azután, hogy Jack Straw brit külügyminiszter bejelentette Erzsébet királynő a birodalom lovagjává üti a Buckingham palotában Bill Gatest, a Microsoft alapítóját, a világ leggazdagabb emberét. a nem brit lovag Alan Greenspanhez, George Bushhoz, Steven Spielberghez hasonlóan Bill Gates a nevéhez biggyesztheti a címmel járó KBE rövidítést, a "Sir" titulust azonban csak akkor használhatja, ha brit állampolgárrá válik
Részletek...
Döntnökök listája2005. 03. 01.
A listáján olyan elismert szakértők szereplnek, akik a domain regisztráció, az informatika illetve az Internetre vonatkozó jogi kérdések területén való jártasságukról már korábban kellő tanúbizonyságot tettek.
Részletek...
FÓRUMOK és CENZURÁK - ÁLLÁSFOGLALÁS2005. 02. 28.
Az Infomediátorhoz érkezett megkeresések jelentős része foglalkozik a fórumokban megnyilvánuló véleményekért fennálló felelősség kérdésével, ezért szükséges, hogy ebben az ügyben a hatályos jogi szabályozás alapján állásfoglalást alkossunk.
Részletek...
Jönnek a kiirthatatlan vírusok2005. 02. 27.
A Microsoft biztonsági szakértői szerint hamarosan vírus- és kémprogramok olyan új generációja áraszthatja el a számítógépeket, amellyel szemben hatástalannak bizonyulhatnak a jelenleg alkalmazott védelmi technikák. Az ún. "rootkit"-eket felhasználó kártevők ugyanis a rendszer legbelső magjába integrálódva képesek lehetnek jelenlétük és tevékenységük teljes maszkolására, ezen keresztül pedig detektálásuk és eltávolításuk szinte tökéletes megakadályozására.
Részletek...
SPAM helyett SPIM2005. 02. 27.
Egy amerikai tinédzsert ért az a "megtiszteltetés", hogy a világon elsőként letartóztatták "spim" tevékenységért. A spamhez, azaz a kéretlen reklámlevelekhez hasonlóan a spim szintén kéretlen reklámot takar, azonban nem e-mailben érkezik, hanem azonnali üzenetküldő programon -- pl. ICQ, MSN Messenger -- át jut el a címzettekhez.
Részletek...
Becsapja vevőit az Apple?2005. 02. 27.
Az Apple gépekkel foglalkozó viszonteladók egy csoportja pert indított a gyártó ellen a homályos garancia-feltételek, a nem elegendő információ, és etikátlan piaci gyakorlat miatt.
Részletek...
Nem csak a Windows, a Linux is hibás2005. 02. 27.
A Windows után úgy látszik a Linux is erősen "belehúz" a sérülékenységek számában az év első hónapjaiban. A Red Hat ugyanis az elmúlt hét végén egy olyan fontos javításgyűjteményt tett közzé honlapján, amely nem kevesebb, mint 13 darab új, a Linux kernel 2.6-os sorozatát érintő biztonsági hiba javítását tartalmazza.
Részletek...
ZIP helyett RAR – a vírusirtó tehetetlen2005. 02. 27.
Egyre elterjedtebbek azok a vírusos emailek, amelyek a megszokott zip helyett a kevésbé ismert rar tömörítési formátumot használják, és a váltásra nem készültek fel a vírusirtók, sok vállalati szűrő például átengedi ezeket a fájlokat.
Részletek...
Windows XP SP1 – itt a vége, fuss el véle2005. 02. 27.
A Microsoft a napokban elkezdte felhívni ügyfelei figyelmét, hogy már nincs túl sok hátra a múlt évben kiadott Windows XP SP2 telepítését megakadályozó gédprogramjainak lejárati idejéből. A szóban forgó szoftverek alig másfél hónap múlva beszüntetik működésüket, így az SP1-es XP rendszereket a továbbiakban semmi sem "védi" meg a Service Pack 2 telepítésétől. (Bár a Microsoft erősen ajánlja ügyfelei részére a Windows XP rendszerek automatikus frissítés szolgáltatásának engedélyezését az XP SP2 mielőbbi beszerzése és telepítése érdekében, a cég lehetővé teszi a kompatibilitási problémák miatt aggógó cégek számára, hogy azok átmenetileg megakadályozzák javítócsomag telepítését gépeikre.)
Részletek...
Lassítja a net terjedését a PC-k magas ára2005. 02. 27.
A digitális szakadék kialakulásában az Európai Unióban a jövedelem, az iskolázottság, valamint az életkor számítanak a legmeghatározóbb tényezőknek - állapította meg az Európai Bizottság nemrég közzétett tanulmánya
Részletek...
Drasztikus árcsökkenés a HP-nál?2005. 02. 27.
Az elmúlt negyedév gyenge eredményének hatására a Hewlett-Packard határozott lépéseket tervez a tintasugaras nyomtatók piacán, amely elsősorban jelentős árengedményt jelent a vásárlók számára.
Részletek...
Mutáns MyDoom újra támad2005. 02. 27.
Az internet egyik legkitartóbb féregvírusa újabb változatokkal „örvendezteti meg” a felhasználókat.
Részletek...
Közös eurázsiai fellépés a spamáradat ellen2005. 02. 27.
38 európai és ázsiai ország közös kezdeményezést hozott létre az internetes spam és az elektronikus levélszemét elleni harcra.
Részletek...
Üzenetküldő szoftverek spammeléséért letartóztatva2005. 02. 25.
