Elfelejtettem a jelszót.
Infomediátor » Hírek
Hármas összefogás az illegális tartalmak terjesztése ellen2006. 06. 22.

A BitTorrent társult a brit szélessávú internet-szolgáltató, az NTL és a CacheLogic céggel a legális tartalmak terjesztése érdekében. Ezzel a lépéssel próbálják elérni, hogy a BitTorrent végre teljesen legális online-szolgáltatóvá váljon, melyen kizárólag legális tartalmak érhetők el.


A három cég az összefogással kísérlet tesz arra, hogy megvalósítsák a közös célt. A BitTorrent a végfelhasználók számára lehetővé teszi, hogy a feltöltött tartalmakat elérjék és megosszák egymás között, az NTL és a CacheLogic pedig a szélessávú internet-hálózatot biztosítja. A CacheLogic-ot a P2P kereső szolgáltatásban fogják alkalmazni. A CacheLogic technológiája olyan szervereket használ, amelyek az internet-szolgáltató gerinchálózatára telepítve tárolják a P2P hálózatok igényeit és kereséseit. Ez a metódus megkönnyíti a le- és feltöltéseket (a szolgáltató hálózatában) és központosítja a forgalmazást.

Bram Cohen, a BitTorrent kitalálója és fejlesztője már korábban is gyakran utalt a kalózkodásra, mint a rendszer negatív velejárójára. Egy idő után tulajdonképpen két BitTorrent kezdett életet élni, az egyik a Bram Cohen féle BitTorrent legális tartalmakkal, a másik a pedig a „közösségi BitTorrent” illegális tartalmakkal. Cohen arra törekszik, hogy ne lehessen felhasználni és visszaélni következmények nélkül a BitTorrent nevével. Az, hogy sokan használták ezt nevet kémprogramjaik és adware-jeik terjesztéséhez, nagyon rossz fényben tűntetheti fel a BitTorrentet.

A BitTorrent 2005 novemberében komoly lépést tett afelé, hogy megszüntesse a rajta keresztül folyó kalózkodást, amikor „békét kötött” az MPAA-val (Motion Picture Association of America). Cohen akkor kijelentette, hogy eltávolítják, és a jövőben nem teszik elérhetővé azokat a linkeket, melyeken keresztül a felhasználók illegálisan tudnak filmeket és egyéb fájlokat letölteni.

(Forrás: Jogi Fórum)

Kapcsolat | Copyright 2004-2008 Inforum