Elfelejtettem a jelszót.
Infomediátor » Hírek
Regisztrációs Döntnök2005. 12. 19.

ELJÁRÁSI SZABÁLYZATA a közvetlenül a .hu felső szintű internet domain közdomainjei alá delegált domain nevek tárgyában keletkezett viták eldöntésére


I. Hatáskör, fogalmak:

1. A Regisztrációs Döntnök a közvetlenül a .hu felső szintű internet domain közdomainjei alá delegált domain nevek tárgyában keletkezett viták alternatív vitarendező fóruma.

2. Kérelmezett az a domain használó, aki részére az adott domain delegálásra került.

3. Kérelmező az, akinek jogát vagy jogos érdekét az adott domain név Kérelmezett által történő használata sérti.

4. Kérelem: valamely Kérelmezett által használt domain név visszavonására vagy a Kérelmező javára történő átruházására irányuló előterjesztés, amellyel a Kérelmező a Regisztrációs Döntnök eljárását kezdeményezi.

5. Regisztrációs Döntnök a Döntnökök listáján szereplő, és a vitarendezésben való közreműködést a jelen eljárási szabályok szerint írásban vállaló természetes személy lehet. A Regisztrációs Döntnökök listájára olyan elismert szakértők kerülhetnek fel, akik a domain regisztráció, az informatika illetve az Internetre vonatkozó jogi kérdések területén való jártasságukról már korábban kellő tanúbizonyságot tettek.

6. A Regisztrációs Döntnökök nevét és szakképzettségét tartalmazó listát az Interneten az Alternatív Vitarendező Fórum honlapján közzé kell tenni.

7. Adott domain név érdemi használatának minősül, különösen, ha azt elektronikus levelezés során bizonyíthatóan, hosszabb ideig, rendeltetésszerűen használták, illetve ha az adott domain név alatt, azzal összefüggésben a web oldalon tényleges tartalomszolgáltatás történik, illetve az adott domain név a névvel összefüggő tartalmú web oldalra mutat, és a tényleges tartalommal rendelkező web oldal domain neve és az adott domain név közötti összefüggés megállapítható.

II. Eljárás:

8. A Regisztrációs Döntnök eljárása kérelemre indul. A kérelmet írásban (postai úton elküldött, vagy elektronikus levél útján) a jelen szabályzatban előírt tartalommal kell az Alternatív Vitarendező Fórumhoz benyújtani. Az írásban, papír alapon benyújtott kérelmet és mellékleteit 4 példányban kell előterjeszteni. A kérelem benyújtásával egyidejűleg a Regisztrációs Döntnök eljárásának a Függelékben megállapított díját az Alternatív Vitarendező Fórum számlájára be kell fizetni.

9. A kérelem és az eljárási díj beérkezését követően az Alternatív Vitarendező Fórum vezetője haladéktalanul értesíti a Nyilvántartót a Kérelmező személyéről és az érintett domain névről, és kéri, hogy függessze fel az érintett domain név törlésének és átruházásának lehetőségét a vitarendezési eljárás, illetve az esetleges azt követő bírósági eljárás befejeződéséig.

10. A Regisztrációs Döntnök eljárása írásbeli, magyar nyelvű és elsősorban elektronikus úton történik.

11. A Regisztrációs Döntnök egy személyben jár el, kivéve, ha a Kérelmező a kérelem előterjesztésével egyidejűleg az ügy háromtagú tanácsban történő megvitatását kéri, illetve ha az Alternatív Vitarendező Fórum vezetője ezt indokoltnak tartja. A tanács eljárására ugyanazok az eljárási szabályok vonatkoznak, mint az egy személyes döntnöki eljárásra, azzal, hogy a határozatot a tanács tagjainak többségi szavazatával hozza meg.

12. A Regisztrációs Döntnök eljárása nem nyilvános. Sem a kérelmet illetve az érdemi védekezést, valamint a felek által előadott bizonyítékokat, illetve más, az üggyel kapcsolatban tudomására jutott információt – a jelen eljárási szabályzatban meghatározottakon túl – a Regisztrációs Döntnök más személlyel nem közölhet, illetve azt nyilvánosságra nem hozhat. A Regisztrációs Döntnök tudományos kutatás illetve munka céljára olyan információkat közzé tehet, amelyek a döntnöki gyakorlatra vonatkoznak, és amelyekből a felek személyére nézve további következtetés nem vonható le.

13. Az Alternatív Vitarendező Fórum vezetője a kérelem és az eljárási díj beérkezésétől számított 3 munkanapon belül kijelöli az adott ügyben eljáró Regisztrációs Döntnököt, illetve tanácsban történő eljárás esetén annak 3 tagját. A Regisztrációs Döntnök a kijelölésre haladéktalanul köteles nyilatkozni annak elfogadásáról illetve visszautasításáról. Kijelölést visszautasítani csak alaposan indokolt esetben lehet. Vissza kell utasítani a kijelölést abban az esetben, ha az adott vitában a kijelölt Regisztrációs Döntnök érintett és nem képes a pártatlan és független döntés meghozatalára. Visszautasítás esetében az Alternatív Vitarendező Fórum vezetője haladéktalanul gondoskodik új Regisztrációs Döntnök kijelöléséről.

