Elfelejtettem a jelszót.
Infomediátor » Hírek
Kevés a segítőkész honlap2005. 07. 25.

Sajnos úgy tűnik, hogy a közhivatalok és a pártok weboldalai nem foglalkoznak kellőképpen a fogyatékkal élőkkel. Több helyütt felfedeztünk ugyan egy-két linket, de például a gyengén látók számára még néhány minisztérium esetében sem találtunk olvasható aloldalt.


A Napi Gazdaság által tartott rövid felmérés alapján kiderült, hogy a magyarországi közhivatalok, pártok website-jai, illetve más, általában nagyobb forgalmat lebonyolító – nem újság – honlapok nem igazán vannak felkészülve a fogyatékkal élők, s ezen belül a vakok vagy gyengén látók fogadására. Példának okáért a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium, a Pénzügyminisztérium, a Belügyminisztérium, a Foglalkoztatáspolitikai és Munkaügyi Minisztérium, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium, és az Oktatási Minisztérium honlapjain nincs a vakok és gyengén látók számára elérhető link. Pedig egy profi webszerkesztő cég vélhetően 5–10 százalékos felárért az alap weboldal elkészítése mellett kialakíthat egy – s ez jó példaként felhozandó – a gazdasági vagy az informatikai tárcáéhoz hasonló, fekete alapon nagy sárga betűkkel írott weboldalt.

Sokkal szomorúbb viszont, hogy a jelenlegi parlamenti pártok egyike sem támogatja a fentebb vázolt megoldást, így úgy tűnik, hogy számukra nem jelentenek komolyabb szavazóbázist a vakok és gyengén látók. Pedig a pártvezérek arcképe, az angol verzióra mutató linkek vagy az önreklám mellett igazán elférhetett volna egy link a fogyatékkal élőknek is. A Miniszterelnöki Hivatal, az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság, sőt az Országos Egészségbiztosítási Pénztár honlapjai sem segítik a gyengén látók tájékozódását.

Öröm az ürömben a foka.hu, azaz a Fogyatékosok Esélye Közalapítvány site-ja. Az oldal ugyanis mind általánosságban, mind pedig részletekbe menően foglalkozik a fogyatékosok problémáival, illetve segítséget nyújt a fogyatékos gyermekeket nevelő szülőknek. A honlapon többek között megtalálhatóak az akadálymentesítésre kiírt pályázatok, illetve megjelenítik a támogatotti kört is. Emellett részletesen beszámolnak a fogyatékosokról szóló törvényekről is. Érdekes a foka.hu-n a szervezetek szolgáltatásáról szóló adatbázis is. A fejlesztés alatt lévő aloldalban csupán meg kell adni a fogyatékossági típussal foglalkozó szervezet fajtáját, illetve azt, hogy milyen szolgáltatást szeretne a felhasználó igénybe venni, valamint a település nevét, s az adatbázis kiadja azon szervezeteket, amelyek a keresési kritériumoknak megfelelnek.

Utóbbi fejlesztéshez hasonló a Kézenfogva Alapítvány honlapja, a kezenfogva.hu. Az itt található információs szolgálat segítségével az értelmi, halmozottan fogyatékos és autista emberekért programban ellátásra, intézményekre és szakemberekre lehet rákeresni. Az ellátási program jogszabályok gyűjteménye, amelyek az értelmi és halmozottan fogyatékos, autista embereket és hozzátartozóikat támogatják. Az intézmények alatt megtalálhatóak a különböző törvények hatálya alá tartozó állami, önkormányzati, egyházi és civil szervezetek, amelyek az emberekkel foglalkoznak és támogatják őket, valamint az értelmi fogyatékos embereket foglalkoztató gazdasági szervezetek is. A szakemberek pont alatt azok gyűjteménye áll, akik értelmi és halmozottan fogyatékos, autista embereknek egyéni fejlesztést nyújtanak nem intézményi keretek között és hozzájárultak adataik nyilvános megjelentetéséhez. Az oldalakon természetesen több telefonszám mellett az esetleges kapcsolattartók nevei is megtalálhatóak.

Forrás: IT NEWS - NAPI GAZDASÁG
Kapcsolat | Copyright 2004-2008 Inforum