Elfelejtettem a jelszót.
Infomediátor » Hírek
Még több per fájlcserélők ellen2006. 06. 22.

Az IFPA, a hanglemezgyártók nemzetközi érdekvédő szervezete szerte Európában mintegy 2000 személy ellen tett jogi lépéseket azért, mert az illetők zenei fájlokat tettek elérhetővé online. A vegyesen polgári, illetve büntetőjogi jellegű eljárásokat összesen tíz Európai országban indították meg.


Az IFPI (International Federation of the Phonographic Industry) adatai szerint csak Portugáliában mintegy negyven százalékkal esett vissza a hanghordozók értékesítése az elmúlt négy évben és a szervezet meggyőződése az, hogy ez a jogellenes fájlmegosztás következménye.

Az IFPA az általa frissen kezdeményezett eljárásokkal Európában jelenleg összesen öt és félezer embert citál bíróság elé, akik eddig büntetésként átlagosan 2633 eurót fizettek.

Az IFPA egyik vezető beosztású tisztviselője a The Register nevű internetes orgánumnak adott nyilatkozatában elárulta: „Fontos tudatni a szülőkkel, hogy igenis felelősek azért, amit gyermekeik elkövetnek az interneten.”

Geoff Taylor szerint elsősorban a feltöltőkkel szemben lépnek fel, de ez nem jelenti azt, hogy a letöltéseket végrehajtó személyek ne követnének el jogsértést. A jövőt illetően Taylor elmondta, hogy a szerzői jogosultak egyre nagyobb nyomást fognak gyakorolni az internetszolgáltatókra – Franciaországban például 130 internet-előfizetést szüntettek meg nemrég illegális feltöltésekre való hivatkozással.

Általánosságban elmondható, hogy tovább növekszik az illegális letöltés révén gyűjteményüket gazdagító zenebarátok aránya, s ezen a helyzeten nem sokat változtatnak az olyan „fizetős” szolgáltatások, mint az iTunes vagy az orosz AllofMP3.com. Ez utóbbi egyébként szintén szúrja a IFPI szemét, mivel rendkívül alacsony áron értékesíti a rajta keresztül elérhető számokat: a jogvédő szervezet azonban egyelőre sikertelenül próbálkozott eljárást indítani.

Egy független brit felmérés szerint a szigetország állampolgárainak csak 12 százaléka vélekedik úgy, hogy a fájlcserélés leküzdésére a jog eszközei lennének a legalkalmasabbak.

(Forrás: Jogi Fórum)

Kapcsolat | Copyright 2004-2008 Inforum