Elfelejtettem a jelszót.
Infomediátor » Hírek
A szerzői jogok miatt kudarcba fullhat a Google szolgáltatás2005. 05. 29.

Amerikai egyetemi kiadók egy csoportja fenntartásait fogalmazta meg a Google keresőjének kiterjesztésével kapcsolatban, amely véleményük szerint tragikus helyzetbe sodorná a szervezet publikáló tagjait.


Az Amerikai Egyetemi Kiadók Szervezete (Association of American University Presses, AAUP) nyílt levélben fordult Alexander Macgillivray-hoz, a Google tanácsosához, amely­ben kifejtették a Google Print szolgáltatás ki­bő­ví­té­sé­vel kapcsolatos aggodalmaikat. Ismeretes, hogy a népszerű internetes keresőt üzemeltető vállalat tavaly decemberben hozzálátott a nagyobb amerikai egyetemek könyvtárának digitalizálásához, amelynek elsődleges célja, hogy az interneten böngésző felhasználók bármikor hozzá­fér­je­nek a tudományos munkákhoz és a tankönyvekhez.

A szerzői jogok korlátozásai miatt természetesen nem arról van szó, hogy minden könyvet teljes terjedelmében digitalizálnak majd, de a szinte felfoghatatlan terjedelmű anyag egy része mindenképpen megtalálható lesz a világhálón. Akkor úgy tűnt, hogy az amerikai egyetemek nem emelnek kifogást a terv ellen, sőt, inkább támogatják azt,. Az európai országok pedig - különösen Franciaország - egy hasonló szolgáltatás bevezetésének szükségességét hangoztatták, amely az uniós országok könyvtárainak anyagát összesítené.

A helyzet mostanra megváltozott: az amerikai egyetemi kiadók a jelek szerint óriási veszélyt látnak a Google szolgáltatásában, és attól félnek, hogy ennek elterjedése a szerzői jogok tömeges megsértését jelentené, emellett tragikus helyzetbe sodorná a szervezet tagjait. A nyílt levél megírására azonban csak azt követően határozták el magukat, hogy a Google három egyetemen - Harvard, Michigan és Stanford - a szerzői joggal védett könyveket is digitalizálni akarta.

A vállalat természetesen igyekezett lecsillapítani a kedélyeket, és szóvivője útján közölte, hogy a szerzői joggal védett írások esetében csak néhány sorhoz férhetünk majd hozzá, és semmiképpen nem tölthetünk le egész oldalakat. "Jóllehet továbbra is úgy gondoljuk, hogy a kiadók számára előnyös lenne a Google Print szolgáltatás, fenntartásaik jelzése esetén azonban az általuk rendelkezésre bocsátott könyvek nem lesznek hozzáférhetők a szolgáltatáson keresztül" - jelentette ki a szóvivő.

Úgy tűnik tehát, hogy a probléma megoldódott, de kétségtelen, hogy a tudományos munkák és az egyetemi tankönyvek digitalizálása- legyenek azok bármilyen régiek - számos újabb kérdést vet majd fel az elkövetkezendő években.

Forrás: SG
Kapcsolat | Copyright 2004-2008 Inforum