Elfelejtettem a jelszót.
Infomediátor » Hírek
Internet-előfizetéseket tiltott le az Invitel2005. 03. 06.

A szellemi tulajdonjogainak védelmére történő hivatkozással kérte meg a Microsoft az Invitelt, hogy tiltsa le néhány előfizetőjének ADSL hozzáférését – írja az fn.hu.


A napokban több olyan hír is megjelent a magyar médiában, mely szerint az Invitel, a Microsoft Corporation kérése alapján, letiltotta néhány előfizetőjének ADSL hozzáférését. A hírek szerint a szolgáltatás letiltásának indoka az volt, hogy a Microsoft Corporation az adott előfizető gépén illegális szoftverhasználatot észlelt. Több fórumon is nagy vita kezdett el kibontakozni arról, hogy van-e joga bárkinek is betekinteni egy idegen számítógépen tárolt programokba, adatokba.

A Microsoft péntek délután közlemény útján próbálja tisztázni az ügy hátterét. A cég közölte, hogy iparági kapcsolatain keresztül szerzett tudomást arról, hogy néhány weboldal-üzemeltető olyan eszközöket tett elérhetővé honlapján, amelyek megkönnyítik a Microsoft szoftvereinek illegális terjesztését, és lehetővé teszik az azokkal való visszaélést.

Ez az illegálisan terjesztett eszköz egy kulcsgenerátor program, amely hamis Microsoft termékkulcsokat állít elő. Az ilyen módon előállított – hamis – kulcsok révén pedig lehetőség nyílik a licenccel és eredeti kulcsokkal nem rendelkező szoftverek aktiválására. A Microsoft szerint ezen hamis termékkulcsok segítségével illegális szoftvereket aktiválnak, amelyeket a gyanútlan felhasználóknak eredeti, legális termékként adnak el.

A Microsoft úgy értesült, hogy az Invitel néhány – szóban forgó – előfizetője, adott IP-címekről, adott időpontokban elérhetővé tette a Microsoft termékeinek aktiválását segítő kulcsgeneráló programot. A program segítségével előállíthatók azok a véletlenszerű alfanumerikus kulcsok, amelyek számos Microsoft-termék – többek között a Windows XP Professional, a Microsoft Office XP és a Windows Server 2003 – mennyiségi licenckonstrukciókban forgalmazott és dobozos változatainak, telepítés utáni aktiválásához szükségesek.

A cég éppen ezért, szellemi tulajdonjogainak védelmére történő hivatkozással felkérte az érintett szolgáltatót, az Invitelt, hogy tegye meg a megfelelő lépéseket a törvénybe ütköző tevékenység mielőbbi felfüggesztésére a kulcsgenerátor szoftver webről történő eltávolítása, vagy az ahhoz történő hozzáférés megakadályozása útján.

Az Invitel a kérés hatására letiltotta az érintett ügyfelének az ADSL-elérését, és azt is közölte az érintettel, hogy nem kapcsolja vissza a hozzáférést, amíg nem kap tőle írásos nyilatkozatot a törvénytelenség beszüntetéséről – írta csütörtökön az Index.hu.

Az elektronikus kereskedelmi szolgáltatásokra, valamint az információs társadalommal összefüggő szolgáltatásokra vonatkozó magyar törvény értelmében az internetszolgáltató kötelezhető arra, hogy letiltsa a törvénytelenséggel vádolt ügyfelének a hozzáférését.

Forrás: MNO
Kapcsolat | Copyright 2004-2008 Inforum