Elfelejtettem a jelszót.
Infomediátor » Hírek
Utolsó határidőt szabott az EU a Microsoftnak2005. 05. 29.

Az Európai Bizottság egy utolsó haladékot adott a redmondi szoftveróriásnak. A testület azt veti a Microsoft szemére, hogy a versenypiaci jogszabályok megsértése miatt a cégre kiszabott büntetések közül egyet sem teljesített.


Az európai testület azért döntött így, mert indoklása szerint semmilyen jelét nem látta annak, hogy az amerikai vállalat bárminemű módon is igyekezne megfelelni a korábban rá kiszabott feltételeknek vagy teljesíteni akarná a vele szemben támasztott követelményeket. A vállalat még nem fizette be a még 2004 márciusában kiszabott, 497,2 millió eurós pénzbüntetést, és ugyanakkor nem mutatta meg az egyes operációs rendszereinek forráskódjait sem a konkurens vállalatoknak.

Mint azt Neelie Kroes, az Európai Unió versenypiaci biztosának a szóvivője, Jonathan Todd most Brüsszelben bejelentette, az Európai Bizottság türelme elfogyott és május végéig ad határidőt a Microsoftnak a követelések teljesítésére. Amennyiben ez nem teljesül, akkor a testület beváltja azt a korábbi fenyegetését, hogy naponta a Microsoft forgalmának egy meghatározott százalékával megegyező összegű pénzbüntetést fog kiszabni a cégre.

A gond csak az, hogy az amerikai szoftveróriás már piacra dobta a korábban kifogásolt Media Player médialejátszó szoftver nélküli Windows XP Home operációs rendszer új, módosított változatait és számos konkurens cégnek betekintést engedett egyes szoftvereinek és operációs rendszereinek forráskódjaiba. Ráadásul van még egy jogi kérdés is: miután a per a Microsoft és az Európai Bizottság között hasonló indokok miatt (az amerikai vállalat nem teljesíti a rá kiszabott büntetéseket stb.) lett megindítva és tart közel egy esztendeje, az Európai Bizottság milyen alapon fenyegetőzik plusz büntetések kiszabásával egy folyamatban lévő bírósági ügy alatt?

Mindenesetre a jelenlegi helyzetet elnézve az ügy alighanem még hosszú évekig folytatódni fog és napirendi pont lesz az Európai Unióban. Pedig mind az Európai Bizottság, mind a Microsoft azt hangsúlyozza, hogy kész lenne kompromisszumokra, csak valahogy mégsem sikerül a feleknek megállapodásra jutniuk.

Forrás: SG
Kapcsolat | Copyright 2004-2008 Inforum