Vád alá helyeztek egy USA-beli tinédzsert instant messengereken való spam küldése miatt. Az azonnali üzenetküldő alkalmazásokon egyre gyakoribb a nem kívánt üzenetek megjelenése - a jelenséget az e-maileknél tapasztalt spammel való hasonlóság miatt spim névre keresztelték el. Nemrég megtörtént az ezzel kapcsolatos első letartóztatás is: egy amerikai tinédzsert vettek őrizetben Los Angeles-ben. A 18 éves Anthony Greco New Yorkból tartott az angyalok városába, mikor kattant a kezén a bilincs: a Los Angeles-i Nemzetközi Repülőtéren tartóztatták le még a múlt héten.
Részletek...
Spim - az Internet ˝új˝ fenyegetése2005. 02. 25.
Egyre többen panaszkodnak arra, hogy az azonnali üzenőkliensüket kéretlen üzenetekkel árasztják el ismeretek - a spam mintájára az ilyen küldeményeket nevezték el spimnek
Részletek...
Az ötvenmilliárdot is elérheti idén a spamek okozta kár2005. 02. 24.
Ötvenmilliárd dolláros kárt okoznak 2005-ben a világ vállalatainak a kéretlen elektronikus üzenetek (spam) – derül ki az amerikai Ferris Research piackutató cég előrejelzéséből. Az amerikai cégek részesedése ebből az összegből 30 százalék fölötti lesz, elérve a 17 milliárd dollárt. A spamek okozta kár főként a kéretlen üzenetek törlése miatt kiesett munkaidőben, illetve az általuk okozott problémák miatti segélykérő hívás.
Részletek...
Kilencezren felvételiztek az interneten keresztül2005. 02. 21.
Az Országo Felsőoktatási Felvételi iroda várakozásainkat jóval meghaladva, a határidő lezárultáigfebruár 15. éjfélig 8962-en véglegesítették elektronikus jelentkezésüket az interneten keresztül.
Részletek...
Jön az Internet Explorer 7.02005. 02. 21.
Idén nyáron letölthető lesz az Internet Explorer 7 próbaváltozata, tehát a felhasználóknak nem kell megvárniuk a következő Windows megjelenését, jelentette be Bill Gates az RSA 2005 konferencián. A Microsoft vezető szoftvertervezője azt is beismerte, hogy a böngésző biztonsági kockázatot jelent
Részletek...
Szabad gépkapacitások a tőzsdén2005. 02. 21.
A Sun Microsystems és az Archipelago Holdings – az Egyesült Államokban működő első teljesen elektronikus, nyílt tőzsde, az Archipelago Exchange üzemeltetője – bejelentették, hogy közösen valósítják meg a világ első internetes processzoridő-tőzsdéjét.
Részletek...
A technológiai és a tőzsdei vállalat a Sun Grid számítóhálóz2005. 02. 21.
A Microsoft tegnap elérhetővé tette Windows Media Player 10 lejátszóprogramja legújabb, 3802-es verziószámú változatát, mely védelmet nyújt a Windows Media Video (WMV) és Audio (WMA) állományokban elhelyezett trójaik ellen. A Microsoft korábban úgy nyilatkozott, hogy a jogkezelő technológián található biztonsági rés ellenére a lejátszóprogram biztonságos, a redmondi óriás azonban most mégis elérhetővé tett egy frissített verziót.
Részletek...
Veszélyesebb kémprogramok2005. 02. 21.
A malware szót (MALicious softWARE, magyarul rosszindulatú program) a következőképpen definiálhatjuk: “bármely program, dokumentum, vagy üzenet, amely képes számítástechnikai felhasználóknak kárt okozni.” Ezért is foglalja magába a vírusokat és egyéb programokat, amelyek kárt tehetnek a számítógépekben. Emiatt a cookie-khoz hasonló file-ok - amelyek alap esetben teljesen ártalmatlanok - szintén beletartozhatnak a malware-ek kategóriájába, mivel egyes esetekben bizalmas információkat lopnak el számítógépekről
Részletek...
Új Google toolbar– magyarul2005. 02. 21.
Az új menüsorral a Google csatlakozik a Yahoohoz, és más vállalatokhoz, akik frissített szolgáltatásokkal szeretnék magukhoz vonzani a felhasználókat. A Google ennek szellemében a kéretlen, felugró ablakok ellen is beépített védelmet megoldásban. A menüsor elődjéhez hasonlóan egy olyan kisméretű szoftver, mely újrakonfigurálja a felhasználó kérésére az Internet Explorert. A már letölthető szoftver azonban további újításokat is tartalmaz, az egyik legfontosabb, hogy a böngésző címsor-felületét is megtanítja keresőként funkcionálni. A Google szerint tehát ha valaki a Grand Canyon-ról szeretne információt kapni, közvetlenül a cím helyére írhatja a keresett kifejezést, a szokásos www. cím helyett. A Google Toolbar 3.0 végeleges formában letölthető angolul, ám már magyarul is elérhető béta verzióban. A Pop-up blokkoló egyelőre még csak néhány nyelven készült el, köztük természetesen angolul is, a magyar változatra még várni kell, de a Google weboldalán található információk szerint ez sem várat magára sokáig.
Részletek...
Megújult kereső az Origon2005. 02. 21.
Megújult külsőt, s új nevet kapott az Origo keresője. A szolgáltatás ablaka a szokott helyen, de Vizsla24 néven jelenik meg a portál nyitólapján, ám emellett önállóan is elérhető a www.vizsla24.hu címen. Tavaly naponta átlagosan százezren kutattunk a régi Vizslával, s több mint százmillió kérdést tettünk fel.
Részletek...
Szerviz, te drága…2005. 02. 20.
