Elfelejtettem a jelszót.
Infomediátor » Hírek
SMS-eket küldözget egy új vírus2006. 06. 22.

Biztonsági kutatók egy olyan új vírust fedeztek fel, amely a nagy mennyiségben piacra kerülő, Java támogatást tartalmazó mobiltelefonokra jelent veszélyt.


Elsőként a Kaspersky Lab számolt be arról a vírusról, amely kifejezetten azon mobiltelefonok megfertőzésére alkalmas, amelyek J2ME (Java 2 Mobile Edition) támogatással is rendelkeznek. Mivel rengeteg ilyen készülék kerül forgalomba, ezért az új kártékony program nagyon sok mobiltelefon veszélyeztetésére képes.

A RedBrowser nevű új vírus elsősorban pénzszerzési célokkal született, ugyanis amint megfertőz egy készüléket, akkor arról azonnal SMS-eket kezd el küldözgetni egy emelt díjas számra. A hírek szerint egy-egy ilyen SMS elküldése 5-6 dollárjába kerül a fertőzött mobil tulajdonosának. A vírus egy olyan mobil szoftvernek igyekszik álcázni magát, amely egyszerűbb WAP-os böngészéssel kecsegteti a gyanútlan felhasználókat.

A RedBrowser egyelőre nem képes gyors és széleskörű terjedésre, és az úgynevezett "proof of concept" programok közé sorolható. A Shane Coursen, a Kaspersky Lab egyik szakértője elmondta, hogy az új vírus két jellemzője miatt egyedülálló. Az egyik, hogy képes a J2ME kompatibilis mobiltelefonok megfertőzésére. A másik, hogy ez az első olyan mobil vírus, amely emeltdíjas SMS üzenetek küldözgetése révén próbálja megkárosítani a telefonok tulajdonosait.

(Forrás: Computerworld)

Kapcsolat | Copyright 2004-2008 Inforum