14. A kijelölés elfogadását követően a Regisztrációs Döntnök megvizsgálja a kérelmet, és egy ízben, legfeljebb 3 napos határidővel hiánypótlásra vagy további adatok illetve bizonyítékok közlésére hívhatja fel a kérelmezőt. Amennyiben a kérelmező a felhívásnak nem vagy hiányosan tesz eleget, a Regisztrációs Döntnök a rendelkezésre álló adatok alapján hozza meg döntését.

15. A Regisztrációs Döntnök a kérelmet és annak mellékleteit azzal küldi meg a Kérelmezettnek, hogy arra vonatkozó érdemi védekezését legkésőbb 30 munkanapon belül terjessze elő. A Kérelmezett figyelmét fel kell hívni arra, hogy amennyiben érdemi védekezést nem terjeszt elő, úgy az a Kérelemben foglaltak elismerésének vélelmét jelenti, és a Regisztrációs Döntnök a rendelkezésére álló bizonyítékok alapján dönt.

16. Az érdemi védekezést a Regisztrációs Döntnök azzal küldi meg a Kérelmezőnek, hogy arra 3 napon belül nyilatkozatot tehet. A határidő lejártát követően a Regisztrációs Döntnök a kérelme tárgyában döntést hoz.

17. A Regisztrációs Döntnök a kérelmek és nyilatkozatok beérkezésétől vagy a határidők lejártától számított 30 napon belül hozza meg a döntését.

18. A Kérelmezőnek, illetve a Kérelmezettnek szóló írásbeli értesítéseket ellenkező tartalmú nyilatkozatuk hiányában elektronikusan, az Interneten keresztül kell a részükre megküldeni, azzal a feltétellel, hogy az értesítés továbbításának ténye rögzített formában rendelkezésre áll. A Kérelmezettnek megküldött anyagokat a Regisztrációs Döntnök az Adminisztratív kapcsolattartónak is megküldi, amennyiben az a Kérelmezettől különböző személy. Valamennyi értesítést arra a címre kell küldeni, amely a Nyilvántartó által vezetett nyilvántartásban szerepel.

III. Döntés:

19. A Regisztrációs Döntnök a Kérelmező és Kérelmezett írásbeli előterjesztései, valamint a Nyilvántartó által vezetett nyilvántartásban szereplő adatok alapján hozza meg a döntését.

20. A Regisztrációs Döntnök döntése a kérelemnek való helyt adás esetén a kérelmezett domain visszavonását vagy annak a Kérelmező javára történő átruházását írhatja elő. A domain név átruházása a kérelemnek helyt adó döntés esetén is csak az esetben rendelhető el, ha a Kérelmező a kérelem előterjesztésével egyidejűleg eleget tesz a Domainregisztrációs Szabályzatnak az átruházással kapcsolatos előírásainak. Amennyiben a Regisztrációs Döntnök a kérelmet alaptalannak találja, úgy azt elutasítja.

21. A Regisztrációs Döntnök a domain név visszavonását vagy a Kérelmező javára történő átruházását rendeli el, amennyiben a domain név azonos egy olyan névvel vagy megtévesztően hasonlít egy olyan névhez, amely a Kérelmező javára valamely hatályos magyar vagy közösségi jog által védett név, vagy amelynek használatára a Kérelmező valamely magyar vagy közösségi jogszabály alapján jogosult, és amennyiben:

a) a Kérelmezett a domain nevet anélkül igényelte, hogy a névhez joga vagy jogos érdeke fűződne; vagy

b) Kérelmezett a nevet rosszhiszeműen igényelte vagy annak felhasználása rosszhiszeműen történik.

22. Az adott domain név használatához fűződő jogos érdek abban az esetben bizonyítható, ha:

a) a Kérelmezett a kérelemről szóló értesítést megelőzően a domain nevet vagy a domain névnek megfelelő nevet áruk vagy szolgáltatások felkínálásával kapcsolatban használta, vagy erre bizonyíthatóan előkészületeket tett; vagy

b) a Kérelmezett olyan személy, akinek, illetve amelynek a domain név a közismert elnevezése; vagy

c) a Kérelmezett törvényesen és nem a továbbértékesítés céljával, illetve tisztességesen használja a domain nevet, és nem törekszik a felhasználók megtévesztésére, illetve arra, hogy sértse egy olyan név jó hírét, amelynek használatára más személy jogosult.

