Elfelejtettem a jelszót.
Infomediátor » Hírek
A Google visszaél a genetikai információkkal?2006. 06. 22.

A Google keresőóriás és a Venter kutatóintézet közötti állítólagos együttműködést honorálta egy civil szervezet azzal, hogy a szoftveripari vállalatot a genetikai információhoz fűződő személyes jogokat leginkább veszélyeztető szervezet címmel „tüntette ki”.


A díjat egy civil szervezet alapította, és annak odaítélésére múlt héten, a brazíliai Curitiba-ban került sor. A szervezők egyszerűen csak „biokalózkodás”-nak nevezett tevékenység tiszta példájának nevezték a Google együttműködését a J. Craig Venter kutatóintézettel, melynek eredményeképpen e szervezetek a világ legnagyobb génadatbázisát hoznák létre.

Az új fogalom megalkotói szerint a „biokalózkodás” a genetikai források monopolizációját és. a biológiai adatok engedély nélküli felhasználását jelenti üzleti, tudományos vagy kormányzati szervek által.

A Google és a Venter intézet közös projektje révén megvalósuló adatbázis fő célja a genetikailag módosított gyógyszerek előállításának megkönnyítése – áll a díj odaítélését közlő weboldal beszámolóján.

A genetikai adatbázis kiépítéséről szóló terveket azonban egyelőre mind a Venter intézet, mind a Google munkatársai cáfolták.

Az azonban tény, hogy a világ legnagyobb keresőszolgáltatását üzemeltető cég nagy hangsúlyt fektet arra, hogy a technológiai szférán kívül eső területek iránt mutatott elkötelezettségét hangsúlyozza. Ennek érdekében vált a vállalat ügyvezetőjévé az a Larry Brilliant, akinek elsődleges feladata, hogy a Google jótékonysági adományait és filantróp kezdeményezéseit kézben tartsa. Brilliant korábban az ENSZ egészségügyi világszervezetének munkájában vállalt fontos szerepet.

(Forrás: Jogi Fórum)

Kapcsolat | Copyright 2004-2008 Inforum