Bárkivel előfordulhat, hogy gépe egyik pillanatról a másikra megadja magát. Ennek lehet szoftveres és hardveres oka is, vagyis meghibásodhatott a gép valamelyik alkatrésze, vagy a telepített programok valamelyikével is gond lehet. Sőt létezik még egy variáció is, amikor tulajdonképpen semminek semmi baja, csak az elővigyázatlan felhasználó gépét semmi nem védi, és az időszakos karbantartást sem végzi el senki. Ilyenkor előfordulhat, hogy a netről összeszedett trójaiak és vírusok olyan mértékben lassítják le a gépet, hogy azt hihetnénk, elromlott
Részletek...
USB-teafőző gamereknek2005. 02. 16.
Éjszakákon át játszik, közben le nem veszi a szemét a képernyőről? Már-már megnyeri a csatát németek ellen a második világháborúban, vagy éppen az utolsó ellenfelet kell legyőzni a legújabb FPS-ben?
Részletek...
Február végén lejár a Campus-szerződés2005. 02. 16.
Tanárok és diákok tízezrei kerülhetnek lehetetlen helyzetbe, ha az államnak nem sikerül megegyeznie a Microsofttal a Campus- és a School-szerződések ügyében. Az informatikai minisztérium évek óta milliárdokat fizet a Microsoftnak, hogy a felső- és középoktatásban résztvevők ingyen használhassák a cég egyes szoftvereit. A három évre aláírt szerződés tavaly novemberben lejárt, és csak idén február végéig hosszabbították meg. Ha az IHM nem tud megegyezni a Microsofttal, még az is elképzelhető, hogy a szoftverrendőrség kopogtat a diákok ajtaján. A minisztérium és a szoftvercég bízik a megállapodásban; a tárgyalások zárt ajtók mögött folynak.
Részletek...
Brüsszel a szerzői jogokról és megfigyelésről2005. 02. 16.
Az Európai Unió a napokban egy újabb szakanyagot adott ki, amelyben a szerzői jog által védett szoftverek és zeneszámok védelmére hivatott digitális jogkezelés elterjedésének következményeit boncolgatja.
Részletek...
Bye-bye másolt DVD!2005. 02. 16.
DVD-ket igen nehéz lesz a közeljövőben lemásolni egy új technológiának köszönhetően, melyet a Macrovision cég fejlesztett ki. A kalóz DVD-piac hatalmas, mivel a jelenlegi másolásvédelmet már öt éve sikerült kijátszani.
Részletek...
Itt az első beépített Wi-Fi-s fényképezőgép2005. 02. 13.
A Kodak hamarosan egy olyan digitális fényképezőgépet dob a piacra, amely beépített Wi-Fi kártyájának köszönhetően képes arra, hogy azonnal elküldje az elkészített fotót bármilyen e-mail címre, vagy akár online fotóalbumunkba
Részletek...
Nem üzent az MSN messenger2005. 02. 13.
Február 8-a fekete nap a kedvelt program, az MSN Messenger életében. A szolgáltatás gyakorlatilag leállt, az üzenetek nem jutottak el a címzettekhez
Részletek...
Még mindig a szex vezet a neten2005. 02. 13.
a 2004-es év sem hozott komoly változást a magyarok keresési szokásaiban....a Goliat kereső által készített TOP 500-as listában még mindig a szex, porno, pandora, illetve az erotika szavak állnak az első helyeken
Részletek...
Lemondott a HP elnöke2005. 02. 13.
Bejelentette lemondását Carly Fiorina, a Hewlett-Packard igazgatótanácsának elnöke és elnök-vezérigazgatója. Fiorina azonnali hatállyal elhagyja a céget, az irányítást átmenetileg Bob Wayman pénzügyi igazgató veszi át. Az igazgatótanács elnöke átmenetileg Patricia Dunn lesz, aki 1998 óta tagja a testületnek. Fiorina távozását a tőzsde jól fogadta, a részvényárfolyam a mai napon eddig közel 10 százalékkal emelkedett.
Részletek...
A Microsoft felvásárolja a Sybari-2005. 02. 13.
A Microsoft Corporation bejelentette, hogy végleges megállapodást kötött a Sybari Software Inc. felvásárlásáról - áll a cég mai közleményében. A vételár és egyéb részletek tekintetében néma maradt a két vállalat.
Részletek...
Trójai iktatja ki az MS Anti-Spyware-t2005. 02. 13.
A brit Sophos informatikai biztonsági cég a BankAsh-A alias Trojan-Spy.Win32.Banker.jv trójai program felbukkanására figyelmeztet. A megtámadott rendszereken a program megkísérli az MS Anti-Spyware vírusvédelmi alkalmazás lekapcsolását és a felhasználó hitelkártyaadatainak eltulajdonítását.
Részletek...
Botrány a World of Warcraft játék miatt2005. 02. 13.
Botrányos jelenetektől és indulatoktól sem volt mentes a sokak által szinte hisztérikusan várt World of Warcraft, ("WoW") interneten játszható, havidíjas szerepjáték magyarországi árusításának első napja.
Részletek...
Egyre nagyobb probléma az online szervezett bűnözés2005. 02. 13.
A szakértők által egyszerűen csak kibermaffiának nevezett szervezett bűnözés napjainkban a bűncselekmények széles tárházát képes elkövetni a világhálón, legyen szó zsarolásról, védelmi pénz behajtásáról, csalásról, lopásról.
Részletek...
Interneten találták meg Paff, a bűvös sárkány ellopott gitár2005. 02. 08.
Peter, Paul & Mary. Magyarországon nem sokat mond a trió neve, pedig az ő nevükhöz fűződik az If I had a hammer és a Paff a bűvös sárkány is.
Részletek...
Feltörték az FBI e-mail szerverét?2005. 02. 08.
