Elfelejtettem a jelszót.
Infomediátor » Hírek
Böngészni veszélyesebb, mint levelezni2006. 07. 13.

Az ESET Software toplistát állított össze a legelterjedtebb számítógépes vírusokról. A jelentésből kitűnik, hogy a legveszélyesebb kórokozók már nem az elektronikus levelekhez csatolva, hanem böngészés közben kerülnek a felhasználók számítógépeire.


A NOD32 antivírus rendszer gyártója által most közzétett statisztika a megszokott toplistáktól eltérően nem csupán az elektronikus levelekhez csatolva terjedő kórokozókat állítja gyakorisági sorrendbe, hanem azokat is, melyek http protokollon keresztül, böngészés közben kerülnek a felhasználók számítógépeire. A jelentés elkészítését az Eset által alkalmazott egyedi technológia, a ThreatSense.Net tette lehetővé, ami nem csak a NOD32 antivírus rendszer által védett ingyenes levelezőrendszerek, hanem a felhasználók egyéni számítógépei által szolgáltatott adatokat is folyamatosan összegyűjti.

Mindennek köszönhetően világosan látszik, hogy napjainkban a legtöbb fertőzés egyszerű böngészés közben kerül a számítógépekre. A listát jelenleg vezető trójai, a Swizzor a 2006 júniusában előforduló fertőzések 6.42%-ért felelős. A kórokozó régóta ismert az internetezők előtt, de mutációs képessége segítségével ma is aktívan szaporodik. Mivel a kártevő két-három percenként – kisebb változtatásokat végezve - újragenerálja magát a fertőzött rendszeren, elméletileg lehetséges az is, hogy minden számítógépet a trójai egy új variánsa támadjon meg. Így a kártevőnek jelenleg már több mint 30 000 különböző változata ismert.

Szintén a Swizzor érdekességei közé tartozik, hogy ez a trójai nem csak e-mailekhez csatolva terjed, hanem a megfelelően módosított weboldalak meglátogatása során is – észrevétlenül – települhet a felhasználók számítógépeire. Így a mutálódó vírusok ismét rávilágítanak arra a tényre, hogy csak a heurisztikus – vagyis az előzőleg ismeretlen kórokozókat felismerő – védelemmel is rendelkező antivírus rendszerek képesek hatékony védelmet nyújtani.

A képzeletbeli dobogóra a Swizzor mellett a Brontok.B nevű féreg került fel másodikként, ami egy kiskapu létesítésével teszi lehetővé a támadó számára a fertőzött rendszerbe való bejutást. Harmadik helyen a szintén már jól ismert Netsky.Q végzett, mely az egyik legelterjedtebb kártékony program a vírusok történelmében, és semmi jelét nem mutatja annak, hogy a közeljövőben eltűnne.

Az elkészült toplista a ThreatSense.Net által gyűjtött adatokra épül. A NOD32 antivírus rendszer nemzetközileg is elismert kiváló teljesítményének egyik sarokköve a proaktív védelmet biztosító ThreatSense technológia, melynek analitikus képességeit hasznosítja a ThreatSense.Net. A korai vírus-előrejelző rendszerként működő megoldás a gyanúsnak ítélt kódokból anonim mintát küld az Eset laboratóriumába, ahol a szakemberek így egyrészt ki tudják dolgozni a kórokozók elleni hatékony védelmet, másrészt hasznos információkat kapnak a kutatók a különböző fertőzések terjedéséről. A NOD32 által védett számítógépeket érő fenyegetésekről naponta 80 millió jelentés érkezik a ThreatSense.Net rendszerbe. Az elemzések eredménye valós időben nyomon követhető a "vírusradar" webcímén.

A tíz leggyakoribb kórokozó júniusban a ThreatSense.Net adatai alapján:

  1. TrojanDownloader.Swizzor (6.42%)
  2. Brontok.B (4.86%)
  3. Netsky.Q (3.11%)
  4. VB.NEI (2.11%)
  5. Adware.BDSearch (2.04%)
  6. Rbot (1.74%)
  7. Exploit.WMF (1.62%)
  8. Adware.P2PNet (1.52%)
  9. Hoax.Renos (1.37%)
  10. Adware.Hotbar (1.22%) 
Kapcsolat | Copyright 2004-2008 Inforum