Elfelejtettem a jelszót.
Infomediátor » Hírek
Mi számít spam e-mailnek?2006. 06. 13.

„A spam-háború arról szól, hogy sikerül-e az e-mailt használhatatlanná tenni a kéretlen hirdetések céljára azelőtt, mielőtt a kéretlen hirdetések teszik használhatatlanná az e-mailt a kommunikáció céljára.”


Mi számít spam e-mailnek?

 

A spam-háború arról szól, hogy sikerül-e az e-mailt használhatatlanná tenni a kéretlen hirdetések céljára azelőtt, mielőtt a kéretlen hirdetések teszik használhatatlanná az e-mailt a kommunikáció céljára.”

 

Amint az a fenti idézetből is látszik, a spam kifejezést eredetileg csak az üzleti célú kéretlen levelekre alkalmaztuk, mivel a direkt marketing ezen formája terjedt olyan mértékben, amely már valóban a világháló üzemképességét is veszélybe sodorta, amellett, hogy a kezdetekben jellemzően modemes dial-up kapcsolattal internetező felhasználók pénztárcáját is alaposan megcsapolta a számos hirdetés időigényes letöltése. A XXI. század elejének internetes kutatói a spam további jellemzőjének tartották annak tömegességét is. Abban pedig a mai napig mindenki egyetért, hogy spam alatt csak az elektronikus úton elküldött üzenetet értjük. ( Bár szerény véleményem szerint éppoly szemét mindaz a papír alapú kéretlen reklám, újság, szórólap is, amelyekkel a postaládám tömik tele, vagy amelyeket az autóm szélvédőjéről dobok a legközelebbi kukába.)

 

Elektronikus út nem csak az e-mail lehet, hanem ma már egyre inkább a mobil telefonon érkező üzenet is, amelyet az uniós szabályozás már 2002-ben előrelátólag a spam szabályozása alá vont.

 

A magyar jogi szabályozás egészen 2006. január 1.-ig ugyancsak az üzleti célú kéretlen levelekre terjesztette ki a spam hatályát, ekkortól azonban a törvény új fogalmat vezetett be: az elektronikus hirdetést. Ez alatt pedig nem csupán a hagyományos értelemben vett üzleti reklámot érti a jogalkotó, hanem társadalmi cél megvalósításához kapcsolódó tájékoztatást is. Az sem követelmény továbbá, hogy az üzenet tömegesen kerüljön elküldésre, elegendő, ha az csupán előzetes kérés nélkül landol a postaládánkban. Világos tehát, hogy a szándék az internet biztonságos működésének garantálása mellett a felhasználók idejének, és pénztárcájának védelme a sok, felesleges, érdektelen levélszeméttel szemben. Hogy mi számít e körbe, azt ezek mérlegelésével, a jogi kereteken belül nekünk, illetve a majdan kialakuló joggyakorlatnak kell eldöntenie.

 

Dr. Mayer Erika

Infomediátor

 

 

 

 

Kapcsolat | Copyright 2004-2008 Inforum