Elfelejtettem a jelszót.
Infomediátor » Hírek
Áprilisban indul az Ügyfélkapu2005. 03. 27.

Április 1-jétől az internetes felhasználók regisztráció után egyetlen belépéssel használhatják a kormányzati elektronikus szolgáltatásokat. Kezdetben adóhatósági és okmányirodai ügyeket indíthatnak és intézhetnek, de a szolgáltatások listája folyamatosan bővül.


Április 1-jétől az internetes felhasználók egy egységes ügyfélbeléptető és -azonosító rendszeren keresztül érhetik el a magyar közigazgatás elektronikus szolgáltatásait. Ez a bejárat lesz az Ügyfélkapu, amelyet a www.magyarorszag.hu Kormányzati Portálon találnak majd meg. Az Ügyfélkaput a MeH Elektronikuskormányzat-központ felügyelete alatt a Kopint-Datorg Rt. működteti.
Csak regisztrációval használható
Az Ügyfélkapu lényege, hogy hivatalos ügyeit a felhasználó interneten keresztül egy egyedi azonosítóval intézhesse. Személyes ügyfélkaput bárki létesíthet, ehhez azonban regisztrálnia kell magát. A regisztrációt személyesen az okmányirodákban (bármelyikben) vagy az interneten keresztül lehet indítani.
Bárhogyan is kezdeményezi azonban regisztrációját, a szolgáltatások megfelelő szintű használatát csak a személyes, okmányirodai megjelenés biztosítja. Ez alól kivétel, ha a felhasználó a megfelelő fokozatú digitális aláírással használja.
A regisztráció során személyes adatokat kell megadni, és aláírással kell jóváhagyni, hogy ezek segítségével azonosítsák, ellenőrizzék a felhasználót, és kezeljék adatait. Enélkül a személyes ügyfélkapu létrehozása nem lehetséges.
Az Ügyfélkapu használatához feltétlen rendelkezni kell egy e-mail címmel is.
Adóbevallás és okmányirodai szolgáltatások
Amennyiben létrehozta személyes ügyfélkapuját, azon belépve elérhetővé válnak a közigazgatási szolgáltatások. Április 1-jétől okmányirodai, adóhivatali ügyindítást és ügyintézést, valamit a Kormányzati Portál eddigi szolgáltatásait használhatja.
Az Ügyfélkapun keresztül, elektronikus formában azok az adózók is benyújthatják adóbevallásukat, akiket eddig erre jogszabály nem kötelezett. Megteheti ezt minden magánszemély, de egyéni vállalkozó is. Ugyanakkor magánszemély eljárhat más magánszemély, vállalkozó vagy gazdálkodó szervezet helyett is, ehhez azonban az adóhatóságnál külön regisztrálni kell majd.
A Kormányzati Portálon jelenleg is működő internetes okmányiroda (XR) áprilistól szintén az Ügyfélkapun keresztül érhető el. Okmányirodai időpontot továbbra is regisztráció nélkül lehet foglalni.
Természetesen a Kormányzati Portál meglévő szolgáltatásai: a Cégkereső, az Ingatlankereső és a Gépjárműkereső, valamint az akkreditált fórum továbbra is hozzáférhető marad mindazok számára, akik akkreditációval rendelkeznek. Azonban okmányirodai és adóhivatali ügyindításhoz nekik is fel kell keresniük az okmányirodákat.
Novemberben lép életbe az új közigazgatási törvény
Az Ügyfélkapu létrehozásának jogi alapjait a 184/2004-es kormányrendelet szabályozza. Ez meghatározza a biztonságos elektronikus közigazgatási ügyintézés pontos menetét.
Idén novemberben lép életbe a 2004. évi CXL törvény (Ket.), amely a szolgáltató szerep előtérbe helyezésével és az informatika korszerű alkalmazásával szélesebb körben írja le az állampolgárokat érintő közigazgatási hatósági eljárások szabályait.
Adatvédelem
Természetesen az Ügyfélkapu kapcsán is kiemelt figyelmet fordítunk a személyiségi jogok védelmére. Ezt garantálja szigorú Adatvédelmi szabályzatunk.
Célunk, hogy az Ügyfélkapu létrehozásával megteremtsük annak lehetőségét, hogy Ön otthonából interneten keresztül kényelmesen intézhesse hivatalos ügyeit.
Az Ügyfélkapu részleteiről, működéséről április elsejéig folyamatosan tájékoztatjuk olvasóinkat!

Forrás: www.magyarorszag.hu
Kapcsolat | Copyright 2004-2008 Inforum