Elfelejtettem a jelszót.
Infomediátor » Hírek
Bankból indították támadásaikat az adathalászok2006. 06. 22.

Az adathalászok egyre bátrabb módszerek révén próbálnak bizalmas adatokhoz hozzájutni. A napokban ugyanis már egy kínai bank szerverét is feltörték annak érdekében, hogy egy másik pénzintézet ügyfeleit megkárosíthassák.


Az internetes technológiákkal foglalkozó Netcraft cég bejelentette, hogy egy eddig egyedülálló adathalász tevékenységre bukkant. A biztonsági problémákat a cég egyik felhasználója jelezte, aki a cég ingyenes adathalászat (phishing) ellen védő eszköze révén értesült a veszélyről. A Netcraft szakemberei megvizsgálták a problémát, és megállapították, hogy egy nagyon érdekes esetről van szó.

Paul Mutton, a Netcraft egyik fejlesztője elmondta, hogy az eset vizsgálatakor arra a következtetésre jutottak, hogy az adathalászok egy kínai bank egyik szerverének feltörése révén próbálták kivitelezni a phishing támadásaikat. A támadók a feltört szerver egyik "rejtett" könyvtárába olyan fájlokat helyeztek el, amelyek egy másik pénzintézet meghamisított weboldalait tartalmazta. Ezt követően az adathalászok emaileket küldtek a gyanútlan felhasználóknak, és abban a feltört banki szerver IP címét adták meg. A levélben arra biztatták a felhasználókat, hogy 20 dollárért cserébe töltsenek ki egy kérdőívet. E kérdőív kitöltéséhez azonban a megtévesztett banki ügyfeleknek meg kellett adniuk a felhasználónevüket, a jelszavukat, a társadalombiztosítási számukat és egyéb bizalmas adataikat is. Mivel ezt a támadók által meghamisított weboldalon keresztül tették meg, ezért az adatok azonnal illetéktelen kezekbe kerültek.

A Netcraft szakembere egyelőre még nem talált magyarázatot arra, hogy a támadóknak miért egy bank szerverét kellett feltörniük a támadásaik kivitelezéséhez. Ugyanis sok előnyük nem származott belőle, hiszen a böngészőben URL helyett a feltört szerver IP címe jelent meg, és a biztonságos Internet kapcsolatra utaló jelzéseket sem tudtak produkálni. Az viszont figyelemreméltó, hogy ez volt az első olyan adathalász esemény, amelynek során egy bank infrastruktúráját is felhasználták a támadók a céljaik eléréséhez.

(Forrás: Computerworld) 

Kapcsolat | Copyright 2004-2008 Inforum