Elfelejtettem a jelszót.
Infomediátor » Hírek
Növekszik az adathalász oldalak száma2006. 06. 22.

Egy februárban megjelent tanulmány szerint decemberben 55 százalékkal nőtt az aktív adathalász weboldalak száma.


Szakemberek szerint a másfélszeresnél is nagyobb növekedés annak köszönhető, hogy olyan „segédprogramok” jelentek meg, melyekkel könnyedén lehet az eredetire hasonlító, ám online csalás célját szolgáló weboldalakat készíteni.

Az adathalászati, vagy angol nevén phishing-támadások általában e-mailben történő megkereséssel kezdődnek. A csalók általában kéretlen levélként küldik ki felhívásukat, amiben arra próbálják rávenni a címzetteket, hogy látogassanak el hamis weboldalakra, és ott adják meg különféle személyes vagy banki adataikat. A leggyakrabban bankok és elektronikus kereskedelemmel foglalkozó vállalatok honlapjainak álcázzák magukat, hiszen ezek hamisítása által lehet a legértékesebb információkhoz jutni.

Az Anti-Phishing Munkacsoport elemzése szerint habár az ilyen jellegű e-mailek száma némileg csökkent, a nyilvántartott adathalászati weboldalak száma novemberről decemberre 4630-ról 7197-re nőtt.

Biztonságtechnikai cégek szerint az interneten elérhető „phishing-kitek” segítségével szinte bárki készíthet adathalászati oldalt, ezzel magyarázható a hirtelen növekedés. Régebben a vírusírók körében is láthattunk hasonlót, mikor megjelentek a vírusgeneráló programok. Joel Camissar, a Websense egyik szakértője szerint most ez az egyik legnagyobb kihívás, és fel kell rá készülnie az iparnak.

(Forrás: VírusHíradó)

Kapcsolat | Copyright 2004-2008 Inforum