23. A domain név igénylésével vagy használatával kapcsolatos rosszhiszeműség abban az esetben bizonyítható, ha:

a) a körülmények arra utalnak, hogy a domain nevet elsősorban azzal a céllal igényelték, hogy az adott név használatára jogosult személynek ellenérték fejében átruházzák, vagy használatát egyéb módon ellenérték fejében biztosítsák; vagy

b) a domain nevet abból a célból igényelték, hogy megakadályozzák, hogy a név használatára jogosult az érintett nevet egy annak megfelelő domain névben felhasználja, feltéve, hogy:

i. a Kérelmezett ilyen jellegű magatartása bizonyítható; vagy

ii. a domain nevet a delegálás időpontjától számított legalább két éven keresztül nem használták megfelelő módon; vagy

c) a domain nevet elsősorban azzal a céllal jegyeztették be, hogy egy versenytárs szakmai tevékenységét megzavarják; vagy

d) a domain nevet szándékosan arra használták fel, hogy az Internet-felhasználókat haszonszerzés céljából a Kérelmezett honlapjára vagy egyéb on-line címére irányítsák azzal, hogy az igényelt domain név összetéveszthető egy olyan névvel, amelynek használatára más jogosult, és az összetévesztést a Kérelmezett internetes honlapján vagy on-line címén hirdetett vagy található termék vagy szolgáltatás, illetve bármely más, a honlappal vagy on-line címmel kapcsolatos információ alapozza meg; vagy

e) a bejegyzett domain név egy olyan személynév, amely tekintetében a domain név használója és a bejegyzett domain név között nem áll fenn bizonyítható kapcsolat.

24. A Regisztrációs Döntnök egy ízben, az eljárást hat hónapi időtartamra felfüggesztheti, ha a Kérelmezett a domain nevet az eljárás megindításától számított két éven belül igényelte, és az adott név tisztességes, jogszerű használatára az eljárás megindítása előtt még nem nyílt lehetősége, de nyilatkozik arról, hogy annak érdemi használatát az eljárás megindításától számított hat hónapon belül megkezdi. Amennyiben a határidő eredménytelenül telik el, és a Kérelmezett nem igazolja a domain név érdemi használatát, a 23. b. pont szerinti rosszhiszeműség megállapítható.

25. A Regisztrációs Döntnök a döntést az eljárásban alkalmazott kommunikációs módon (eltérő nyilatkozat hiányában elektronikus levél formájában) küldi meg a döntést a Kérelmezőnek, a Kérelmezettnek, az Adminisztratív Kapcsolattartónak, továbbá a Nyilvántartónak és a kérelmezett domain Regisztrátorának.

26. A Nyilvántartó és a Regisztrátor alávetette magát a Regisztrációs Döntnök hatáskörének, így a döntést annak közlésétől számított 30 nap elteltével végrehajtja, kivéve, ha a felek a döntés megküldésétől számított 30 napon belül igazolják a Nyilvántartó és a Regisztrátor számára, hogy a kérelmezett domain tárgyában közöttük bírósági eljárás van folyamatban.

IV. A Nyilvántartó vagy a Regisztrátor elleni eljárás

27. A Kérelmező a Nyilvántartónak vagy a Regisztrátornak az adott domain név igénylésével, delegálásával, fenntartásával, átruházásával, felfüggesztésével, visszavonásával vagy törlésével kapcsolatban hozott intézkedésével szemben is kezdeményezheti a Regisztrációs Döntnök eljárását.

28. A Nyilvántartóval vagy a Regisztrátorral szemben induló eljárás szabályaira a jelen Eljárási Szabályzatban foglaltakat az alábbi eltérésekkel kell alkalmazni:

a.) A kérelem a Nyilvántartó vagy a Regisztrátor intézkedésének megváltoztatására, vagy valamely elmulasztott intézkedés megtételére irányulhat;

b.) Nem nyújtható be kérelem a Nyilvántartó vagy a Regisztrátor ellen domain név más javára történő delegálása, a más használatában lévő domain név felfüggesztése, törlése illetve visszavonása tárgyában;

c.) A felek közötti kommunikáció elektronikus úton zajlik, kivéve, ha a Kérelmező ettől eltérően nyilatkozik;

d.) A Nyilvántartó és a Regisztrátor az érdemi védekezésen túlmenően a Regisztrációs Döntnök kérésére minden információt megad.






FÜGGELÉK:

Alternatív Vitarendező Fórum:
neve: INFOMEDIÁTOR Informatikai Felhasználóvédelmi Iroda
postacíme: 1137 Budapest, Radnóti Miklós u. 38.
email címe:info@infomediator.hu
honlapja: www.infomediator.hu/
számlaszáma:10700378-42510602-51100005 CIB Bank ZRt.

Eljárási díj:
Ha a Kérelmező egyszemélyi döntnöki eljárást kér: 80.000,- Ft +ÁFA
Ha a Kérelmező 3 tagú tanácsban történő eljárást kér: 120.000,- Ft +ÁFA




Kapcsolat | Copyright 2004-2008 Inforum