Elfelejtettem a jelszót.
Infomediátor » Hírek
Honnan tudhatja, hogy vírusos a gépe?2005. 01. 16.

Keresse meg és törölje azokat a vírusokat és trójaikat, melyek átsiklottak a tűzfalon és a vírusvédelmen.


A pincémben még szépen becsomagolva ott áll egy régi elektromos írógép arra az esetre, ha minden igyekezetem ellenére csatát vesztenék a vírusok ellen vívott harcban. Rendben, lehet ez azért egy kicsit túlzás. Mindenesetre annak ellenére is megfertőződhet egy számítógép, hogy annak tulajdonosa minden tőle telhetőt megtesz ennek elkerülése érdekében. A következő, legújabb vírus ellen ugyanis még nincs orvosság. Ha elérkezik ez a nap, és vírust fedez fel a gépén, először tegye a következőt: nyugodjon meg…

A következő dolog bekeríteni a behatolót. Igazából nagyon kevés olyan vírus van, amely azonnal elkezdi tönkretenni a gépen tárolt adatokat. Legtöbbjük nem is nagyon csinál semmi kárt. Némelyik egyáltalán nem csinál semmit.

Hogyan veheti észre, hogy gépén egy olyan vírus van, amelyet a vírusirtó nem vett észre? Figyeljen gépe szokatlan dolgaira, mint például váratlan merevlemez-mozgás (ezt egyrészt hallani is lehet, másrészt általában a ház elején egy kis LED is jelzi, ha a merevlemez éppen munkálkodik valamin), illetve ok nélküli internet-forgalom.

Ha szeretné a Tálcán egy kis ikonnal felügyelni gépe internetes aktivitását, tegye a következőt: A Start menüben válassza a Vezérlőpult opciót, majd a megjelenő ablakban kattintson a Hálózati kapcsolatok ikonra. Válassza ki a figyelni kívánt kapcsolatot, arra az ikonra kattintson egyszer a jobb egérgombbal, majd a Tulajdonságok pontban pipálja ki az Ikon megjelenítése az értesítési területen a kapcsolat ideje alatt felirat melletti négyzetet. Végül kattintson az OK gombra.

Antivírus programján állítsa be az automatikus frissítés funkciót, lehetőleg napi gyakorisággal. A legparanoiásabbak naponta többször is frissíthetnek és ellenőrizhetik gépüket, de a napi frissítés elegendő. Ha mégis úgy érzi, gépe fertőzött, ne habozzon, azonnal töltse le a frissítéseket és indítsa el manuálisan a víruskeresőt. Figyelem! Hiába van beállítva a vírusirtón az automatikus frissítés és rendszerellenőrzés, ha a megadott időpontban a PC nem kapcsolódik az internetre, vagy be sincs kapcsolva. Sokan adnak meg éjszakai időpontot a frissítéshez, maikor a felhasználó és a gép is az igazak álmát alussza…

Ha arra gyanakszik, hogy gépe megfertőződött, kövesse a következő lépéseket.

Húzza ki a dugót
Fizikailag szakítsa meg a hálózati kapcsolatot – telefonvonalat, kábelkapcsolatot, vagy vezeték nélküli kapcsolatot, magyarul húzza ki a gépből ezen csatlakozókat. Ez azonnal megállítja a trójai vírusok csatlakozását más gépekhez.

Húzza ki a másik dugót is
Ne nyisson meg, zárjon be, vagy mentsen semmit – kivéve ha pótolhatatlan valamin dolgozik. Ne lépjen ki a Windowsból, ehelyett kapcsolja ki a számítógépet. Ez megakadályozza, hogy a vírus létrehozzon új, vagy módosítson már meglévő fájlokat a merevlemezen a Windows leállításakor megszokott folyamatok részeként.

Használjon indítólemezt
A legjobb vírusirtó programokkal létrehozható egy olyan bootolható biztonsági indítólemez – floppy vagy CD – amely segítségével anélkül indíthatjuk újra számítógépünket, hogy a merevlemezen levő, esetleg fertőzött operációs rendszert futtatnánk. Olvassa el vírusirtó programja kezelési útmutatóját, és az abban leírtak szerint hozzon létre egy indítólemezt. Szükséghelyzetben nagyon jól jöhet még.

Gyorssegély
Ha valaki más gépén dolgozva veszi észre, hogy a legutóbbi férgek valamelyike fészkelte be magát a merevlemezre, és semmilyen vírusirtó nincs telepítve, még nincs minden elveszve. Látogasson el valamelyik alábbi honlapra ingyenes segítségért:

Symantec Security Response
Trend Micro Housecall
McAffee Virus Removal Tools
Panda ActiveScan
Kapcsolat | Copyright 2004-2008 Inforum