Elfelejtettem a jelszót.
Infomediátor » Hírek
i2010: Az új stratégia2005. 07. 01.

Az Európai Bizottság június 1-jén nyilvánosságra hozta az "i2010: Európai Információs Társadalom a növekedésért és foglalkoztatásért" elnevezésű stratégiai dokumentumot. Az ötéves stratégia középponti eleme az információs társadalom és a médiaipar fellendítése. A cél a digitális gazdaság fejlődésének elősegítése, az ehhez szükséges szabályozási háttér kialakítása, a stratégiai kutatások támogatása, az iparral történő együttműködés ösztönzése.


Az Európai Bizottság június 1-jén nyilvánosságra hozta az "i2010: Európai Információs Társadalom a növekedésért és foglalkoztatásért" elnevezésű stratégiai dokumentumot. Az ötéves stratégia középponti eleme az információs társadalom és a médiaipar fellendítése. A cél a digitális gazdaság fejlődésének elősegítése, az ehhez szükséges szabályozási háttér kialakítása, a stratégiai kutatások támogatása, az iparral történő együttműködés ösztönzése.Az Európai Bizottság június 1-jén nyilvánosságra hozta az "i2010: Európai Információs Társadalom a növekedésért és foglalkoztatásért" elnevezésű stratégiai dokumentumot. Az ötéves stratégia középponti eleme az információs társadalom és a médiaipar fellendítése. A cél a digitális gazdaság fejlődésének elősegítése, az ehhez szükséges szabályozási háttér kialakítása, a stratégiai kutatások támogatása, az iparral történő együttműködés ösztönzése. A Bizottság a feladatok között tartja számon a szélessávú internet népszerűsítését; és gazdag és változatos tartalmak megjelenését ígéri a felhasználóknak.



Az információs társadalom és a média eszközeinek, szolgáltatásainak, hálózatainak terén megfigyelhető digitális konvergencia ma már a mindennapos valóság része; az IKT eszközök gyorsabbak, kisebbek, könnyebben használhatóak, biztonságosabbak lettek. A technológia alapvető változásaira proaktív politikákkal (stratégiákkal, szabályozási háttérrel, eljárásokkal) kell reagálni. A digitális konvergencia tehát egyfajta szakpolitikai-stratégiai konvergenciát kell, hogy maga után vonjon. Ez a meggyőződés vezette az Európai Bizottságot arra, hogy megalkossa új stratégiai dokumentumát, amelyben a 2010-ig meghozandó legfontosabb intézkedéseket ismerteti.

A Bizottság az információs társadalommal és médiával kapcsolatos politikák terén három fő prioritást jelöl ki:

Az információs társadalom és a média nyílt és versenyképes belső piacának működését elősegítő Egységes Európai Információs Tér létrehozása.

Az információ- és kommunikációtechnológiai kutatás-fejlesztésre irányuló beruházás növelése.

Befogadó európai információs társadalom létrehozása.

Nézzük a részleteket:



1. Az információs társadalom és a média nyílt és versenyképes belső piacának működését elősegítő Egységes Európai Információs Tér létrehozása.



A célkitűzések szerint a következő négy kihívásnak kell megfelelni:

sebesség (szélessávú internet);

gazdag tartalom;

interoperabilitás (a rendszerek, alkalmazások együttműködése, átjárhatósága);

biztonság (a bizalom növelése; az internetes csalások és a káros, illegális tartalom elleni küzdelem).

Az intézkedések között szerepel, hogy 2006-ban át kell tekinteni az elektronikus kommunikációra vonatkozó szabályozási hátteret, különös tekintettel arra, hogy melyek azok a hatályos rendelkezések, amelyek hátráltatják a gyorsabb, innovatívabb, versenyképesebb szélessávú szolgáltatások nyújtását. Ennek keretében még 2005-ben sor kerül a hatékony frekvenciagazdálkodásról szóló stratégia megalkotására is.

A digitális konvergencia folyamata szükségessé teszi, hogy felülvizsgáljanak bizonyos, az információs társadalomra és a médiaiparra vonatkozó szabályozási kereteket, jogszabályokat:

2005 végéig módosításokat kell benyújtani a Televízió Határok Nélkül irányelvre vonatkozóan;

2007-ig át kell tekinteni valamennyi, az információs társadalomra és a médiaiparra vonatkozó közösségi rendelkezést és - amennyiben szükséges - változtatásokat kell javasolni.

A további szükséges intézkedések:

támogatni kell az európai tartalmak létrehozását és terjesztését;

meg kell alkotni a Biztonságos Európai Információs Társadalom stratégiáját (2006);

támogatni kell az interoperabilitással, digitális jogkezeléssel kapcsolatos kezdeményezéseket.



2. Az információ- és kommunikációtechnológiai kutatás-fejlesztésbe irányuló beruházás növelése



A kutatásba és az innovációba történő beruházás kulcsfontosságú abból a szempontból, hogy az IKT szektor a jövőben is képes legyen hozzájárulni a munkahelyteremtéshez és a növekedéshez. Európa hagyományosan jó eredményeket ér el a kutatás terén; azonban nem mindig jellemző rá a sikeres innováció és a kutatások gazdasági megtérülése.

A K+F beruházások növelése, a versenyképesség növelése érdekében a Bizottság többek között

80 százalékkal növelné az IKT kutatások támogatását;

a kutatások fókuszát a fejlesztés szempontjából szűk keresztmetszetnek számító területekre (interoperabilitás, biztonság, azonosítás, stb.) irányítaná;

a 7. Keretprogramon belül prioritást biztosítana a stratégiai IKT kutatásoknak; valamint

e-business szakpolitikák megfogalmazását sürgeti az IKT elterjedésének útjában álló akadályok legyőzése érdekében.



3. Befogadó európai információs társadalom létrehozása



Az Unió lakosságának több mint fele részben vagy egészben kimarad az információs társadalom vívmányaiból származó előnyökből. Az i2010 révén a Bizottság biztosítani kívánja, hogy az IKT nyújtotta előnyök mindenki számára egyformán elérhetővé váljanak. A közszolgáltatásokat hatékonyabbá, olcsóbbá és akadálymentessé kívánja tenni; hozzá kíván járulni ahhoz, hogy az IKT valóban sokak életminőségén tudjon javítani.

Mindezek érdekében a Bizottság többek között a következő intézkedéseket tervezi:

E-kormányzati Akcióterv elfogadása (2006);

Európai Kezdeményezés az e-Bevonásról (e-Inclusion) (2008);

Az életminőség javítását célzó kezdeményezések indítása (prioritások: idősödő társadalom, biztonságos közlekedés, kulturális sokszínűség és digitális örökség).

Az i2010 finanszírozása a 802 millió eurós költségvetésű ICT Policy Support Programme, valamint a stratégiai kutatásokra 1,8 milliárd eurót fordító 7. Keretprogram IST programja terhére történik majd.



Az új stratégia a http://europa.eu.int/i2010/ címen olvasható el
Kapcsolat | Copyright 2004-2008 Inforum