Elfelejtettem a jelszót.
Infomediátor » Hírek
Új központ segíti a nyílt forráskódú fejlesztőket2005. 02. 06.

A legnagyobb veszélyt a szabad szoftverekre nem a hackerek, a vírusok vagy a biztonsági rések és a programhibák jelentik. De még csak nem is a Microsoft a nyílt forráskódú szoftverprojektek legfőbb ellensége, hanem azok az ügyvédek és megbízóik, akik előszeretettel vádolják szerzői és szomszédos jogsértésekkel a független szakembereket.


Az újonnan alapított Szoftverszabadság Jogi Központ (SFLC) az ilyen megtámadott fejlesztőknek akar segítséget nyújtani. A szervezet főleg jogi ügyekben védi majd a fejlesztők és a programozók érdekeit. Az SCO szinte "ámokfutásnak" nevezhető jogi fellépéssorozata a linuxos társadalom, illetve a különböző szoftverfejlesztő cégek és csoportok ellen még élénken él a felhasználók emlékezetében. Mint ismeretes, a vállalat azt állította, hogy a Linux-fejlesztők jogosulatlanul ültették át a Linuxba az SCO Unix-programjának egyes részeit és ezért az elmaradt licencösszegek kifizetését követelte, valamint beperelt több céget is, köztük például az IBM-et.

A gond az ilyen esetekben legtöbbször az, hogy ugyan az olyan nagyvállalatoknak, mint az IBM vannak jogászaik, akik képesek kellő mértékben képviselni és a legtöbb esetben meg is védeni az adott céget, de egy magányos szoftverfejlesztő gyakorlatilag teljesen ki van szolgáltatva. Egy ilyen esetben nem csak pénzügyileg lehetetlenül el a helyzete, de rámehet a pereskedésre akár az egészsége is. Az ilyen embereknek akar segíteni az új jogi központ, amely többek között a feladatául tűzte ki a jogi segítségnyújtást akár licenszkérdésekben is, valamint a beperelt és megvádolt fejlesztők jogi képviseletét, valamint az adott szakemberek saját licensz- és más jogainak érvényesítését vállalta fel.

Az SFLC szolgáltatásai világszerte, bárki számára elérhetők. A központ székhelye New Yorkban van, alapítási tőkéje négymillió dollár volt.

Forrás: SG
Kapcsolat | Copyright 2004-2008 Inforum