Az FBI bejelentette, hogy biztonsági okokból kikapcsolta nyilvános mail-szerverét, amelyet az átlagpolgárokkal való kapcsolattartásra használt.
Részletek...
22 milliárd dolláros kárt okoz a spam évente2005. 02. 08.
A Maryland-i egyetem új tanulmánya szerint a kéretlen levelek kitörlésére fordított idő évente 22 milliárd dollár kért okoz az amerikai gazdaságnak.
Részletek...
Internet 1600 forintért!2005. 02. 08.
Szlovákiában több mint százötven internetszolgáltató kínál internetelérést havi kétszázötven szlovák koronáért, azaz körülbelül ezerhatszáz forintért. Az SME szlovák napilap jelentése szerint ezeknek a szolgáltatóknak a vezetéknélküli technológia hozzáférhetősége miatt nem kell használniuk a Slovak Telecom vezetékes végződéseit.
Részletek...
Olcsóbb chello – lassabb net2005. 02. 08.
Olcsóbb - ám lassabb és korlátosabb - csomagot vezetett be a UPC Magyarország Kft. A chello internetszolgáltatás keretében igénybe vehető light csomag ára havi 6 500 forint, 512/128 kbps fel- illetve letöltési sebességet, és egy hónapban 5 gigabájtnyi adatforgalmat tesz lehetővé. A szolgáltató ismertebb csomagja a chello classic, mely listaáron 11 900 forint, 1536 kbit/sec letöltési és 512 kbit/sec feltöltési sebességet, illetve 30 gigabájtos adatforgalmat tesz lehetővé.
Részletek...
Már a magyar Windowsok eredetiségét is ellenőrzi frissítésko2005. 02. 08.
Február 7-én hazánkban is elindult a Microsoft "Eredeti Windows - Valódi Előny" (Windows Genuine Advantage) néven elindított globális kezdeményezése, amelynek keretén belül a Microsoft Letöltő Központ ellenőrzi a felhasználó szoftverének eredetiségét.
Részletek...
A holtakat is beperli a RIAA2005. 02. 08.
Amint azt az elmúlt napok eseményei bebizonyították, az Amerikai Hanglemezkiadók Szövetségének szemében a halál nem jelent feloldozást a szerzői joggal védett tartalmak illegális terjesztése alól.
Részletek...
Szex, net, zsarolás2005. 02. 06.
Kelet-Európában a zsarolás új fajtája hódít. Elég, ha a pénzes áldozat csak egyszer "félrelép" az interneten keresztül, a szexhacker máris lecsap.
Részletek...
Hoppon maradó kalózok – csak a legális Windows frissít2005. 02. 06.
Biztonsági megfontolásokból az automatikus frissítésekhez továbbra sem szükséges ellenőrzés, de az év közepétől a Windows Download weboldal minden frissítés és biztonsági javítás letöltéséhez ellenőrzi a Windows licenszét.
Részletek...
Nőtt az Amazon.com forgalma2005. 02. 06.
A világ legnagyobb online üzlete, az Amazon.com az elmúlt év utolsó negyedévében 31 százalékkal 2,5 milliárd dollárra tudta növelni a forgalmát. A nyereség az egy évvel korábban regisztrált 73,2 millió dollárról 347 millió dollárra nőtt. Az elmúlt évben a cég a világ 225 országábe küldött árukat.
Részletek...
Egy év alatt 500 százalékkal nőtt a vírusok száma2005. 02. 06.
A hálózati vírusvédelem és internetes tartalombiztonság területén működő Trend Micro TrendLabs 2005. januári vírusösszefoglalója szerint a rosszindulatú kódok száma az előző hónaphoz képest 100 százalékkal, tavaly januárhoz képest pedig 500 százalékkal nőtt, közölte a cég az MTI-vel. A közlemény szerint a vírusok több mint hetven százaléka újonnan felfedezett kártékony alkalmazás: januárban a cég összesen 2236 rosszindulatú alkalmazást dokumentált, amelyek 42 százaléka úgynevezett trójai alkalmazás volt.
Részletek...
A Microsoft az elnevezéssel kritizál?2005. 02. 06.
Az Európai Bizottság döntése értelmében a Média Player nélküli XP operációs rendszert a Microsoft - a döntésről szóló véleményét is kifejező - "Windows XP Reduced Media Edition" néven kívánja megjelentetni.
Részletek...
Európai szoftverszabadalmak - minden kezdődik elölről2005. 02. 06.
Az Európai Parlament Jogi Bizottságának ülésén eldőlt, hogy teljesen új szoftverszabadalmi irányelveket kell kidolgozniuk a képviselőknek. Csupán két európai parlamenti képviselő voksolt az előterjesztés elvetése ellen.
Részletek...
Új központ segíti a nyílt forráskódú fejlesztőket2005. 02. 06.
A legnagyobb veszélyt a szabad szoftverekre nem a hackerek, a vírusok vagy a biztonsági rések és a programhibák jelentik. De még csak nem is a Microsoft a nyílt forráskódú szoftverprojektek legfőbb ellensége, hanem azok az ügyvédek és megbízóik, akik előszeretettel vádolják szerzői és szomszédos jogsértésekkel a független szakembereket.
Részletek...
Miért mások költik a mi pénzünket?2005. 02. 04.
