Elfelejtettem a jelszót.
Infomediátor » Hírek
Általában a Spam-ről...2006. 06. 16.

A spam legáltalánosabban kéretlen, tömeges e-mail (Unsolicited Bulk Email) üzenetet jelent. Kéretlen, amennyiben a küldőnek nincs ellenőrizhető engedélye arra, hogy levelet küldjön a címzettnek. Tömeges, mivel lényegében ugyanazt a levelet nagyon sok címzetthez küldi el a faladó.


Ahhoz, hogy egy levelet spamnek lehessen minősíteni kéretlennek, és tömegesnek kell lennie. A kéretlen levél általában teljesen normális, pl. jelentkezés egy munkára, üzleti ajánlatkérés, stb. A tömeges levél szintén megszokott dolog, pl. hírlevelek, levelezési listák, stb. Csak az a levél minősül spamnek mely együttesen kéretlen és tömeges is.

A spam meghatározása azonban nem könnyű dolog, és így a fenti definíció sem határozza meg tökéletesen a spamet, mivel a spammel a legnagyobb gond nem az, hogy kéretlen, vagy, hogy tömeges, hanem az a tény, hogy az Internetes levelezés természetéből adódóan minden e-mail, legyen az kért, vagy kéretlen, tömeges, vagy csak egy személynek küldött, üzleti, vagy magán a címzetteknek mindig többe kerül, mint a feladónak, mind pénz mind erőforrások szempontjából.

Ezek alapján a következőket mondhatjuk a spamekről:

  • A címzett személye érdektelen, mivel az üzenetet változatlan formában lehetne sok más felhasználónak is küldeni.
  • A címzett nem engedélyezte ellenőrizhetően, megfontoltan, határozottan és visszavonhatóan a levél küldését.
  • A levél küldése és fogadása egyenlőtlen hasznot jelent a küldő részére.

 Növekvő probléma...

Manapság az Internet problémáját a vírusok mellett a spamek jelentik. Számos megoldás született már ellenük (törvényi szabályozás, spam szűrő funkciókkal felruházott programok), ám egyelőre 100%-os megoldást sajnos nem sikerült kifejleszteni kiszűrésükre. A harc azonban olyannyira folyik ellenük, hogy az anti-spam termékek a biztonságos tartalom menedzsment szoftverek piacán vezető szerepet kapnak.

 

Miért káros?

A kéretlen e-mailek okozta kár leginkább a "kezelésükkel" eltöltött idővel mérhető: a nagy mennyiségben érkező spamek beazonosítása, kiválogatása, elolvasása és/vagy törlése valóban jelentős kiesést okozhat például egy alkalmazott munkaidejéből. Emellett lényeges lehet a hálózat és a levelezőszerverek "felesleges" terhelése is, mely feldolgozási és tárolási kapacitásban is érinti a hálózatot.

Felhasználói oldalon fennáll az adatvesztés lehetősége is amennyiben az értékes információ "elveszik" a tömegesen érkező reklámlevelek között. Nem beszélve az egy idő múlva használhatatlanná váló e-mail címekről, melyeket adott esetben olyan nagy mennyiségben áraszthatnak el a spam üzenetek, hogy lehetetlenné válik rajtuk keresztül a személyes vagy üzleti-, a tartalom szempontjából a cím tulajdonosának releváns levelezés.

Az utóbbi időszakban megfigyelhető a kéretlen levelek és a vírusok összefonódása, így egyre gyakrabban érkeznek a különböző kártevők valamely spam levél csatolmányaként.

(www.virusbuster.hu)

Kapcsolat | Copyright 2004-2008 Inforum