Elfelejtettem a jelszót.
Infomediátor » Hírek
A holtakat is beperli a RIAA2005. 02. 08.

Amint azt az elmúlt napok eseményei bebizonyították, az Amerikai Hanglemezkiadók Szövetségének szemében a halál nem jelent feloldozást a szerzői joggal védett tartalmak illegális terjesztése alól.


A szövetség jogi képviselői ugyanis egy 83 éves nőt pereltek be, és a vádemelést az az apró tény sem akadályozta meg, hogy a vádlott már tavaly decemberben elhunyt. A szövetség indoklása szerint az elhunyt több mint 700 zenét tett közzé a világhálón, ezzel megsértette a szerzői jogi törvényt, és jelentős károkat okozott a kiadóknak.

"Véleményem szerint amennyiben a kiadókat tömörítő szövetség példát akar statuálni, jobban tenné, ha a megfelelő személyekkel tenné ezt, és nem halott emberekkel. Egészen biztos vagyok benne, hogy Gertrude nem fogja elhagyni a Greenwood Memorial Parkot, hogy részt vegyen a tárgyaláson" - válaszolta az AP hírügynökség megkeresésére Robin Chianumba, az elhunyt lánya. Hozzátette, hogy édesanyja ki nem állhatta a személyi számítógépeket, így nem érti, hogyan vádolhatják őt szerzői joggal védett anyagok illegális terjesztésével.

A RIAA szóvivője nem sokkal ezután kijelentette, hogy ejtik az ügyet. A per ezzel minden bizonnyal lezárul, de Chianumba számára ez nem jelent megnyugvást. Hozzátette ugyanis, hogy édesanyja halotti bizonyítványának másolatát még decemberben, nem sokkal az első figyelmeztető levél kézhezvétele után elküldte. Ez bő egy héttel azelőtt volt, hogy a RIAA benyújtotta keresetét a bíróságon, tehát a szövetségnek volt elég ideje arra, hogy visszalépjen. Ennek fényében érthetetlen a RIAA makacssága, és nem lehet tudni, hogy miért döntöttek mégis a per megindítása mellett.

Szakértők emlékeztettek arra, hogy nem ez az első eset, amikor a RIAA érthetetlen, és felháborodást keltő pert indít. A szövetség tavaly például vádat emelt egy 12 éves lány ellen, mivel szerintük megsértette a szerzői jogokat. A lány bűne az volt, hogy átmásolta saját számítógépére kedvenc televíziós műsorának főcímdalát. A per végül megegyezéssel zárult, és a vádlott édesanyja kétezer dollárt fizetett ki a szövetségnek.

Forrás: SG
Kapcsolat | Copyright 2004-2008 Inforum