Elfelejtettem a jelszót.
Infomediátor » Hírek
Célkeresztben az európai adathalászok2006. 06. 22.

A Microsoft jogi lépéseket kezdeményez közel száz európai, közel-keleti és afrikai adathalász szervezettel szemben.


Az óriáscég szóvivője szerint március végére már 53 esetben fog megindulni a bírósági eljárás, míg reményeik szerint júniusban már mind a száz esetben zajlani fog a jogi procedúra a különféle phishing-csoportokkal szemben.

„Az adathalászat bűn. Aláássa az emberek internetes kereskedelembe vetett hitét, és elértékteleníti az online szolgáltatásokat,” mondta Neil Holloway, a Microsoft EMEA-régióért (Európa, Közel-Kelet, Afrika) felelős igazgatója. „Az Interpollal és a helyi rendőrségekkel együttműködve fel fogunk lépni a csalók ellen.”

A phishing támadások során általában személyes információkat próbálnak megszerezni az adattolvajok: továbbra is a banki információk, jelszavak, kártyaszámok számítanak elsődleges célpontnak. Egy tipikus adathalászati támadás általában e-mailben történő megkereséssel történik, mikor a csalók az ügyfél bankjának adják ki magukat, és valamiféle mondvacsinált indokkal ezen adatok megadására biztatják az áldozatokat. Az elektronikus üzenetben található linkre kattintva az eredetihez megtévesztésig hasonlító, ám a phisherek által üzemeltetett weboldalra juthatnak a felhasználók.

A tavalyi évben a Microsoft 117 jogi eljárást indított amerikai online csalók ellen, idén pedig az EMEA-régióban is megpróbálnak fellépni ezen káros tevékenységgel szemben. Hatásos fellépésre pedig igenis szükség van: biztonságtechnikai cégek 2005 végén már hétezernél is több különféle adathalászati célú weboldalt találtak az interneten. Természetesen ez nem azt jelenti, hogy 7000 különálló csoport áll ezek mögött, nagyon sokan üzemeltetnek több tíz vagy akár száz oldalt.

Az adathalászok évről-évre kifinomultabb módszerekkel dolgoznak, és amíg régebben könnyedén kiszúrható volt egy-egy online csaló által küldött e-mail (tipikusan a helyesírási hibák tömkelege volt szembetűnő), addig manapság sajnos könnyen megtéveszthetik a gyanútlan és képzetlen felhasználókat. Ezért nagyon fontos, hogy gyanús esetben soha ne kattintsunk e-mailben található linkre, hanem saját kezünkkel gépeljük be bankunk webcímét. Az egészséges paranoia csak megvédhet minket, kétes esetben hívjuk fel bankunkat, vagy személyesen fáradjunk be a legközelebbi fiókba.

(Forrás: VírusHíradó)

 

Kapcsolat | Copyright 2004-2008 Inforum