Elfelejtettem a jelszót.
Infomediátor » Hírek
Egyre fontosabbak a Firefox tulajdonosok2005. 03. 18.

A minap a Yahoo jelentette be, hogy dolgoznak azon, hogy a portál szolgáltatásai a Firefox böngészővel is kompatibilisek legyenek.


A tavaly ősszel végleges formába öntött Firefox a Mozilla Foundation bábáskodásában jött létre, s azóta hatalmas sikerre tett szert az internetezők körében. Az Internet Explorer biztonsági hibái miatt elpártoló felhasználók java ugyanis a Tűzrókánál "csapódott le", így generálva alig pár hónap alatt közel 30 milliónyi letöltést a szoftvernek. Ez azzal is járt, hogy a Microsoft böngészőt használók részesedése a teljes internetezői világban hosszú idők óta újra 90 százalék alá csökkent.

Egyre nő tehát az alternatív bworsert futtatók jelentősége, amit a nagy cégek is kezdenek felismerni. A Yahoo például februárban tette elérhetővé eszköztárának kifejezetten Firefoxra szabott verzióját, ami azonban csak egy kis lépés az úton. Az USA-beli cég portálja ugyanis - nem meglepő módon - az Internet Explorert használókra van kihegyezve, s mivel a szabványokat a Microsoft alkalmazása gyakran meglehetősen lazán értelmezi, ezért a hozzá alkalmazkodó site-ok, így a Yahoo-jé is, gyakran itt-ott inkompatibilisek más böngészőkkel. S nem csak a portállal van gond: a Yahoo Messenger továbbra is csak az Internet Explorerrel használható tökéletesen (Firefox alatt például az online avatar testre szabása nem lehetséges).

A hét elején jelentette be a cég egyik képviselője, hogy nemcsak a régi szolgáltatásokat dolgozzák át, hanem a jövőben arra is figyelnek, hogy minden új szoftver, szolgáltatás, funkció azonnal és száz százalékig használható legyen a Mozilla alkalmazásával is. Azt azonban a szóvivő sem tudta megmondani, hogy a jelenlegi inkompatibilitási problémák pontosan mikorra is szűnnek meg.

Mindenesetre a döntés nagy támogatást jelent a Firefox számára, vélekedett Foad Fadaghi, a Frost & Sullivan elemzőcég ausztrál részlegének vezető ipari elemzője. "Az Internet nagy szereplői biztosak akarnak lenni abban, hogy nem maradnak ki abból, ha bekövetkezik egy nagyszabású átállás. Rájöttek, hogy már nem csak a Microsoft létezik." - mondta Fadaghi.

Forrás: ma.hu
Kapcsolat | Copyright 2004-2008 Inforum