Elfelejtettem a jelszót.
Infomediátor » Hírek
Hordozható áram a hátizsákban2005. 01. 02.

Házak tetején egyre megszokottabb a napenergia összegyűjtésére szolgáló cellák látványa. Autókon, sőt ruhán is láthatunk ilyet, a legújabb ötlet a „nap-zsák”, amely tulajdonképpen egy hagyományos hátizsák, mely kirándulás közben minden elektromos kütyü áramellátására hivatott.


Két cég lépett az amerikai piacra idén saját hordozható generátorukkal, melyek elég áramot szolgáltatnak ahhoz, hogy a kiránduláskor magunkkal vitt mobiltelefont, iPod-ot, fényképezőgépet használni is tudjuk.
A Voltaic fantázianevű hátizsák kifejlesztőjét egy spanyolországi útja során szállta meg az ihlet. „Egy napelemes töltőt hurcoltam magammal az egész út során, és egyszer csak eszembe jutott, hogy mi lenne, ha mindezt beépítenénk a hátizsákba.”
A zsák a napcellákkal és az elemekkel együtt is mindössze másfél kilót nyom, és bár egy laptop áramellátására még nem képes, elég energiát szolgáltat a legtöbb elektromos készülékhez.
Könnyű súlya ellenére a hátizsákot ellenálló anyagból készítették, és a napcellák is igen erősek, hogy használat közben meg ne sérüljenek. A hátizsákba épített akku egyébként feltölthető hálózatról, autó szivargyújtóról és természetesen a napcellákkal is, az áramot pedig hét különböző csatlakozó valamelyikén keresztül továbbíthatjuk lemerült készülékünkbe.
A gyártó cég szerint az ilyen fejlesztések azért is fontosak, mert a föld kimerülő energiaforrásait nagyban kímélik az ilyen „zöld” energiák.
A hazai túlélőtúrázóknak még egy kicsit várniuk kell a nagy szabadságra, a napelemes hátizsák egyelőre még csak az USA-ban kapható.

Kapcsolat | Copyright 2004-2008 Inforum