Elfelejtettem a jelszót.
Infomediátor » Hírek
Egyre több zombi PC a neten2006. 06. 22.

Letartóztatások és bírósági ítéletek nyomán az Egyesült Államokban újra rivaldafénybe kerültek a zombi számítógépek és botnetek.


A feltört és közös irányítás alatt lévő számítógépek (zombi gépek) egy csoportját botnetnek nevezzük. Egy botnet veszélyességét az azt irányító egyén(ek) szándékai határozzák meg. Használhatók spamek küldésre, de akár célzott támadások kivitelezésére is.

Február közepén a kaliforniai Christopher Maxwellt és két társát állították bíróság elé. A vádak szerint botnetet hoztak létre, és rövid idő alatt százezer dolláros jövedelemre tettek szert spamküldéssel és az érintett gépeken reklámok megjelenítésével. Az ügyészség szerint a gyanúsítottak szerepet játszottak egy seattle-i kórház számítógépes rendszerének megbénításában is.

Egy másik amerikai esetben, idén januárban Jeanson James Anchetát hatéves börtönbüntetésre ítéltek, amiért egy több tízezer zombi gépből álló botnetet hozott létre, melyet kéretlen levelek küldésére és weboldalak támadására használt fel.

 

Növekvő számok

A Ciphertrust biztonságtechnikai cég szerint a botnet-probléma most kezd még rosszabbra fordulni. „Minden egyes nap közel 250 ezer olyan új gépet észlelünk, melyek valószínűleg egy botnet részei, és spameket küldözgetnek,” mondta Paul Judge, a Ciphertrust technikai vezetője.

A szakember azt is elmondta, hogy egyre nehezebb detektálni a zombi gépeket, mivel egy most megfigyelt új módszer szerint egy-egy gépről csak nagyon kevés spamet küldenek. Mivel azonban több millió rendszer alkothat egy botnetet, az összesen elküldött kéretlen levelek száma így is óriási.

Amellett, hogy a botnetek száma és mérete folyamatosan nő, egyfajta specializálódás is megfigyelhető. Vannak, akik csak a botnet létrehozásával foglalkoznak, megint mások megrendelőket szereznek, és bérbeadják a feltört gépek erőforrásait. Vannak a spamek és adathalászati e-mailek készítői, illetve a vírusírók, akik a PC-k megfertőzéséhez és zombivá változtatásához szükséges kártevőket gyártják.

A számítógépek általában valamiféle féreg vagy trójai program általi fertőzés során válnak zombivá, majd csatlakoznak egy adott botnethez. Megfertőződni pedig egyre egyszerűbb: akár weboldalak látogatásával is trójai szoftverek egész serege kerülhet a védtelen rendszerekre. A helyzet természetesen nem reménytelen: az operációs rendszer és az internetezéshez használt programok rendszeres frissítésével, naprakészen tartásával, tűzfal és antivírus program használatával, illetve józan gondolkodással megelőzhető a baj.

(Forrás: VírusHíradó)

Kapcsolat | Copyright 2004-2008 Inforum