Elfelejtettem a jelszót.
Infomediátor » Hírek
Az USA szerint nem elég hatékony Kína kalózellenes tevékenysége2006. 06. 22.

Az Egyesült Államok kormánya szerit Kína hiába tesz egyre többet a kalózkodás megfékezése céljából, ez még mindig kevés az igazi sikerekhez.


Carlos Gutierrez kereskedelmi titkár szerint igazán figyelemreméltó, amit a világ második legnagyobb technológiai piacával rendelkező Kína véghezvitt az illegális kalózkodás megfékezése érdekében, ám hozzátette, hogy "mint minden más esetben, itt is a számok mutatják meg a valóságot."

A felszólalók az idén 17. alkalommal megrendezett Joint Commission találkozó után tartott kétnyelvű sajtókonferencián mondták el aggodalmaikat. Véleményük szerint továbbra sem tesznek eleget a kínai törvényhozók a kalózkodás megfékezésére. Az Üzleti Szoftver Szövetség által publikált legfrissebb adatok szerint az illegális másolatok miatt 2004-ben nagyjából 3,5 millió dollár veszteség érte a vállalati szoftver szegmenst, ami ekkor Kínában a teljes piac 90%-át jelentette.

Kína miniszterelnök-helyettese, Wu Yi elmondta, hogy kormánya nemrég meghozott egy új törvényt, mely arra kötelezi a gyártókat, hogy minden egyes, az országban eladott számítógépre előre telepített operációs rendszert tegyenek. Emellett olyan módosításokat is eszközöltek a kalózkodást büntetendő szabályozókban, melyeknek köszönhetően lényegesen meggyorsíthatják az ilyen ügyekben a bírósági tárgyalásokat.

Ráadásul újabb hét illegális optikai lemezgyártó üzemet zárattak be az utóbbi napokban, s így összesen már 224-re emelkedett a bezáratások száma márciusra. Wu Yi hozzátette, hogy már kidolgoztak egy olyan eljárási tervezetet is, amit a szellemi tulajdon jogvédelme esetén alkalmazhatnak majd, bár erről konkrét részleteket nem közölt.

A kínai üzleti vezetők száznál is több megállapodást kötnének amerikai érdekeltségekkel, melyek összértéke 16,21 milliárd dollár, s ebből 1,7 milliárd kizárólag szoftveres jellegű. Az ügy tovább folytatódhat jövő héten, amikor is George Bush vendégül látja Hu Jintao kínai elnököt a Fehér Házban.

(Forrás: Computerworld)

Kapcsolat | Copyright 2004-2008 Inforum