Ha a jelenlegi szabályozás megváltozna, és valóban költséghatékony internetes áruházak működhetnének Magyarországon is, elsősorban mi, vásárlók járnánk jól. A webes árusítás az egész világon bevett gyakorlat, és a félelmekkel ellentétben nem az a célja, hogy jól átverje azokat, akik tulajdonképpen előre fizetnek a kiszemelt termékért, hanem az, hogy minél nagyobb forgalmat bonyolítson. Ezt alacsony árakkal lehet elérni, amelyek alakításában nagy szerepet játszik, hogy az árukra nem rakódnak olyan fölösleges tételek, mint bemutatóterem vagy bolt bérleti, fenntartási díjai, eladók hadának bér- és járulékos költségei és sorolhatnánk. Az amerikai amazon.com online könyváruház vagy az egész világot behálózó e-bay milliók megelégedésére működik – és virágzik – miközben Magyarországon visszafelé fejlődik a piac.
Részletek...
ÁLLÁSFOGLALÁS az elektronikus kereskedelem helyzetéről2005. 02. 02.
Az e-kereskedelem nem házalás! Az e-kereskedelem fontosabb, mint a házalás! Ha nem az e-boltok e-llehetlenítése a cél, akkor miért kell a web portál mellett hagyományos bolt, eladókkal, nyitvatartási idővel – rengeteg plusz költséggel? A kifli is pékáru, mégsem zsömle… Mikor ismeri fel végre a közszféra, hogy a magyar versenyképesség záloga az információs társadalom fejlesztése, amelyben kiemelt jelentősége van az e-kereskedelemnek?
Részletek...
Magyarország, te drága!2005. 02. 01.
Aki egy kicsit is kíváncsi arra, mennyibe kerülne egy számítógépet venni, ha történetesen az óceán túlpartjára születtünk volna, hamar rájön, hogy nálunk lényegesen drágábbak a számítógépek, mint az Egyesült Államokban. Videokártyáknál hatvan százalékos különbség is előfordul, de nem csak Magyarország drága, hanem egész Európa.
Részletek...
Aranyláz - összeomlott a hazai CD és DVD piac2005. 01. 31.
Becslések szerint havi szinten több millió lemez kerül forgalomba a feketepiacon
Részletek...
Megvizsgálná a Windowst az USA igazságügyi minisztériuma2005. 01. 31.
Az Amerikai Igazságügyi Minisztérium ellenőrizni akarja, hogy a Microsoft betartja-e a 2002-es kartelleljárás során elfogadott megállapodást. Az ügyben a redmondi cég és a hivatalnokok februárban fognak találkozni
Részletek...
Biztonságnövelő kezdeményezések a SAP-tól2005. 01. 30.
Az SAP két olyan új kezdeményezésérõl is beszámolt, amellyel ügyfelei üzleti folyamatainak és adatrendszereinek informatikai biztonságát kívánja növelni.
Részletek...
Legális lesz az internetes másolás2005. 01. 30.
Számos régi dal szerzői jogvédettségének határideje jár le hamarosan.
Részletek...
FELHÍVÁS!2005. 01. 24.
Értékes, felhasználóbarát honlapokat keresünk. Kérjük, küldje el nekünk a kedvenc oldalainak linkjét!
Részletek...
Az országgyűlési biztos a betárcsázó programokról2005. 01. 24.
Lenkovics Barnabás, az állampolgári jogok országgyűlési biztosa szükségesnek tartja, hogy a szolgáltatók mindenki számára érthető módon tájékoztassák a fogyasztókat az internet használata során kezdeményezett nemzetközi hívásokkal kapcsolatban.
Részletek...
24 százalékkal növekedett az online vásárlások összértéke2005. 01. 16.
Sajnos nem Magyarországon, hanem a VeriSign által az amerikai vásárlók körében készített felmérés szerint.
Részletek...
Az internet is a szökőár áldozatainak segítségére sietett2005. 01. 16.
Több ezer amerikai ült le a számítógép elé, hogy adakozzon az ázsiai szökőár áldozatainak megsegítésére.
Részletek...
Honnan tudhatja, hogy vírusos a gépe?2005. 01. 16.
Keresse meg és törölje azokat a vírusokat és trójaikat, melyek átsiklottak a tűzfalon és a vírusvédelmen.
Részletek...
Az Explorer még mindig sebezhető2005. 01. 16.
Biztonsági szakértők szerint az Internet Explorer böngésző tavaly októberben felfedezett hibáját egyre gyakrabban használják ki kétes weboldalak. A Microsoft még nem határozott arról, hogy a következő javítási nap alkalmával foglalkozik-e a problémával.
Részletek...
Veszélyben a magyar wifi-felhasználók2005. 01. 16.
Akar Ön pedofil képterjesztés gyanújába keveredeni? Ugye nem? Pedig, ha wifit használ, könnyen így járhat. Egy felmérés szerint a budapesti elérési pontok csaknem fele azonnal feltörhető, és attól kezdve a hacker bármit csinál, a nyomok Önhöz vezetnek.
Részletek...
Kétezer online vásárlás egy hónap alatt2005. 01. 10.
Az [origo] bevásárlóközpont az ünnepi szezonban napi közel tízezer látogatást regisztrált, ami duplázást jelent az előző év hasonló időszakához képest
Részletek...
A „Spam-Király” trónfosztása2005. 01. 09.
Egy peren kívüli megállapodás értelmében először fordul elő, hogy egy spammer önként vállalja, hogy – a bírósági ítélet meghozataláig – szünetelteti tevékenységét.
Részletek...
Nyugtató helyett Gameboy?2005. 01. 02.
Miközben világszerte vita dúl arról, hogy ártalmasak-e a különböző számítógépes és videojátékok a gyermekekre, egy amerikai orvos azon kísérletezik, hogy a műtét előtt álló gyermek pácienseit pont ezek segítségével próbálja megnyugtatni.
Részletek...
A Disney a kék lézer mellett2005. 01. 02.
A Walt Disney Co. Bejelentette, a jövőben Blue-ray technológiával készíti DVD-n megjelenő filmjeit.
Részletek...
