Elfelejtettem a jelszót.
Infomediátor » Hírek
Mire figyeljünk az internetes vásárláskor?2006. 06. 22.

Az internet megnyitotta a termékek és szolgáltatások világát, olyanokat is amit egyéb módon soha nem értél volna el. Az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület a kockázatokra is felhívja a figyelmet.


Az információkat könnyen meg lehet találni, és így néhány perc alatt könnyen összehasonlíthatod az egyes termékek árait a különböző árusító helyeken, megnézheted a szállítási feltételeket, egyszóval kiválaszthatod a számodra legmegfelelőbb kínálatot. Az interneten keresztül történő vásárlás lehetőséget ad óriási sikeres vásárlásokra a legkülönfélébb nemzetiségű áruházakban, anélkül, hogy kitennéd a lábad a meleg szobádból, illetőleg felkelnél kényelmes karosszékedből. Ráadásul mindezt nem korlátozza a nyitvatartási idő a nap és az éj bármely órájában meg cselekedheted kívánságod szerint. Keresd akár a legkeresettebb könyvet vagy a legtökéletesebb, a szerelmednek legjobban tetsző ajándékot, ez akár egy roppant gyakorlatias hobbinak is elmegy. Az interneten keresztül mindent megtalálsz amit csak akarsz, árut és információt, szolgáltatást és szórakozást egyaránt.

Ámde! Az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület azt tanácsolja:

 

Ismerd a kockázatokat

 

Mialatt hatalmas vásárlási lehetőségeid vannak az interneten, elérhet néhány lehetséges ártalmas kockázat is.

 

Invázió a magánéleted kifürkészésére

Akár hiszed, akár nem a technika ma már képes arra, hogy a számítógépeden keresztül kifürkéssze minden jó és rossz szokásodat, következtessen anyagi helyzetedre, feltérképezze egész életedet.  Egy csomó WEB oldal személyes információkat kér ahhoz, hogy kapcsolatba kerülhessél velük – regisztráció ürügyén – vagy azzal az ürüggyel, hogy komplett legyen a tranzakció vagy egyszerűen csak marketinges kíváncsiságból. A te adataidat kiadhatja – eladhatja más cégeknek, és így teljesetlen váratlanul ismeretlen céllal megkereshetnek olyan cégek vagy emberek, akiknek a társaságára egyáltalán nem vágysz. Miközben lehet, hogy valós felhasználói célt is megjelölnek, olyan túlkapások jelentkezhetnek, aminek hatását évekig „élvezheted”. Ezért figyelj oda, milyen adatokat adsz ki, csak a  *-gal jelölt kötelező adatokat ad meg, de ha azok is túlságosan részletezőnek vagy kíváncsinak tűnnek, keres másik boltot ahol nem ilyen kíváncsiak az eladók. Minden lehetséges módon tiltsd meg adataid továbbadást! Jobb helyeken megkérdezik, kipipálhatod , ha ilyen szándékod van, de ha nem találsz erre utaló jelölést e-mailben tiltsd meg adataid kiadását !

 

Pénzügyi szélhámosságok

Amikor On-line kiadod bank-, vagy hitelkártyád adatait, vagy bármilyen fizetéssel kapcsolatos számlainformációt, ki vagy téve a tolvajoknak vagy a hackereknek. Tehát akár a bank csaló alkalmazottjai, akár a bank hálózatába behatoló computer-kalózok megcsapolhatják számládat. Valljuk be azonban őszintén ez a kellemetlen esemény akkor is utolérhet , ha az Internet közelébe sem mész, esetleg telebank szolgáltatást veszel igénybe, vagy a postán adod fel a pénzedet. Kicsalhatják a pénzedet személyesen megjelenő szélhámosok is, így ez nem internet-specifikus rizikó.

 

Becstelen vagy felelőtlen árusok

Az interneten nagyon sok törvényesen működő cég van, de természetesen itt is vannak szélhámos, csaló cégek akik igyekeznek becsapni a fogyasztókat. Nem nehéz csábos oldalakat felrakni a Webre, vagy megbízható eladónak tüntetni fel magukat egyes On-line aukciókon. Ráadásul olcsó és könnyű dolog ajánlatokat vagy csábos egyedül állónak tűnő ajándékot küldeni e-mailon. A becstelen árusok képesek hamisan beállítani  az ajánlataikat, hogy kicsalják a pénzedet amit aztán soha nem adnak vissza. A felelőtlen árusok nem törődnek a szabályokkal és csak tetézik a problémákat ezzel.

 

Valljuk be ilyen és ehhez hasonló esetek nemcsak az elektronikus kereskedelemben fordulnak elő, de mikor az árus nincs szemtől szemben veled, vagy elkápráztat a virtuális valóság könnyebben követünk el könnyelműséget. Ezért a legfontosabb tanácsunk így szól ne higgy a szemednek csak az értelmednek! Lehet, hogy tovább tart egy kicsit szemlélődni, kutatni az adott Web-lapon, de megéri, mert csak így csökkenthető a rizikó.

Ha fogyasztóvédelmi problémáid vannak vagy egyszerűen eligazítást szeretnél fogyasztóvédelmi kérdésekben írj nekünk az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesületnek, látogasd meg weboldalunkat.

Kapcsolat | Copyright 2004-2008 Inforum