Elfelejtettem a jelszót.
Infomediátor » Hírek
Február végén lejár a Campus-szerződés2005. 02. 16.

Tanárok és diákok tízezrei kerülhetnek lehetetlen helyzetbe, ha az államnak nem sikerül megegyeznie a Microsofttal a Campus- és a School-szerződések ügyében. Az informatikai minisztérium évek óta milliárdokat fizet a Microsoftnak, hogy a felső- és középoktatásban résztvevők ingyen használhassák a cég egyes szoftvereit. A három évre aláírt szerződés tavaly novemberben lejárt, és csak idén február végéig hosszabbították meg. Ha az IHM nem tud megegyezni a Microsofttal, még az is elképzelhető, hogy a szoftverrendőrség kopogtat a diákok ajtaján. A minisztérium és a szoftvercég bízik a megállapodásban; a tárgyalások zárt ajtók mögött folynak.


Tavaly novemberben lejárt az a hárommillió dolláros Campus-szerződés, amelynek értelmében minden magyar főiskolás és egyetemista ingyen vagy jelképes összegért számítógépére telepíthette és használhatta a Microsoft XP operációs rendszerét és az Office irodai programcsomagot. A szerződést a projekt hivatalos weboldalán, a www.campus.hu-n közzétett hír szerint novemberi lejártakor meghosszabbították a felek, de csak idén február végéig.
Évi másfél milliárd forint közpénz a Microsoftnak
Az Index értesülései szerint a Microsofttal szerződésben álló Informatikai és Hírközlési Minisztérium (IHM) egyes munkatársai sokallják a cégnek kifizetendő összeget, ami a középiskoláknak kiírt, újabb kétmillió dollárba kerülő School programmal együtt tavaly már 1,5 milliárd forintra duzzadt. A minisztérium ugyanakkor hivatalosan kedvezőnek tartja az árat. Az IHM ezzel együtt csapdában van: ha nem hosszabbítja meg a szerződést, oktatók és diákok tízezrei - egyes források szerint akár kétszázezren is - maradhatnak legális operációs rendszer és irodai alkalmazáscsomag nélkül.
Névtelenséget kérő források szerint az IHM és a Microsoft nemrégiben olyan szándéknyilatkozatot írt alá, amely szerint újabb három évre meghosszabbítanák a Campus- és a School-szerződést. Az értesülést az Index kérdésére a Microsoft Magyarország sajtóosztálya sem megerősíteni, sem cáfolni nem kívánta. Szűcs Júlia, a cég PR-menedzsere mindössze annyit mondott, hogy a szerződés "megújítás alatt van", az pedig, hogy lesz-e eredmény, és hogy mikor, "a kormányzat adminisztrációs gyorsaságán múlik". A Microsoft ügyfélszolgálata viszont úgy tájékoztatta az Indexet, hogy konkrét megállapodás még nem született, de ha nem írnak alá új szerződést, a felhasználóknak el kell távolítaniuk számítógépeikről a Campus keretében telepített programokat.
A teljes cikket elolvashatja az index honlapján.

A Campus története
A Campus-szerződést még a Fidesz-kormány idején, 2001 novemberében írta alá a Microsofttal az Informatikai és Hírközlési Minisztérium (IHM) elődje, az Informatikai Kormánybiztosság. A sokak által vitatott megállapodás három évre szólt, és évi egymilliárd forintnyi közpénzt rendelt a célra. A szerződés értelmében a felhasználók ingyen vagy jelképes összegért hozzájuthatnak a Microsoft Windows XP Professional operációs rendszerhez, az Office XP Professional-höz, a weboldalszerkesztő FrontPage-hez és a Windows Akadémia CD magyar változatához. Ha cd-n szeretnék a programokat, 3000 forintot kell fizetniük, ha pedig a Visual Studio.NET fejlesztőkörnyezetre is szükségük van, 5000 forintba kerül a csomag. A programok ugyanakkor teljesen ingyen is letölthetők akkor, ha a tanárok vagy diákok a nemzeti kutatói hálózat, a NIIF számítógépeiről kapcsolódnak a netre.
Kapcsolat | Copyright 2004-2008 Inforum