Elfelejtettem a jelszót.
Infomediátor » Hírek
Mit jelent az Internet Ombudsman?2007. 06. 13.

Dr. Mayer Erika főszerkesztő


Mit jelent az Internet Ombudsman kifejezés?

 

Az Internet és a számítástechnika láthatatlanul világformáló erővé vált. Átalakította az emberek közötti kommunikációt, felgyorsította a gazdaságot, közelebb hozta a nagyvilágban szétszórt tudást, információt, a Föld csodáit. Lerövidítette az utat az emberek között és kényelmesebbé tette a mindennapi életüket.

Az ipari forradalom óta minden nagy jelentőségű technikai-tudományos találmány alakított az emberi társadalmon. A futószalag megváltoztatta az ipari termelés módját és hatott a dolgozók világára. Az autó és a repülés, s a hozzájuk kapcsolódó ezernyi ismeret, technológiai újdonság, a földi és légi útrendszer kiépülése szintén erős lökést adott a gazdasági és társadalmi viszonyok módosulásához. A rádió és televízió a glóbusz minden eseményét és a tudás demokratizálódását közvetítette a nézőknek, hallgatóknak. A XX. század a mobilitás és a kommunikáció évszázada lett.

Az Internet társadalomformáló erővé lett napjainkra azokon a helyeken, ahol élnek áldásaival. Az ismeret megszerzésének, közzétételének, elosztásának új módjaival. A technológia közvetítette tartalom még demokratikusabbá, tisztábbá, átláthatóbbá teheti az emberi viszonyokat, az egyén és a kormányzatok kapcsolatát, a vállalkozások aktivitását.

Az Internet világában még nem múlt el végképp – sőt láthatóan virulens ‑ a rendszerrel együtt született gondolat, hogy olyan világméretű hálózathoz lehet csatlakozni, amelyben résztvevők szabadon cserélhetik ki véleményüket, tudásukat, szoftvereiket egymással. Egy világméretű könyvtár, bolhapiac, Hyde Park, demokratikus fórum pozitív víziója hatott az Internet kezdeti használóira, akik saját netikettet, hálózati illemszabályrendszert is kidolgoztak. Az Internet ugyanis valójában senkié és mindenkié. Bár fizetni kell a távközlési hálózatra csatlakozási díjat, de a tartalmak java része még mindig ingyenes, tehát közkincs, közhasznú holmi. Az üzleti szféra hamar megszimatolta a netes piacban rejlő távlati hasznot, és sorra jöttek létre a megvehető szolgáltatások a könyvrendeléstől az online pornóig. Vérszemet kapott a szerzői jogokkal üzletelő szféra is. Elindultak a perek a Napster üzemeltetők, a DVD kódokat feltörők, a szoftverdílerek, filmletöltők és egyéb fájlcserélő fehérgalléros útonállók ellen, akik rendületlenül kiálltak az Internet indulásakor vallott célok mellett: az Internet szabad és a rajta található tartalom is az, s két fél közötti kommunikációba – bármilyen tartalmú is az – nincs másnak beleszólása. A virtuális szabadság köré a nagyon is valóságos haszonszerzés falai emelkedtek.

Az Internet Ombusman feladata, hogy megőrizze a szabadság, az egyéni jogok érvényesülésének, a demokrácia megvalósíthatóságának eszméjét. Feladata, hogy lépjen fel azon ártalmas és káros tendenciák ellen, amelyek az egyén és a közösség demokratikus jogait, a véleménynyilvánítás szabadságát korlátozzák. Feladata, hogy mindent elkövessen a hálózaton kommunikáló ember és társadalom életminőségének növekedéséért, és hárítson el mindent, ami a hálózati polgárok, a felhasználók jogait, erkölcsi érzékét és vagyoni állapotát veszélyeztetik. Emlékeztetnie kell, hogy az Internet mindenkié, azoké is, akik mások számára nem elfogadható elveket, eszméket vallanak. Ezért elő kell segítenie azt, hogy az „élni és élni hagyni” elv érvényesülhessen az Interneten, olyan eszközökkel, amelyek nem az állami szabályozás, a hatalomgyakoroló szervezetek eszközei.

Az Internet egy világméretű kapcsolati hálórendszer. Mint a személyközi viszonyok. Ezért érzi tehernek az ebben élő ember a külső, állami és üzleti beavatkozást, a törekvést a korlátozásra, legyen az bármilyen elfogadható indokolású, mint a kiskorúak védelme vagy a 300 éves dogmák alapján értelmezett szerzői jog. Az Internet a globalizált világ terméke, amit a későn ébredő hatalmi elitek gyakran szeretnének saját érdekükben és javukra felhasználni.

A feladat nagy és nem reménytelen. Az Internet lehet az új felvilágosodás, a közvetlen demokrácia, a vélemény- és információszabadság globális helye, és az Internet Ombudsmannak Magyarországon is ezt a helyet kell ápolnia, egy még gazdagabb, igazabb, biztonságosabb, tisztább emberi élet reményében.

Dombi Gábor

 

Kapcsolat | Copyright 2004-2008 Inforum