A fájlcserélő visszavág2005. 01. 02.
Miközben a nagy lemezkiadók és filmgyártó cégek sorra pereket indítanak a p2p hálózatok kiagyalói és a Kazaa és egyéb programok írói ellen, a a peer-to-peer adatcsere terjedése úgy tűnik, megállíthatatlan.
Részletek...
A Media Player már a spájzban van2005. 01. 02.
Hiába kell egy bírósági döntés nyomán a Microsoft-nak a jövőben kivennie a Media Playert a Windows alapváltozatából, szakértők szerint ez nem sokat fog változtatni a cég monopolhelyzetén.
Részletek...
Hordozható áram a hátizsákban2005. 01. 02.
Házak tetején egyre megszokottabb a napenergia összegyűjtésére szolgáló cellák látványa. Autókon, sőt ruhán is láthatunk ilyet, a legújabb ötlet a „nap-zsák”, amely tulajdonképpen egy hagyományos hátizsák, mely kirándulás közben minden elektromos kütyü áramellátására hivatott.
Részletek...
Újabb trójai támadás az XP ellen2005. 01. 02.
A kártékony programot Phel névre keresztelték (ami a help, azaz segítség szó anagrammája), így utaltak a szerzők arra, hogy a trójai az Internet Explorer súgórendszerének a hibáját használja ki. A program a Symantec szerint hibás, ezért előfordulhat, hogy nem mindegyik számítógépet tudja megfertőzni
Részletek...
ADSL-t karácsonyra!2004. 12. 23.
Ha lassan is, de közelednek a magyar szélessávú internet-előfizetések díjai az európai átlaghoz. Ez részben a Matáv csökkentett árainak, részben az év vége közeledtének, az akciók idejének köszönhető.
Részletek...
Rés a pajzson2004. 12. 23.
A Microsoft kiadott egy frissítést, amely a Windows XP második szervizcsomagjával (SP2) együtt telepített tűzfal egy kritikus konfigurációs hibáját orvosolja. A szoftvergyártó tájékoztatása szerint alapértelmezés szerint egyes rendszereken a fájl- és nyomtatómegosztás aktiválásával – nyilvánvalóan a felhasználó szándékától eltérően – a teljes internet számára hozzáférhetővé válnak az erőforrások.
Részletek...
E-mail korlátok nélkül2004. 12. 18.
Ha Ön már küzdött az emailszerverek méretkorlátaival, amikor nagyobb fájlokat akart küldeni, értékelni fogja a YouSendIt.com szolgáltatását. Az oldalon csak be kell írni a címzett emailcímét, meg kell határozni a küldendő fájlt, és már megy is. A címzett egy e-mailt kap egy linkkel, ahonnan letöltheti az anyagot.
Részletek...
LEGÁLIS KÉMKEDÉS AUSZTRÁL MÓDRA2004. 12. 18.
Az ausztrál rendőrség egy frissen hatályba lépett törvénynek köszönhetően e-maileket olvashat el, belenézhet cseten zajló magánbeszélgetésekbe, vagy akár keylogger programok segítségével a billentyűleütéseket is rögzítheti. A hatóságok szerint a törvény modernizálja a jogrendszert, a jogvédők szerint viszont túl messzire megy.
Részletek...
SZÉLESEDIK AZ INDEX2004. 12. 18.
Az index portál már megmutatta, hogy nem csak szavakkal, tettekkel is támogatni igyekszik az internetes társadalmat. Egyik ilyen akciójuk az ingyenes internet szolgáltatás volt, amelyet most – engedve a kor kívánalmainak – a szélessávú hozzáférés követett. Ez persze és sajnos már nincs ingyen, de alternatívát jelenthet sokaknak, akik gondolkodnak az átálláson.
Részletek...
Vallásos spam-ek2004. 12. 10.
A nemkívánatos levelek áradatának megszűnéséért imádkozó internetfelhasználók ezúttal egy új jelenséggel kénytelenek szembesülni: a legújabb spam-fajtával, mely vallási üzenetet hordoz.
Részletek...
ÍRÁSTUDATLAN AMERIKA2004. 12. 10.
Egy közelmúltbéli, 120 nagy amerikai cég részvételével végzett felmérés kimutatta, hogy hatalmas, pénzben is mérhető gondokat okoz a vállalati szektorban, hogy az alkalmazottak képtelenek világosan fogalmazni
Részletek...
2004 – Ennyi?2004. 12. 07.
Évértékelés az informatika-felhasználók szemszögéből A XXI. század első évtizedének közepéhez érve lassan körvonalazódik, hogy milyen ütemben valósulnak meg a kitűzött célok, és min kell változtatni ahhoz, hogy a tervek ne csak rossz álmok maradjanak. 2004 pedig azért is értékelésre késztet, mert egy választási ciklus közepére érve immár az is felmérhető, hogy jó irányban, és megfelelő tempóban haladunk-e.
Részletek...
2004 – Ennyi!2004. 12. 07.
Beszámoló az Inforum – Infomediátor tevékenységéről és tapasztalatairól
Részletek...
PÁLYÁZAT2004. 12. 03.
Milyennek képzelik el az Internet arcát, alakját, kukacmentes szimbólumát?
Részletek...
Képernyővédővel a spam ellen2004. 11. 29.
A Lycos egy olyan új kezdeményezést indított útjára amelynek keretén belül - a cég ígérete szerint - a kéretlen reklámlevelekkel bombázott felhasználók "megfizethetnek" a levélszemét forrásául szolgáló spammereknek. A cég ugyanis egy olyan képernyővédőt készített el, amely a gép üresjárati idejét a spammerek szervereinek támadására használja fel.
Részletek...
Japán könyvsiker: internetes kollektív regény2004. 11. 29.
