Elfelejtettem a jelszót.
Infomediátor » Hírek
A keresők okolhatók a sok spyware miatt2006. 06. 16.

Egy friss tanulmány szerint elsősorban a kereső motorok felelősek a spyware és adware programok folyamatosan növekvő száma miatt, amelyek a böngésző és az operációs rendszer biztonsági réseit kihasználva feltelepszenek gépünkre és kéretlen levelekkel, valamint reklámokkal bombáznak minket.


Az egyesült államokbeli internetezők havonta mintegy 285 milliószor "tévednek" veszélyes weboldalakra, amelyeket az öt fő keresőmotor által megjelenített találatokról tekintenek meg. Ezek jelenleg csökkenő sorrendben a Google, a Yahoo, az MSN, az Ask.com, és az AOL.

A tanulmány arra is rávilágít, hogy a megjelenített találatok között a fizetett hirdetések nagyobb eséllyel vonzzák a látogatókat veszélyt jelentő oldalakra, mint az egyszerű találatok, amik a felhasználó által beírt kifejezésekre jelennek meg. Az úgynevezett szponzorált linkek nagyjából 9 százaléka vezet olyan oldalra, ahol veszélyes tartalmak is megtalálhatók, míg a hagyományos keresési találatoknál ez az arány csak 3,1%.

Marissa Mayer, a Google keresési termékek és a felhasználói élmény üzletágának alelnöke egyetértett azzal, hogy a kialakult helyzet megoldásra szorul, s a jövőben még többet megtesznek annak érdekében, hogy az általuk megjelenített találatok ne okozzanak problémát a felhasználóknak. Ennek jegyében született meg például Firefox webes böngésző alá a Google által fejlesztett adathalászat elleni védelmet biztosító beépülő modul.

A Yahoo saját ingyenes böngésző eszköztárához pedig spyware figyelő és eltávolító eszközt mellékel, és a Microsoft sem képez kivételt a felhasználók védelmére irányuló törekvések alól. A tanulmány kiadója egy olyan ingyenes eszközt is kínál, amely beépülve a böngészőbe megmondja, hogy a meglátogatni kívánt biztonságos-e.

(Forrás: Computerworld)

Kapcsolat | Copyright 2004-2008 Inforum