Elfelejtettem a jelszót.
Infomediátor » Hírek
Az MSZP alvállalkozójának szerverébe történt behatolásról2006. 02. 21.

ÁLLÁSFOGLALÁS


A közvéleményt napok óta foglalkoztató eset azért valósulhatott meg, mert abban többen tanúsítottak olyan magatartást, amely jelentős felelőtlenséget mutat. Ezért a Fidesz szerveréről az MSZP alvállalkozójának szerverére történő jogtalan belépés minősítésétének vizsgálata mellett a belépési név és jelszó megszerzője és közzétevője által elkövetett cselekményt is figyelembe kell vennünk. Ugyancsak felvetődik a személyes adatok kezelését végző alvállalkozó súlyos felelőssége is abban a tekintetben, hogy vajon megfelelő biztonsági intézkedésekkel védte-e az érintett szervert, megtett-e mindent az általa őrzött adatok biztonsága érdekében? Végül az érintett szerverről megszerzett szerzői jogvédelem alatt álló műveket közzétevők büntetőjogi felelőssége is felmerül.


Az INFORUM – INFOMEDIÁTOR álláspontja szerint négy bűncselekmény elkövetésének alapos gyanúja merül fel.

I.) Számítástechnikai rendszer és adatok elleni bűncselekmény
A számítástechnikai rendszerek megfelelő működését, a bennük tárolt adatok biztonságát és tikosságát a büntetőjog eszközeivel is védeni kívánják. Ezért bűncselekmény – alapesetben egy évig terjedő szabadságvesztéssel, közérdekű munkával, vagy pénzbüntetéssel büntethető vétség – ha valaki számítástechnikai rendszerbe a számítástechnikai rendszer védelmét szolgáló intézkedés megsértésével vagy kijátszásával jogosulatlanul belép, vagy a belépési jogosultsága kereteit túllépve, illetőleg azt megsértve bent marad.
A számítástechnikai rendszer védelmével kapcsolatban semmilyen minőségi elvárást nem támaszt a törvény, így tehát védelemnek minősül a rendkívül könnyen kitalálható belépési név és jelszó is. Az ily módon védett rendszerekbe történő belépéshez jogosultságot csak az szerezhet, akinek a rendszergazda, illetve a jelszó jogszerű használója a belépési nevet és jelszót átadja. Ezzel szemben nem lehet az adatoknak bármilyen más forrásból történő megszerzésével jogosulttá válni a belépésre, így tehát a nyilvános internetes fórumokon történő közzététel sem jogosít fel senkit erre. Amennyiben valaki tehát e jelszó megszerzésével belép az idegen számítástechnikai rendszerbe, úgy bűncselekményt valósít meg.

Ha a számítástechnikai rendszerben tárolt adatokat onnan továbbítja, és ezzel a rendszer működését akadályozza, vagy akár ezzel kárt okoz, a bűncselekmény súlyosabb esete is megvalósulhat és akár három évig terjedő szabadságvesztéssel is büntethető.

Az a személy tehát, aki a Fidesz szerveréről a megszerzett belépési név és jelszó segítségével belépett az MSZP alvállalkozójának szerverére, és onnan adatokat töltött le, gyanúsítható a Btk. 300/C §-ában foglalt bűncselekmény elkövetésével.

II.) Számítástechnikai rendszer védelmét biztosító technikai intézkedés kijátszása


A jog továbbá nemcsak a jogosulatlan belépést szankcionálja akár két évig terjedő szabadságvesztés büntetéssel, hanem önmagában, külön bűncselekménynek minősíti a számítástechnikai rendszer védelmét szolgáló jelszó, belépési név megszerzését is. A Btk. 300/E §-ában meghatározott bűncselekmény elkövetésével az gyanúsítható alaposan, aki az érintett szerverre való belépéshez szükséges belépési nevet és jelszót megszerezte, illetve azt további illetéktelen személyek részére hozzáférhetővé tette.


III.) Visszaélés személyes adattal


A közlemények szerint az MSZP alvállalkozójának szerverén kampánytervek, grafikák, és a képviselőjelöltek kampányához szükséges adatok, így személyes adatok voltak megtalálhatók.
Aki személyes adatai kezelését másra bízza, joggal várhatja, el, hogy azokat biztonságosan tárolja úgy, hogy ahhoz illetéktelenek ne férhessenek hozzá. A büntetőjog is védi a személyes adatokat, és akár három évig terjedő szabadságvesztéssel bünteti azt, aki az adatok biztonságát szolgáló intézkedést elmulasztja. (Btk. 177/A.§)

Ugyancsak e bűncselekmény elkövetésével gyanúsítható az is, aki a szerverről megszerzett személyes adatokat esetleg jogosulatlanul kezeli.


IV.) Szerzői vagy szerzői joghoz kapcsolódó jogok megsértése

A Magyar Hírlap 2006. február 11.-i számában közzé tette azokat a terveket, grafikai alkotásokat, amelyek az MSZP alvállalkozójának szerveréről lettek továbbítva. Mivel az érintett művek, mint egyéni, eredeti jelleggel bíró alkotások szerzői jogi védelem alatt állnak, így azok jogosulatlan felhasználása jogszabályba ütközik. A szerzői jogi szabályok megsértése a Btk. 329/A §-ában meghatározottak szerint alapesetben két évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető bűncselekmény.



Kapcsolat | Copyright 2004-2008 Inforum