Nem új keletű az az ötlet, hogy az interneten barangolók közösen regényt írjanak, a korábbi próbálkozások azonban kudarcba fulladtak. Egészen 2004-ig: az év legnagyobb könyvsikere ugyanis éppen egy így született prózai mű, amely egy hónap alatt nyolc újranyomást ért meg és 416 ezer példányt adtak el belőle.
Részletek...
ÉRZELMEK UTÁN NYOMOZ A SZOFTVER2004. 11. 28.
Az információ automatikus osztályozása a számítástudomány egyik legnagyobb kihívása. Keresőprogramjaink téma szerint csoportosítanak. Fontos lépésnek tűnik, hogy a New York állambeli Cornell Egyetemen kidolgoztak egy érzelemelemző módszert is. A szoftver – fejlesztői szerint – alkalmas lesz arra, hogy felfogja az adott szöveget elolvasó felhasználó reakcióit – vagyis hogy tetszett-e neki, amit látott, avagy sem.
Részletek...
A Google már nem úgy nő tovább2004. 11. 20.
Google, a világ legtöbbet használt internetes keresője bejelentette – a növekvő verseny miatt gazdasági növekedése lelassul
Részletek...
WEBKAMERA-VADÁSZAT2004. 11. 20.
FPS valóság: vadászat a karosszékből. Egy Texas-i cég azzal a bizarr ötlettel állt elő, hogy távirányításos puskával vadásztat végtelenül lusta embereket. Pontosabban ők vadászhatnak szarvast, muflont, antilopot és vaddisznót. Az ötlet persze a ”drive in” hazájából, Amerikából származik.
Részletek...
Noteszgép veszélyezteti az üzleti élet biztonságát2004. 11. 20.
A Websense közzétette a Felelős laptop-használat felmérésére irányuló független kutatások eredményeit, melyek világosan mutatják, hogy az európai vállalatok nem védik sem magukat, sem dolgozóikat az internetről érkező rejtett támadások ellen.
Részletek...
SMS-eket küld az új számítógépes kártevő2004. 11. 12.
A trójai féreg típusú kártékony programocska kéretlen rövid szöveges üzeneteket küld a számítógépekrõl a mobiltelefonokra.
Részletek...
Közeleg a szoftverszabadalom2004. 11. 10.
Kései egyeztetés a magyar országgyűlésben
Részletek...
Hazánkban is terjed az ingyenes vezeték nélküli internet2004. 10. 31.
A bámulatosan gyors külföldi terjeszkedéssel egyidőben már Magyarországon is egyre több helyen vehető igénybe vezeték nélküli internetszolgáltatás. A szállodákban, konferenciaközpontokban telepített hotspotok mellett szaporodik az éttermekben, kávézókban, parkokban kiépített rendszerek száma is. Az elegáns szállodákban kiépített rendszereket általában fizetség fejében lehet igénybe venni, sok helyen azonban a használat díjtalan. Az ingyenes vezeték nélküli hozzáférést kínáló helyek azért telepítenek hotspotokat, hogy ezzel a szolgáltatással is megkülönböztessék magukat a versenytársaktól, végső soron pedig hogy több látogatót, vendéget vonzzanak.
Részletek...
ÚJABB HIBA AZ INTERNET EXPLORERBEN2004. 10. 28.
A Secunia biztonságtechnikai cég szerint az Internet Explorer böngésző két olyan hibát is tartalmaz, melyet kihasználva idegenek juthatnak be gépünkbe ráadásul ettől az SP2 javítócsomag sem véd meg.
Részletek...
Megbeszélés a UPC képviselőivel2004. 09. 27.
Az Inforum-Infomediátor Informatikai Felhasználóvédelmi Iroda vezetője, dr. Mayer Erika és Dombi Gábor, az Inforum főtitkára 2004. szeptember 20-án megbeszélést tartott a UPC Magyarország Kft. képviselőivel - Szűcs László kommunikációs igazgatóval valamint dr. Pintér Andrea és dr. Kukovecz Gábor jogi képviselőkkel - a szélessávú kábeles internetszolgáltatás műszaki, fejlesztési és felhasználói kérdéseiről.
Részletek...
Napokon belül itt a Windows JPEG-féreg2004. 09. 23.
Kritikusnak értékeli a Microsoft saját weboldala a Windows XP, Windows Server 2003, Office XP, Office 2003, Internet Explorer 6 SP1, Project, Visio, Picture It, és a Digital Image Pro rendszerek azon hibáját, mely egy JPEG fájl segítségével támadhatóvá teszi a fenti programok használóinak gépét.
Részletek...
Banki konfirmáció - a nagy átverés!2004. 09. 20.
Kaptam ma egy levelet, amelyben a Citizens Bank hivatalosnak tűnő fejléces levélben arra szólkít fel, hogy erősítsem meg az internetes banki azonosítómat.
Részletek...
Szigorúbb büntetés fájlcseréért2004. 09. 19.
Az amerikai képviselőházának jogi bizottsága rábólintott arra a törvénytervezetre, amely bővíti az interneten történő bűnös fájlcsere definícióját.
Részletek...
34 nap után válaszolt a UPC2004. 09. 13.
Az Infomediátor augusztus 2.-án elektronikus úton és hagyományos postai úton is megküldött levelében megkereste a UPC-t. A szeptember 7-én elektronikus úton megérkezett, a UPC részéről elkészített részletes és kimerítő válaszokat az alábbiakban tesszük közzé.
Részletek...
A SZOFTVERSZABADALOM KÉRDÉSE2004. 09. 09.
