Elfelejtettem a jelszót.
Infomediátor » Hírek
Trójai rejtőzik a foci VB-s levelekben2006. 06. 16.

Újabb számítógépes kártevő fenyegeti a labdarúgás szerelmeseit: már május elején több tízezer olyan e-mailt spammeltek szét, amelyben található linkre kattintva trójai települ az óvatlanok PC-jére.


Biztonságtechnikai cégek arra figyelmeztetnek, hogy senki se dőljön be a német nyelvű üzenet letölthető játéktervének: az e-mail a teljes beosztást ígéri egy önkicsomagoló Excel-fájlban, valójában azonban egy számítógépes kártevő található a megadott linken.

Nem ez az első eset, hogy a 2006-os németországi világbajnokság ürügyén próbálják elaltatni az internetezők figyelmét a víruskészítők. Tavaly tavasszal a Sober.P levelező féreg ingyenjegyeket kínálva próbálta becsapni a címzetteket, és ez olyan sikeresnek bizonyult, hogy akkoriban a világ e-mailforgalmának négy százalékát tették ki a kártevő által küldött üzenetek.

A mostani e-mailben található hivatkozás a Haxadoor-IN trójai programot rejti, mellyel hackerek átvehetik az irányítást a fertőzött számítógépek felett. Az üzenet egyelőre csak német nyelven terjed, és a „ Fussball Weltmeisterschaft 2006 in Deutschland” (2006-os németországi labdarúgó világbajnokság) szöveget tartalmazza.

Az ügyben a Baden-Württembergi szövetségi nyomozóhatóság is eljárást indított, és mivel a jelek szerint a levelek egy része amerikai szerverekről származik, az FBI-t is értesítették. A kártevőt bármely elterjedt, naprakészen tartott antivírus program képes felismerni, a legjobb megelőzés azonban ebben az esetben is a józan észre való hallgatás.

A trójai kapcsán Mikko Hyppönen, az F-Secure antivírus részlegének igazgatója elmondta: a világbajnokságra látogatóknak fokozottan ügyelniük kellene mobiltelefonjaik biztonságára, mivel tavaly, a Helsinkiben rendezett atlétikai világbajnokságon számos mobilvírust észleltek a szakemberek.

(Forrás: VírusHíradó)

Kapcsolat | Copyright 2004-2008 Inforum