Elfelejtettem a jelszót.
Infomediátor » Hírek
SPAM helyett SPIM2005. 02. 27.

Egy amerikai tinédzsert ért az a "megtiszteltetés", hogy a világon elsőként letartóztatták "spim" tevékenységért. A spamhez, azaz a kéretlen reklámlevelekhez hasonlóan a spim szintén kéretlen reklámot takar, azonban nem e-mailben érkezik, hanem azonnali üzenetküldő programon -- pl. ICQ, MSN Messenger -- át jut el a címzettekhez.


A reptéren csattant a bilincs
A 18 éves Anthony Grecót múlt szerdán tartóztatták le a Los Angeles-i nemzetközi repülőtéren, ahová azért érkezett New Yorkból, hogy aláírjon egy szerződést a MySpace.com elnökével, amely legalizálta volna Greco reklámküldési tevékenységét. A találkozót valójában azonban a rendőrség szervezte meg, csapdát állítva a gyanútlan spimmernek.
A vádak szerint Greco összesen 1,5 millió kéretlen üzenetet küldött ki, amelyekben pornóoldalakat, valamint jelzáloghitelt népszerűsített. A címzettek a MySpace.com szolgáltatás ügyfelei voltak. Greco állítólag még meg is fenyegette a MySpace.com-ot, hogy továbbadja a spimmelési fortélyait, amennyiben a szolgáltató nem köt vele exkluzív szerződést, amely a MySpace hálózatán belül lehetővé tette volna számára reklámüzenetek küldését.
Tom Anderson, a MySpace.com elnöke látszólag elfogadta az ajánlatot, valójában azonban a rendőrség által felállított csapdáról volt szó, amelybe Greco bele is sétált. A MySpace.com 2003 végén indította el azonnali üzenetküldő szolgáltatását tagjai számára, Greco pedig 2004 őszén kapott rá és látta meg a benne rejlő lehetőséget.
Új hullám
Brian Hoffstadt ügyészhelyettes elmondta, valóban Greco az első személy, akit azonnali üzenetküldő hálózaton terjesztett kéretlen reklámokért letartóztattak, de aligha ő lesz az utolsó. "Csak most érünk a jéghegy csúcsához. Ez egy teljesen új hullám lesz, ahogy az online közösségek elindulnak" -- mondta.
Biztonsági szakértők már évekkel ezelőtt arra figyelmeztettek, hogy az üzenetküldőkön terjedő reklámok milyen veszélyeket rejtenek magukban, bár szerencsére a jelenség viszonylag lassan terjed. Az azonnali üzenetküldők sajátossága, hogy közvetlenül a felhasználó "asztalán", az orra előtt jelenítik meg az érkezett üzeneteket, vonzó lehet a reklámok küldői számára. Az IM-ek említett sajátosságai miatt azonban a felhasználók még a leveleknél is taszítóbbnak, zavaróbbnak találhatják a beérkező kértetlen reklámot.
Egy becslés szerint 2003-ban világszerte 400 millió kéretlen reklám utazott az azonnali üzenetküldőkön, számuk azonban 2004-re megháromszorozódott. Bár az e-mailben érkező spamek 35 milliárdra becsült számához képest ez nem jelentős, a növekedés mértékéből látható, hogy a spim közel sem veszélytelen.
- news.com/hwsw.hu -

Kapcsolat | Copyright 2004-2008 Inforum