Elfelejtettem a jelszót.
Infomediátor » Hírek
ONLINE KORZÓ, AVAGY HOGYAN SÉTÁLJUNK A FACEBOOKON2011. 06. 30.

A ma átlagos internet felhasználója még nincs annak tudatában, hogy személyi profilja, adatai bizony komoly pénzt érnek másoknak. Éppen ezért nem is védi ezeket kellőképpen.




  

Aki jelen akar lenni, az ott van. Mármint a közösségi oldalon, mostanság leginkább a Facebookon.

 

Nem új ez az emberiség történetében, csak a forma, a technikai eszköz változott. Az agorák, fórumok, piacterek, korzók mindig is népszerűek voltak, ott lehetett találkozni csak úgy másokkal, információhoz jutni, véleményt nyilvánítani. Ma ezt a szerepet a közösségi oldalak, ezek közül is messze kimagasló módon a Facebook tölti be.

 

Azonban ahogy a piacokon, vásárokon a zsebtolvajok, itt is megjelentek azok, akiket a közösségi élmény helyett valami más megszerzésének a vágya hajt. Csak most nem közvetlenül a pénztárcánk, értékeink, hanem az adataink jelentik a csábítást.

Különösen a Facebook hiányos és aggályos adatvédelmi megoldásai miatt robban ki időről-időre az újabb botrány, és emelik fel szavukat egyes nemzeti ombudsmanok, jogvédő szervezetek, illetve ráncolják homlokukat aggodalommal az internet felhasználók védelmével foglalkozók.

 

A gyanútlan felhasználó mit sem tud arról, hogy az általa használt, és összes ismerősének elküldött játék-alkalmazás egyúttal örökre és kitörölhetetlenül tárol minden adatot, amely az érintett személyek adatlapján található egy ki tudja hol található szerveren. Vagy, amint azt egy friss hír is tudatja,  az izgalmas, többnyire erotikus tartalmat ígérő linkre kattintva kerülünk adathalászok markaiba, akik e-mail címünket ily módon megszerezve állítják össze a nem kis pénzért értékesíthető adatbázist, amelyre kéretlen reklámok tömegét küldhetik.

 

A ma átlagos internet felhasználója még nincs annak tudatában, hogy személyi profilja, adatai bizony komoly pénzt érnek másoknak. Éppen ezért nem is védi ezeket kellőképpen.

 

Tavaly az amerikai reklámpiac összes kiadásának 30%-át költötték el a Facebookon. Ebből következik, hogy minden egyes  Facebook profil bizony pénzt ér, nem is keveset, a jelenlegi becslések szerint 120 Eurót. 

 

Az illegálisan megszerzett adatokból összeállított adatbázisok csereértékéről már nincsenek ilyen pontos információk, csak gyaníthatjuk, hogy több millió vagy tízmillió forintért találnak gazdára.

 

A jog a maga eszközeivel természetesen védi adatainkat, csak az a kérdés, lehet-e a szigorú előírásoknak érvényt szerezni az on line közösségi térben?

 

Az adatvédelmi szabályozás alapelve, hogy csak az érintett személy tudtával, meghatározott célhoz kötötten, és csak abban a körben szabad a személyes adatokat kezelni. Az érintett jogosult megtudni, hogy milyen adatot kezelnek róla, kérheti azok helyesbítését, illetve törlését, amelynek az adatkezelő köteles eleget tenni. Adatot másnak átadni, külföldre továbbítani csak az érintett engedélyével, vagy jogszabályokban meghatározott esetekben lehet.

 

A Facebook azonban nem tájékoztat senkit arról, hogy egyes alkalmazások használatával adataink más kezelésébe kerülnek, így azt sem tudjuk, hogy kitől kérhetjük azok törlését.

 

Ha a Facebookra úgy tekintünk, mint adatbázisra, akkor a jog a Facebook üzemeltetőinek is védelmére siet, mivel csak engedéllyel lehetne abból bármilyen adatot, így akár a teljes adatlapunkat, de annak csak egy részét is kimásolni. A Facebook, de az általam ismert más közösségi oldalak sem védik azonban a felhasználók jogai mellett a saját adatbázis-előállítót megillető jogukat sem. Bármely adatlapról ki lehet másolni bármelyik feltöltött fotót, így fordulhat elő olyan, hogy ezeket más céllal csoportosítva olyan honlapon publikálják, többnyire személyiséget sértő környezetben és kommentekkel, amelynek létéről a képen szereplő felhasználó mit sem tud.

 

Áldozattá válásunk lehetőségét ráadásul a többi felhasználó is elősegítheti csupán tájékozatlanságból, jóhiszeműen eljárva. A Facebook legújabb alkalmazása, az arcfelismerő szoftver valamennyi, az ismerősök által feltett képet végigböngészve gyűjti össze a rólunk bármikor, bármilyen helyzetben készült fotókat. Így tudtunk nélkül nyomon követhető életünk képekben megörökített szegmense, mikor, hol és kiknek a társaságában töltöttük az időnket. Ezekből az adatokból, továbbá az általunk kedvelt klubokból, bejegyzésekből kiváló személyiségprofil állatható össze. Jövendő munkáltatók ma már a pszichológiai tesztek mellett a közösségi oldalak személyiség profiljaiból következtetnek a munkára jelentkező személy jellemére, megtudják, hogyan tölti a munkaideje mellett a szabad idejét, és ezen információk bizony komolyan számítanak, amikor az alkalmazás mellett, vagy ellene döntenek.

 

Ezeknek a személyiség profiloknak elképzelhetetlen a felhasználási lehetőségük. Az üzleti és reklám világ mellett, a politika, egyes mozgalmak, de a nyomozó szervek és a titkosszolgálatok is fontos forrásnak tekintik az ártatlan játéknak tartott közösségi jelenlétünket.

 

A jog pedig jelenleg nem képes arra, hogy valódi védelmet nyújtson számunkra.

 

Nem célom, hogy bárkit elriasszak a közösségi oldalaktól. Nagyon hasznos és jó kapcsolattartási eszköz, különösen a mai felgyorsult életünkben, amikor már telefonálni sincs elég időnk. De sose feledjük, hogy amennyire a piacon vigyázunk értékeinkre, ugyanúgy vigyázzunk az online térben is adatainkra. Használjuk az adatvédelmi beállításokat, ne engedjük meg, hogy minden közzétett információt bárki láthasson, és jól gondoljuk meg, hogy milyen képet, milyen gondolatot, élménybeszámolót osztunk meg ezeken a fórumokon. Arra is legyen gondunk, hogy milyen felkínált alkalmazásokat használunk, vagy töltünk le a saját gépünkre, de még arra is, hogy mikor mire nyomjuk meg a LIKE gombot.

 

Éljünk az online térben, élvezzük annak előnyeit, de okosan, és körültekintően!

 

 

Dr. Mayer Erika

internetjogász

az Infomediátor vezetője

a Páneurópa Jogász Unió elnöke

 

 

 

Kapcsolat | Copyright 2004-2008 Inforum