Éles vita alakult ki a Kormány képviselői között az Országggyűlés Informatikai és Távközlési Bizottsága Európai Integrációs Albizottságának a szoftverszabadalmak tárgyában megtartott 2004. szeptember 7.-i ülésén.
Részletek...
Unoka-Nagyszülő II. Informatikai Verseny2004. 09. 01.
Idén ismét megrendezésre kerül a nagy sikerű Unoka - Nagyszülő Informatikai Verseny.
Részletek...
Bluetooth – fekete mágia a nagy kékségben2004. 08. 25.
Nem kell túl felkészültnek lennie annak, aki adatot szeretne lopni másoktól.
Részletek...
Egy szerver lefoglalás története2004. 08. 12.
Az ingyenes tárhely szolgáltatók szervereinek lefoglalásával kapcsolatban az Infomediátor tiltakozására reagálva egy konkrét esetet bemutató levelet kaptunk. A leírtakat nehéz megfelelően minősíteni. Az informatikai kultúra elképesztő mértékű hiányára és a jogszabályok alapvetően téves alkalmazására szolgálnak bizonyítékul. Sajnos az itt olvasható eset nem egyedi, csupán egy abból a sorozatból, amely az Infomediátort arra késztette, hogy a nyilvánosság előtt próbálja elérni a hatályos törvények megfelelő alkalmazását.
Részletek...
Nyílt levél az Eurorest részére2004. 07. 27.
Az Infomediátorhoz érkezett bejelentés alapján nyílt levéllel fordultunk az Euroresthez, mivel szolgáltatását úgy kívánja reklámoztatni, hogy a felhasználókkal küldet ismeretségi körükben spamet. A nyílt levél szövege az alábbiakban olvasható:
Részletek...
Hasznos tanácsok a felhasználóknak:2004. 07. 11.
hogyan védekezzünk a tárcsázó trójai programok ellen?
Részletek...
Alkotmányos alapjog-e?2004. 06. 29.
Alkotmányos alapjog-e a jogszabályokhoz történő ingyenes hozzáférés? Kerekasztal beszélgetés (2004. május 13.)
Részletek...
Reprográfiai díj - mégis!2004. 06. 29.
Az Inforum komoly szakmai kutatásokon alapuló érvekkel küzdött a reprográfiai díj nyomtatókra történő kiterjesztése ellen. Az erről szóló kormány rendelet a Magyar Közlöny június 22.-i számában mégis megjelent. Történt ez annak ellenére, hogy mind a szakma, mind az SZDSZ helytelen és elhibázott lépésnek tartja, amelynek eredményeként a nyomtatók árának jelentős, akár 10-15%-os drágulása is megtörténhet.
Részletek...
Lottónyeremény2004. 06. 28.
A napokban kaptam egy hivatalos igazolást arról, hogy 520,000.USD, nem tévedés, mert betűvel is kiírták: (Five Hundred And Twenty Thousand United States Dollars összegű lottónyeremény nyertese vagyok.
Részletek...
Aggályok a Gmail kapcsán2004. 05. 20.
Jelenleg a világ egyik legnagyobb keresője, a Google 2004. április 1-én jelentette be, hogy profilját bővítendő ingyenes levelezőt indít Gmail néven.
Részletek...
Az INFOMEDIÁTOR állásfoglalása2004. 05. 14.
Az államnak alkotmányos kötelezettsége, az állampolgároknak pedig alapvető joguk, hogy a jogszabályokhoz ingyenesen hozzáférjenek. Ezért a közvagyon részét képező, adóforintokból megalkotott jogszabályokat, továbbá a bírói gyakorlatot tükröző bírósági határozatokat elektronikus formában az Interneten közzé kell tenni. A jogszabályokat a módosításokkal egységes szerkezetben, a hozzájuk kapcsolódó bírósági határozatokkal együtt, a felhasználók számára könnyen hozzáférhető és kezelhető módon mindenki számára ingyenesen hozzáférhetővé és szabadon felhasználhatóvá kell tenni.
Részletek...
Jog az információhoz, jogbiztonság az információs társadalom2004. 05. 13.
A XXI. századra az információ külön értékké vált, amelynek birtoklása,megszerzése előnyt jelent azok számára akik az információhoz hozzáférnek, és komoly hátrányt jelent a kirekesztetteknek.
Részletek...
Trójai programok ellen – közösen a Matávval2004. 04. 30.
Az Infomediátor Informatikai Felhasználóvédelmi Iroda vezetője, dr. Mayer Erika és Dombi Gábor az Inforum főtitkára 2004. április 22.-én egyeztetést tartott a MATÁV jogi igazgatójával, Dankó Péterrel a tömeges méretekben felhasználókat károsító ún. tárcsázó programok elleni védekezés lehetséges módjáról, a szükséges intézkedésekről, és a védekezés során lehetséges együttműködésről.
Részletek...
Tárcsázó vírus – előrelépés a megelőzésben!2004. 04. 22.
Az Infomediátor egyeztetett a Matáv illetékes munkatársával a tárcsázó vírusok által okozott károk megelőzésének lehetőségéről. A megbeszélés során áttekintettük a megelőzési illetve lehetséges védekezési lehetőségeket.
Részletek...
Osztrák minisztérium üdvözlete az Inforumnak2004. 03. 07.
2004. március 5-én ékezett meg az osztrák fogyasztóvédelmi minisztérium levele az Inforumhoz, amely üdvözli az új kezdeményezést.
Részletek...
Sajtóközlemény!2004. 03. 05.
Megkezdi működését az Informatikai Érdekegyeztető Fórum (Inforum) keretei között az
I N F O M E D I Á T O R INFORMATIKAI FELHASZNÁLÓVÉDELMI IRODA
Részletek...
Kapcsolat | Copyright 2004-2008 Inforum