Elfelejtettem a jelszót.
Infomediátor » Hírek
Tippek külföldi On-line vásárlások esetére2006. 06. 22.

Az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület javaslatai arra, hogy mire figyeljünk a külföldi internetes vásárláskor.


Jól vigyázz személyes adataidra

 

Ne nyújts olyan adatokat senkinek amit kellemetlenséget okozhat számodra. SOHA senkivel ne közöld a megkülönböztető jelszavaidat, különösen vigyáz az Internet belépési jelszóra. SOHA ne adj ki számla információidat, csak vásárlás és leinformált kereskedő esetén.

 

Vizsgáld a kereskedő megbízhatóságát

 

Akkor ismerj meg mindent a kereskedőkről és az e-business vállalkozóiról , amikor még nem késő ! Ha valami gyanúsat észlelsz keresd meg a Fogyasztóvédelmi Felügyeletet. Vagy keresd meg az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület tanácsadó szolgálatát. Külországi vásárlás esetén információkat találhatsz itt. Olvasgasd a különböző portálok fogyasztóvédelmi Forumjait , ahol a vásárlók kicserélhetik információikat vásárlásaikról. Kérdezd meg barátaidat , ismerőseidet,  melyik a kedvenc kereskedésük, hol szoktak vásárolni. Vésd jól az eszedbe: csak azért , mert egy kereskedőre nincs panasz, vagy jó híre van, nem biztos, hogy a termék simán megérkezik hozzád.

 

Figyelj az illetékekre és a vámokra

 

Biztos , hogy felszámolnak a vásárlásod során forgalmi adót, illetéket és vagy vámot. Előre tudd meg, hogy a szállítási és csomagolási költség része a megadott árnak vagy majd a hazaszállítás esetén ér meglepetés. Akkor már késő, mert az áru visszaküldése esetén is meg kell fizetned a postaköltséget!

A forgalmi adó néhány országból való vásárlás esetén az adott ország vám szerveinél visszaigényelhető, ezért  mindig követeld meg és őrizd meg jól az  ÁFÁ-s számlát !

 

Kérdezz rá a biztosításra

 

Kifizeti –e az eladó a szállítás biztosítását , vagy ez a te költségeidet növeli. Mekkora lesz ez a díj ?  Van másmilyen biztosítási lehetőség megvédeni a megvásárolt terméket mit amit ők ajánlanak , lehetőség van hazai biztosító társaság bevonására. Ha távolról vásárolsz biztos , hogy megéri a biztosítás , különösen nagy értékű termék esetén. A biztosítás saját károdat csökkentheti,  hiszen a Titanic is elsüllyedt , bár a kor legbiztosabb hajója volt..

 

Tanulj meg legalább minimális szinten angolul

 

Az Internet általános közvetítő nyelve az angol , a legtöbb gyakran látogatott árusító helyen angol szövegeket találsz , ezért a saját érdeked , ha legalább nagyjából megérted a dolgokat. Mindig keresd a Terms and conditions rovatokat, vagy linkeket , mert ott van a lényeg elrejtve , ha valami free vagy sharewere még nem biztos , hogy ingyenes és mindig is az lesz!  Figyelj a gyanús számokra és szavakra , ezért ismerd meg a legfontosabb angol szavakat mielőtt külföldről vásárolni kezdenél.

 

Arra kérünk, ha fogyasztóvédelmi problémáid vannak , vagy egyszerűen eligazítást szeretnél fogyasztóvédelmi kérdésekben írj nekünk az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesületnek, látogasd meg weboldalunkat.

 

Kapcsolat | Copyright 2004-2008 Inforum