Elfelejtettem a jelszót.
Infomediátor » Hírek
Az Internet gyermekeket érintő veszélyeiről2006. 06. 22.

A gyermekek- és fiatalkorúak védelme az Internet káros tartalmaival szemben egyre fontosabb és égetően aktuális kérdés. Ennek oka az, hogy a felnövekvő nemzedék egyre otthonosabban mozog az Internet világában, előszeretettel igénybe vett alkalmazásaik között nem csupán a tartalmi szolgáltatások megtekintése áll, hanem a chatelés — vagyis az internetes oldalakon folytatható csevegés — és az email küldés is.


A gyermekek legmegfelelőbb védelmét a szülői felügyelet szolgálhatja, emellett szoftveres szűrőprogramok is segítségünkre lehetnek, azonban a technikai megoldások soha sem helyettesíthetik a szülői odafigyelést.

Ennek érdekében az Internetet használó gyermek szüleinek kell az Internet használatával és tartalmával megismerkednie, hiszen ekkor válhat képessé arra, hogy gyermekével megbeszélje azokat a kérdéseket és problémákat, amelyeket a gyermek is észlel, illetőleg így lesz képes megelőzni a bajt. Ehhez ad jó tanácsokat a Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség.

Az Interneten szerezhető információ a gyermekekre egyrészt bizonyos tartalmánál fogva jelenthet veszélyt. A tisztességes weboldalak mellett ugyanis könnyen találkozhatunk az Interneten olyan oldalakkal, amelyek megtévesztő, hamis információkat, vagy a gyermekek egészséges erkölcsi- és szellemi fejlődésére káros tartalmakat, így pornográf és erőszakos tartalmú információkat közölnek.

Az ilyen oldalak elkerülése érdekében nagyon fontos, hogy a szülő irányítsa a gyermek internetes tartalmakkal kapcsolatos érdeklődését, legyen a segítségére felfedezni azokat a honlapokat, amelyek a gyermekek számára érdekesek, hasznosak és egyben szórakoztatóak. E pozitív tartalmak elérhetővé tétele az, amely a későbbiekben leginkább jótékonyan befolyásolhatja a gyermekek internetezési szokásait.

Lényeges az is, hogy a szülő mindig legyen érdeklődő akkor, ha a gyermek valamilyen, általa felfedezett netes újdonságról számol be, vagy éppen valami olyanról, amely a számára nem tetsző. Az ilyen beszélgetések segíthetik az igényes internetezés kialakítását. Az ilyen alkalmak lehetnek jók arra is, hogy a gyermekekben tudatosítsuk, hogy a zavaró, nem tetsző oldalakat egyszerűen csak hagyják el, hiszen az internetezés szabadsága éppen arra jó, hogy azt tekintsük meg, ami a számunkra hasznos és helyes.

A káros tartalmak elleni védekezésben szoftveres megoldások is alkalmazhatóak, amelyek szoftvercsomagok részeként vagy önálló programként elérhetőek. Ezek segítségével, akár káros tartalmú oldalakra jellemző kulcsszavak alkalmazásával, vagy egyes weboldalak címei alapján letilthatjuk a káros oldalak látogatásának lehetőségét. Felügyeletet gyakorolhatunk úgy is, hogy megtekintjük a gyermek által látogatott oldalakról tájékoztató naplóinformációkat, amelyek segíthetik felismerni a gyermek által látogatott oldalakból adódó problémákat.

Ha a gyermek chatszobákban — azaz csevegőszobákban — beszélget vagy ismerkedik, fontos annak tudatosítása, hogy az ilyen beszélgetés alkalmas lehet arra, hogy valaki olyat állítson magáról, ami nem is igaz. Veszélyt jelenthet továbbá, hogy a gyermektől idegenek bizalmas információkat szerezhetnek meg akár az egész családról is. Lehet, hogy az ilyen chatszobákban sértő, bántó gondolatok jelennek meg. Ilyenkor a legjobb elhagyni a chatszobát, vagy éppen jelenteni kell az ilyen jelenséget a moderátornak, aki a sértő beszélgetést folytatót kizárhatja, letilthatja. A moderátor az internetes csevegés felügyelője, „őre”, akihez bátran fordulhatunk, és bízhatunk abban, hogy a szükséges esetben megteszi a zavaró személy kizárására irányuló lépéseket.

Szükséges megemlíteni, hogy a chatszobák alkalmat adhatnak arra is, hogy a chatelők egymást személyes találkozóra invitálják, ezért abban az esetben, ha a gyermek egy eddig ismeretlen személlyel készül találkozóra, — a veszély elkerülése végett — a legjobb, ha egy felnőtt elkíséri őt.

Veszélyt jelenthetnek a gyermekekre a nem kívánt, káros tartalmú emailek is, ezért óvatosságot kell gyakorolni email cím mások részére történő megadása kapcsán is. Emiatt a gyermekkel meg kell beszélni, hogy az emailek — jellemzően az ismeretlen személyektől érkezők — sok esetben vírusokat, káros programokat tartalmazhatnak.

A szülőnek ezért oda kell figyelnie a gyermek számára érkező emailekre is. Tanácsoljuk, hogy a szülő beszélje meg a gyermekkel, hogy milyen emaileket kapott, hogy volt már eset arra, hogy vírusos, vagy kéretlen — vásárlásra ösztönző — emailje érkezett, amelyet óvatosságból ki szokott törölni. Fontos, hogy a gyermek számítógépén is használjunk vírusirtó és spamszűrő megoldásokat. Lényeges tudatosítani a gyermekben azt is, hogy zavaró tartalmú honlapokon és ismeretlen személyeknek nem szabad az email címünket megadni.

Kapcsolat | Copyright 2004-2008 Inforum