Elfelejtettem a jelszót.
Infomediátor » Hírek
Bye-bye másolt DVD!2005. 02. 16.

DVD-ket igen nehéz lesz a közeljövőben lemásolni egy új technológiának köszönhetően, melyet a Macrovision cég fejlesztett ki. A kalóz DVD-piac hatalmas, mivel a jelenlegi másolásvédelmet már öt éve sikerült kijátszani.


Macrovision elmondása szerint az új RipGuard technológiája megakadályozza a legtöbb, de nem az összes, jelenlegi DVD rippelést - másolást - segítő szoftver működését.


A cég szerint az új technológia gyakorlatilag majdnem az összes DVD lejátszón működik a lemez behelyezésekor, ám azt nem mondták meg, hogy melyik lejátszónak lehetnek problémái a RipGuarddal.

Az új technológiát üdvözlik a hollywoodi filmstúdiók, melyeknek óriási károkat okoz az illegális DVD-piac. A filmipar rengeteg erőfeszítést tett annak érdekében, hogy megakadályozza a kalózkodást, több weboldalt bepereltek.

A RipGuard programot arra tervezték, hogy bedugaszolja azt az egyfajta digitális lyukat, melyet az úgynevezett DeCSS másoló szoftver hagy maga után.

Ez a másoló szoftver megkerüli a DVD lemezekre helyezett Content Scrambling System - a DVD lemezeken alkalmazott, 40 bites kulccsal rendelkező rejtjelzést, és lehetővé teszi, hogy a felhasználók tökéletes digitális másolatot készítsenek a levédett DVD lemezről. Ezeket a másolatokat aztán írható DVD lemezekre lehet helyezni, vagy megosztásra feltölteni az internetre.

A Macrovision szerint a RipGuard nemcsak ezt, hanem a "kölcsönzés, másolás, visszavitel" elvet is megakadályozza. Ennek során a felhasználók kikölcsönzik a DVD filmet, otthon lemásolják, majd az eredetit visszaviszik a kölcsönzőbe.

A RipGuarddal ellátott DVD-k 2005 közepén kerülnek a piacra. Az új rendszer kifejezetten a másoló programokat blokkolja, amennyiben a felhasználók mégis megpróbálják azokat használni, a programok összeomlanak. A RipGuard-ot könnyen lehet majd frissíteni abban az esetben, ha a hackerek mégis túljárnak a technika "eszén".

Forrás: Híradó
Kapcsolat | Copyright 2004-2008 Inforum