Elfelejtettem a jelszót.
Infomediátor » Hírek
Tippek a biztonságosan online vásárláshoz2006. 06. 22.

Az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület két jó tanácsa ahhoz, hogyan vásároljunk biztonságosan interneten keresztül:


1. Melyik a legbiztonságosabb fizetési mód?

 

Elmondhatjuk, hogy hazánkban már a bevett fizetési módok közé tartozik a bank-kártyán keresztül történő fizetés. Ma már a foglalkoztatottak nagy része számlára kapja a fizetését, tehát zömében kártyával is rendelkezik. Ennek ellenére az Internetes hazai vásárlások zöme még mindig a hagyományos utánvéttel egyenlíti ki a számláját. Ez azonban nem a vásárlók hibája, hiszen a boltok zöme nem teszi lehetővé a kártyás vásárlást. Érdekes módon nálunk a kereskedők jobban félnek ettől a fizetési módtól mint a vásárlók. A magyar rendelkezések szerint ugyanis, ha tranzakció közben kár éri a vásárlót, azt a kereskedő köteles megtéríteni, ezért a kereskedő nem kockáztat, még ha felajánlja kártyás vásárlás lehetőségét is, limitet állít, ami fölött nem fogadja el a kártyás fizetési módot. Válaszd tehát, ha nincs más lehetőség, a lakásodon történő kártyás fizetést, mert ez előtted zajlik, ellenőrizhető és a kereskedő is biztonságban érezheti magát.

A kredit kártya általában az egyetlen lehetőség külföldről való vásárlás esetén, itt azonban jóval több veszély leselkedik rád, mint a hazai vásárlásoknál. Nem mindegy, hogy a megadott ár milyen valuta nemben van, milyen árfolyamon számolják el, nagyobb a veszélye az adatvesztésnek illetve az adatok illetéktelen kézbe jutásának.

Mindezek ellenére azt tanácsoljuk, hogy – legalább is itthon – ha lehetséges, használjuk a kártyás vásárlást. Ma már több olyan lehetőség áll a fogyasztók rendelkezésére, amivel legálissá, átláthatóvá teheti a tranzakciót. A legtöbb banknak van már telefonos szolgálata, ahol rögtön kontrollálni lehet a pénzügyi műveleteket. Van már mobil bank szolgáltatás, amikor  azonnal SMS értesítést kaphatsz átutalásaidról. Alkalmazhatsz átutalási limitet, hogy behatárold az átutalható összeg nagyságát .Letilthatod kártyád használatát és a kártérítési felelősség is a fogyasztók érdekét védi.

Növeli a biztonságot, ha fizetés hitelkártya segítségével történik. A bank kártya – angolból fordítva a letéti kártya – mögött tényleges fedezet van , valamilyen átutalás, mint pl. a fizetésed, a hitel kártya – kredit kártya – a fizetésed terhére megelőlegezi az áru árát, következtetésképpen , ha az áru nem érkezik meg vagy hibás, és nem veszik vissza, letilthatod bankodnál az ár megfizetését. Tehát a bank kártya esetén azonnal leemelik kártyádról a pénzt, hitelkártya esetén nem

Külföldről való vásárlás esetén segítségünkre van az ún. Legal dispute rights – azaz vitathatom a megfizetendő összeget nem tökéletes teljesítés esetén, Ezt a problémát mintegy automatikusan megoldja a hitelkártya letiltási lehetőség.

Ha nagyobb összegben akarsz külföldről vásárolni, használd a letéti szolgálatot. Megállapodhatsz a termék szállítójával, hogy te letétbe helyezed az áru árát egy hiteles  harmadik személynél , aki csak akkor  utalja át a pénzt, amikor te jóváhagyod a megfelelő minőségű áru megérkezését. Ezért természetesen egy bizonyos összeget kell fizetned, de a biztonság – nagy összegű vásárlás esetén – megér egy kis plusz kiadást.

 

2.Használd a nyomtatódat!

 

Nyomtass ki minden információt, amit a vásárlás folyamatán megszerzel. Kezdve a termék leírásán, az árán , a fizetési feltételeken át , a szállítási ígérvényekig , az üzletszabályzatokkal, adatvédelemmel bezárólag. Tegyél el minden visszaigazoló információt, amit az eladó küld, nem lehet tudni mikor lesz rá szükséged.

 

Ha fogyasztóvédelmi problémáid vannak, vagy egyszerűen eligazítást szeretnél fogyasztóvédelmi kérdésekben írj nekünk az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesületnek, látogasd meg weboldalunkat.

 

Kapcsolat | Copyright 2004-2008 Inforum