Elfelejtettem a jelszót.
Infomediátor » Hírek
Nyugtató helyett Gameboy?2005. 01. 02.

Miközben világszerte vita dúl arról, hogy ártalmasak-e a különböző számítógépes és videojátékok a gyermekekre, egy amerikai orvos azon kísérletezik, hogy a műtét előtt álló gyermek pácienseit pont ezek segítségével próbálja megnyugtatni.


Dr. Anu Patel az után kezdte el kutatásait, hogy egy étteremen vacsorázva felfigyelt arra, amint barátja kisfiát teljesen lekötötte a játék, még enni sem volt hajlandó.

„Szerintem a gyerekek annyira örülnek, amikor játszhatnak, hogy gyakorlatilag elfelejtik, hogy hol vannak” – mondta Patel, aki Newark egyetemi kórházának altatóorvosa. Szerinte ez a módszer azért is hasznos lehet, mert sok szülő nem engedi, hogy gyermekének nyugtatót adjanak.
Más amerikai kórházak már régóta használnak plüssmackót és más játékokat a műtét előtt álló gyerekek megnyugtatására, ám ezeket sohasem a műtőben kapták a gyerekek, hanem még a kórteremben, vagy a folyosókon. Egyre több helyen engedik azonban a gyerekeket bent a műtőben játszani – természetesen steril játékokkal.
A kutatási eredmények azt mutatták, hogy a gyermekek azon csoportja, mely játszhatott a műtét előtt egyáltalán nem félt az operációtól, annyira lekötötte a játék – amíg el nem aludtak. A nyugtatózott gyerekek „preoperációs félelemindexe” 7,5 ponttal, a csak szülők által nyugtatgatott gyermekek félelme pedig 17,5 ponttal nőtt a 100-as skálán.
A felmérést most nagyobb csoporton is elvégzik, és ha az eredmények hasonlóak lesznek, Amerika többi kórházában is bevezetik a Gameboy-t a gyermekek megnyugtatására.
A kérdés már csak az, hogy a szülők mennyire lesznek idegesek, amikor az altatásból felébredt gyermekül azonnal egy Gameboy-t követel magának otthonra is.

A CNN nyomán
Kapcsolat | Copyright 2004-2008 Inforum