Elfelejtettem a jelszót.
Infomediátor » Hírek
Az áldozat nyerte az első spam-pert!2006. 06. 26.

Nigel Roberts, egy egyszerű angol honpolgár volt az első, aki sikeresen használta fel egy polgári peres eljárásban a kéretlen reklám e-mailek ellen az Európai Unió meglévő, elektronikus magánszférával kapcsolatos törvényét: ennek hozományaként a precedens értékű ügyben a „bűnöst”, azaz a Falkirkben található Media Logistics UK vállalatot 270 angol font kifizetésére ítélte a bíróság.


Roberts több ízben is jelezte a cégnek, hogy nem kíván több levelet kapni tőlük szerződéses autógyárakról és fax technológiákkal foglalkozó üzletekről. Ezt követően az EU fent említett direktívájának hetedik bekezdését felhasználva kérdőre vonta a vállalatot, amiért az a személyes adatait az ő tudta és beleegyezése nélkül szerezte meg és használta fel.

A Media Logistics bocsánatot kért az úrtól, de megtagadta a követelt kártérítési díj megfizetését, mire Roberts a bírósághoz fordult. Az ügy még októberben lezajlott, ám a károkat pontosan megállapító végső döntés megszületéséig január elejéig várni kellett. A két fél végül úgy döntött, hogy peren kívüli megállapodást kötnek.

„Aprócska vigasz ez a győzelem a számomra, de nagyon remélem, hogy a kéretlen leveleket küldők elgondolkodnak majd. Az áldozatoknak pedig itt a példa, hogy egyáltalán nem kell tétlenül nézniük, ahogy reklámok lepik el az elektronikus postaládájukat.” - mondta Roberts.

(Forrás: PC World)

Kapcsolat | Copyright 2004-2008 Inforum