Elfelejtettem a jelszót.
Infomediátor » Hírek
Változatlan szoftver-illegalitási mutatók2006. 07. 11.

A 2005-ben a személyi számítógépekre telepített üzleti szoftverek 35%-a volt illegális, ami mintegy 34 milliárd dolláros kárt okozott a szoftveriparnak.


Tény, hogy egyes, korábban kirívóan magas illegalitási aránnyal rendelkező országok mutatói lényegesen javultak. A Kínában, Oroszországban, Indiában, jónéhány közép-kelet-európai és közel-keleti országban bekövetkezett javulás annak eredménye, hogy a téma fokozott figyelmet kapott és az ellene való fellépés is sokkal határozottabb lett.

Többek között ezt állapította meg az a kutatás, amelyet az IDC, a világ vezető információ technológiai kutató cége végzett, és amelyet a vezető szoftvergyártókat tömörítő Business Software Alliance (BSA) május végén tett közzé.  “Óvatos bizakodásra ad okot, hogy jónéhány fejlődő piacon csökkent az illegális szoftverek aránya” – mondta Robert Holleyman, a BSA elnök-vezérigazgatója. “Sajnos, a tény ettől tény marad: a világon telepített minden harmadik üzleti szoftver jogosulatlanul került a gépekre. Számunkra ez csak azt jelentheti, fokozni kell a legális szoftverekért folytatott küzdelmet.”

Az illegális szoftverek aránya a 97 vizsgált ország közül 51 esetében csökkent, 19-ben pedig növekedett.  A globális arány 2004-hez képest mégsem változott, ami alapvetően annak tulajdonítható, hogy a világ legjelentősebb szoftverpiacain, így az USA-ban, Nyugat-Európában, Japánban és néhány más ázsiai országban az illegalitási arány állandósult. 

A gyorsan fejlődő piacok közül Oroszországban, Indiában és Kínában javult látványosan a helyzet. A világ egyik leggyorsabban fejlődő IT piacát jelentő Kínában, valamint Oroszországban 4 százalékponttal, Indiában pedig 2 százalékponttal csökkent a szoftver illegalitási mutató. „Ez most a második év, amikor Kínában csökkent az illegális szoftverek aránya. Ezt különösen annak fényében tartjuk jelentősnek, hogy mindez milyen dinamikus PC piacbővülés mellett következett be” – mondta Robert Holleyman.

A Közel-Kelet és Afrika 26 országa közül 19-ben, közülük 12-ben pedig szignifikánsan, 2 százalékponttal vagy még többel javult a helyzet. Közép-Kelet Európa 18 országa közül 15-ben csökkent az illegális szoftverek aránya. A legjelentősebb javulást Ukrajna érte el, amely a korábbi 91%-os arányt – 6 pontos csökkenéssel – 85%-ra mérsékelte.

2005-ben a világ szoftveriparát összesen 34 milliárd dollár kár érte, ami 1,6 milliárd dolláros növekedést jelent a megelőző évhez képest. A világ nagy szoftverpiacai esetében a viszonylag alacsony illegalitási arány ellenére hatalmas a veszteség. Miközben az USA-ban a legalacsonyabb, 21% az illegális szoftverek aránya, addig itt érte a legnagyobb, 6,9 milliárd dolláros kár a szoftveripart. A második legnagyobb veszteséget - 3,9 milliárd dolláros kárral és 86%-os illegalitási aránnyal - Kína szenvedte el, a “dobogó” harmadik fokán pedig Franciaország  szerepel 3,2 milliárd dolláros veszteséggel és 47%-os illegalitási aránnyal. 

“A régiók közötti jónéhány eltérés van és ez számtalan okra vezethetők vissza: ilyen a szellemi tulajdon védelmének betartatása, az illegális szoftverekhez történő hozzáférés lehetősége, a kulturális különbségek vagy éppen az IT piac mozgása” – mondta John Gantz, az IDC kutatási vezetője. “Kétség nem fér ahhoz, hogy az illegális szoftverek arányának csökkentése kitartó munkát és odaadást követel, de ezek az erőfeszítések mind az iparág, mind pedig az adott gazdaság számára megtérülnek.”

Egy korábbi IDC/BSA tanulmány kimutatta, hogy ha a szoftver illegalitási arány globálisan 10 százalékponttal 25%-ra csökkenne, akkor ez akár 2,4 millió új munkahelyet, 400 milliárd dolláros gazdasági növekedést és 67 milliárd dollárnyi adóbevételt eredményezhetne.

“A szellemi tulajdon fokozott védelme és a nyilvánosság bevonása sokat segített a legális szoftverek ügyének.” – mondta Robert Holleyman.  “A szélessáv terjedése és a számítástechnikai szektor fejlődése eredményeként egyre nagyobb számban belépő új felhasználók, valamint az illegális szoftverek széles körben történő hozzáférhetősége miatt folyamatos erőfeszítéseket kell tennünk a szoftver illegalitási arány további csökkentése érdekében.”

 

Kapcsolat | Copyright 2004-2008 Inforum