Elfelejtettem a jelszót.
Infomediátor » Hírek
Egyre népszerűbbek a videofeltöltő oldalak2006. 06. 16.

A Hitwise piackutató vállalat szerint a tavaly alakult YouTube.com bizonyult messze a legnépszerűbb videofeltöltő oldalnak, hiszen az összes látogató 43%-át csábította magához.


A viszonylag ismeretlen nevű cég így jócskán megelőzte a második helyen álló MySpace-t és olyan neves vetélytársakat is, mint a Yahoo, az MSN vagy a Google.

A statisztikák szerint a második helyre sorolt MySpace is csak a YouTube látogatottságának felével büszkélkedhet (24,2%); a Yahoo (9,6%), az MSN (9,2%) és a Google (6,5%) pedig csak igazán elenyésző arányszámokkal rendelkezik a fentiekhez képest.

A videofeltöltő oldalak arra szakosodtak, hogy az internetezőknak saját anyagaik feltöltését tegyék lehetővé a különböző a portálokra, megosztva azokat másokkal is. A legsikeresebb kategória természetesen a tréfás fimek csoportja, de a YouTube pont azzal vívta ki a népszerűséget, hogy a videók lehető legszélesebb körével foglalkozik.

Az efféle oldalak összforgalma az utóbbi három hónapban 164%-kal emelkedett, köszönhetően a szélessávú intenetkapcsolatok még mindig rohamosan bővülő körének. A YouTube 2005. januárjában indult szolgáltatása óta sokat javult a képminőség is, s már a nagyobb tévécsatornák és filmstúdiók is erősen érdeklődnek a lehetőségek iránt. A dolog egyetlen hátulütője, hogy óriási szerverparkra van szükség a nézők kiszolgálása érdekében, mivel az adatfolyam általában valós időben (stream) érkezik. A BitTorrent ebből a szempontból előnyben van (hisz mint tudjuk, a fájlcserélő üzemeltetőivel is tárgyalnak már a nagyobb tartalomgyártók), viszont ebben az esetben meg kell várnunk, amíg a teljes anyag leér, hogy azt meg is tekinthessük.

(Forrás: Computerworld)

Kapcsolat | Copyright 2004-2008 Inforum