Elfelejtettem a jelszót.
Infomediátor » Hírek
Új szabályok a spamről!2006. 06. 13.

Tilos a politikai üzenet is!


Az Országgyűlés 2005 utolsó napjaiban fogadta el az elektronikus kereskedelemről szóló 2001. évi CVIII. törvény immáron második módosítását. A sok pontot érintő változások közül kiemelést érdemel a kéretlenül elektronikus postaládánkba pottyanó, és oly sok bosszúságot okozó spam-ek újraszabályozása.

A törvény által bevezetett elektronikus hirdetés fogalma immáron nemcsak az üzleti célú közléseket öleli fel, hanem a valamely társadalmi cél elérése érdekében küldött üzenetek, vagy közzétett információk is ide tartoznak. Nem minősül elektronikus hirdetésnek a pusztán valamely vállalkozás nevét vagy elérhetőségét tartalmazó adatok közzététele, illetve a vállalkozás, szervezet vagy személy árujára, szolgáltatására vagy arculatára vonatkozó, a vállalkozástól, szervezettől vagy személytől független közlés, különösen abban az esetben, ha a közlés anyagi ellenszolgáltatás nélkül történik.

Az elektronikus hirdetés kibővített fogalma alá tartoznak tehát azok az e-mailek is, amelyek valamely politikai párt melletti szimpátia megmozdulásra bíztatnak, vagy éppen egy tüntetésen történő részvételt szervezik kéretlenül. És tegyük hozzá, hogy a technológia semleges szabályozás miatt, nemcsak az e-mail minősül spamnek, hanem a kéretlenül kapott sms is.

Természetesen továbbra is érvényben maradt az a szabály, hogy elektronikus hirdetést csak akkor lehet valaki részére küldeni, ha az érintett ahhoz előzetesen hozzájárult. A hozzájáruló nyilatkozatot azonban a korábbi szabályoktól eltérően nem szükséges írásban megtenni, azonban annak egyértelműnek, a nyilatkozatot tevő fél azonosítására alkalmasnak, és természetesen bizonyíthatónak kell lennie. A nyilatkozat bármikor, ingyenesen, korlátozás nélkül és azonnali hatállyal visszavonható.

A spam küldéséért elsősorban maga a küldő felel, valamint az, akinek érdekében az elektronikus hirdetést elküldik. De felelőssé tehető az a szolgáltató is, amely az elektronikus hirdetésnek tárhelyet biztosít.

Spam észlelése esetén a Nemzeti Hírközlési Hatóság és a Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség is jogosult eljárni, a Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség mint reklámfelügyeleti hatóság jogosult bírságot kiszabni, a Nemzeti Hírközlési Hatóság, pedig elektronikus kereskedelmi bírsággal sújthatja a jogszabály megsértőjét.

Kapcsolat | Copyright 2004-2008 Inforum