Elfelejtettem a jelszót.
Infomediátor » Hírek
Rémhír bénítja a vérellátót2005. 06. 05.

Újabb lánclevél lehetetleníti el az Országos Vérellátó Szolgálat (OVSZ) munkáját. A levél 0-ás vércsoportú donorokat irányít a szolgálat fővárosi központjába, mert egy "tegnap született" kisfiúnak vérre van szüksége. Az OVSZ szóvivője kér mindenkit, hogy ne küldje tovább a levelet. A felhívás nem tőlük indult és akadályozza a napi munkát.




Április óta úton van, és ami még rosszabb, teljesen alaptalan az a lánclevél, amely egy kisfiú megmentésére szólít fel. Az OVSZ e-mailben soha nem indít akciót, ez a mostani is egy jó vagy rossz szándékú ismeretlentől ered. A szerzőt az ORFK internetes alosztályának feladata lesz megtalálni. Jobb híján személyesen fogják elmagyarázni neki, hogy az akciója veszélyezteti a vérellátást, mondta lapunk kérdésre Budai-Sántha Andrea, az OVSZ szóvivője.

A többféle formátumban, legtöbbször "Miklós" aláírással érkező levél megadja az OVSZ két valódi telefonszámát, sokan ezért hiszik, hogy a felhívás is valós. A telefonszámok ezekben a napokban normális munkára használhatatlanok, mert elárasztották őket a hoax iránt érdeklődők hívásai. A telefon gyakorlatilag folyamatosan cseng, mondta a szóvivő. Az agyonterhelt telefonszámokat ráadásul nem kapcsolhatják ki, mivel az még nagyobb zavart okozna.
A média legsúlyosabb

Budai-Sántha Andrea arra kért mindenkit, hogy ne telefonáljon, és ne is terjessze az emailt. Mint kiderült, valóban volt egy újszülött, akinek három hónappal ezelőtt 0-s vérre volt szüksége. De ezt az igényt az OVSZ maximálisan kielégítette, azóta pedig nem érkezett a szolgálathoz másik kérés, ezért nem is értik a lánclevél indítójának szándékait.

A hasonló alaptalan e-mailek mindig képesek zavart okozni. Az a legrosszabb, ha olyan helyen is elhangzik, amit komolyan vesznek az emberek, mondta az OVSZ szóvivője. (Az RTL Klub reggeli műsorában is beolvasták a levelet.)

Előfordul, hogy az OVSZ-t nem keresi meg a média, hogy ellenőrizzék a felhívás valódiságát. Ismeretlenek ilyen légből kapott akcióinak azonban súlyos erkölcsi vonatkozásai is vannak. Gyakorlatilag a munkájukat minősíti, rossz színben tünteti fel az áprilisban indult, és most újból fellángolt rémhír, fejtegette Buday-Sántha Andrea.
Felborítja a rendszert

A vérellátásban a levett vért 35 napig használhatják fel, egy donor pedig csak négyhavonta jöhet újra. Vagyis ha most bejön minden 0 negatívos véradó, az később problémákat okozhat, mert nehezebben találnak szabad véradót. Az ilyen ellenőrizetlen felhívások később még nagyobb gondot okozhatnak, mondta az OVSZ szóvivője.

Szerencsére a hoax által mozgósítottak többsége telefonon érdeklődik, így el tudják mondani nekik, hogy átverés az egész. Sokan viszont azonnal és személyesen jönnek a véradásra, akiket természetesen fogadnak, mondta az OVSZ szóvivője.

A vérellátó a sajtó segítségét kéri, hogy az ilyen álhírek a jövőben ne kapjanak publicitást, illetve előzetesen keressék meg a tények tisztázása érdekében a szolgálatot, mondta a szóvivő.
Friss júzernek minden hoax új

A megindító témában indított lánclevelek egyetlen célja, hogy folyamatosan forgalomban legyenek, függetlenül attól, kinek mekkora kárt okoznak. Lapunk három és fél évvel ezelőtt írt hasonló véradó e-mail ügyében. Tavaly ősszel a napi sok kosárnyi kéretlen képeslapot termelő "beteg osztrák kisfiú"-hoax magyar vonatkozásainak jártunk utána.

A kórházas láncleveleken túl mindenféle rémhír megél az emberek hiszékenységéből. Így tudnak terjedni a "mobilgyártó figyeli, hány embernek forwardolod a mailt, telefont nyerhetsz jól", illetve a "Microsoft figyeli, hányan küldik tovább, és ad a beteg kisgyereknek egy centet"-típusú hoaxokat.

Az elmúlt években minden egyes újraindulásakor termékeny talajra esett a parkoló társaságok által kipécézett autók kamu listája, a parkolóőröknek szóló állítólagos belső utasítás a zóna közelében álló autók adatainak gyűjtésére, illetve a kukába épített traffipax képe. A rendőrség tagadja, de töretlenül tartja magát a vidéki traffipaxos rendőrautók listája.

Sokan megbánhatták már azt is, hogy saját címüket, telefonszámukat megadva "mentsd meg a kiskutyákat, ingyen adom" típusú emailt indítottak útjára. Az Index információi szerint állatmenhelyeken rendszeresen előfordul, hogy a dátum nélküli lánclevél nyomán olyan kutya után érdeklődik valaki, amelyet már hónapokkal korábban elvittek tőlük.


Forrás: INDEX
Kapcsolat | Copyright 2004-2008 Inforum