Elfelejtettem a jelszót.
Infomediátor » Hírek
Rendkívüli módon népszerű a spam2005. 03. 27.

A köztudat szerint inkább gyűlöltnek tekintett spam a valóságban rendkívül népszerűnek mutatkozik az internetes levelezők körében. Legalábbis erre utal, hogy egy közelmúltban elvégzett kutatás előzetes eredményei szerint az elektronikus postafiókkal rendelkező emberek közül kb. minden harmadik rendszeresen kattint a kéretlen reklámlevelekben elhelyezett linkeken, egy tizedük pedig vásárol is az azokban hirdetett termékekből.


A spamszűrő szoftverek fejlesztésével foglalkozó Mirapoint és a piackutató Radicati Group a napokban tette közzé közelmúltbeli felmérésének eredményét, amely meglepő számokkal szolgál a spam népszerűségét illetően. Az általános vélekedés szerint ugyanis a kéretlen reklámlevelek sikeraránya - azaz a ténylegesen vásárlást generáló levelek az összes kiküldött emailekre vonatkoztatott száma - valahol néhány milliomod körül mozoghat, a felmérés adatai azonban ennél nagyságrendekkel "jobb" számokra utalnak.

A kutatás során ugyanis a megkérdezett embereknek nem kevesebb, mint 31 százaléka válaszolt "igen"-nel arra a kérdésre, hogy szokott -e kattintani - a leiratkozást nem számítva - a spamben érkező linkekre, kerek 10 százalékuk pedig azt is beismerte, hogy vásárolt már a kéretlen reklámlevelekben hirdetett termékekből. A felhasználók 18 százaléka próbált meg leiratkozni az erre a célra elhelyezett linkeken keresztül a reklámlevelekről, amely akciót azonban a legtöbbször a spammerek csak az érintett postafiók aktív státuszának megerősítéseként értelmeznek, és még több spammel "honorálnak".

"Az adatok meglepőek és sokkolóak számunkra", közölte a felmérés eredményével kapcsolatban Marcel Nienhuis, az eredményeket a kutatást végző Radicati Group képviselője, aki azonban nem jelölte meg, hogy pontosan hány és milyen ember szolgált a felmérés mintájának alapjául. "Ez megmagyarázza, hogy az emailes fenyegetések, mint a spam, a vírusok és az átverések miért virágoznak annyira továbbra is. Semmilyen technológia nem képes a felhasználókat saját rossz szokásaiktól megvédeni".
Unod már a körülményes bejelentkezést? Sosem emlékszel a webes jelszavaidra? A megoldásért katt ide!

A kutatást végző cégek szerint a megfelelő megoldást a probléma a felhasználók oktatása és képzése jelenthetné, amely során fel lehetne készíteni őket napjaink elektronikus fenyegetéseinek elhárítására és kezelésére.

Forrás: PC Fórum
Kapcsolat | Copyright 2004-2008 Inforum