Elfelejtettem a jelszót.
Infomediátor » Hírek
Jog az információhoz, jogbiztonság az információs társadalom2004. 05. 13.

A XXI. századra az információ külön értékké vált, amelynek birtoklása,megszerzése előnyt jelent azok számára akik az információhoz hozzáférnek, és komoly hátrányt jelent a kirekesztetteknek.


A jogállamiság megköveteli, hogy az állampolgárok jogait és kötelességeit a törvényben megszabott módon kihirdetett és bárki számára hozzáférhető jogszabályok szabályozzák. 1992-ben az Alkotmánybíróság ezt a követelményt annak előírásával látta biztosítottnak, hogy a Magyar Közlöny az ország területén bárhol előfizethető legyen. Ma azonban a postai úton kézbesített, kinyomtatott szövegek mellett egyre nagyobb gyakorlati jelentősége van az online hozzáférhető adatbázisoknak. Az eEurope programok által meghatározott információs társadalmat építő Magyarországon az állampolgárok számára a jogszabályokhoz történő hozzáférést az Interneten is biztosítani kell. Különösen akkor tekinthető ez alapkövetelménynek, ha figyelembe vesszük a Magyar Közlöny példányonkénti árát, vagy éppen az előfizetési díjat, amely jelentéktelennek semmiképpen nem nevezhető.
Az Infomediátor álláspontja szerint a közvagyon részét képező jogszabályokat mindenki számára ingyenesen hozzáférhetővé és szabadon felhasználhatóvá kell tenni. Ellenértéket kérni csak valamilyen további hozzáadott érték alapján (speciális keresési lehetőségek, csoportosítások, stb.), valamilyen további szolgáltatásért lehet. Mivel a jogszabályok kihirdetése és közzététele a kormány feladata, ezért elvárható, hogy az Interneten, az állampolgárok számára egyszerűen, ingyen hozzáférhető, és könnyen használható adatbázisban tegye közzé a hatályos magyar joganyag hivatalos szövegét.
Az Európai Unió joganyaga – azokon a nyelveken, amelyek a 2004. május 1. előtti tagállamok hivatalos nyelvei – ingyenesen hozzáférhető egy rendszerezett, kereshető adatbázisban az Interneten, így bármely jogkereső, európai uniós állampolgár könnyen megtalálhatja.
Hiteles magyar nyelvű fordítás jelenleg csak részben érhető el az Interneten. Annak ellenére, hogy az eur-lex adatbázisra mutat az Igazságügyi Minisztérium honlapjáról a link (http://europa.eu.int/eur-lex/hu/index.html) , ott a mai napon egyetlen magyar nyelvű jogszabályt lehet elérni:
"A Tanács 930/2004/EK rendelete (2004. május 1.) az Európai Unió intézményei jogi aktusainak máltai nyelven történő megszövegezésére vonatkozó ideiglenes eltérésekről"

A további magyar nyelvű közösségi joganyag az Igazságügyi Minisztérium honlapján, még gyakorlott jogászok számára is kemény kutató munkával, eldugott helyen érhető el. Az adatbázisban történő eligazodás is igen nehézkes.
A magyar, és május 1.-től már európai uniós állampolgárok jogviszonyait közvetlenül rendező közösségi jogot tehát úgy kellene alkalmazni, hogy az teljes mértékben csak az idegen nyelvet magas szinten ismerő személyek számára lesz hozzáférhető, illetve a magyar nyelvű anyaghoz is csak komoly keresésé eredményeként lehet hozzájutni.
Az Infomediátor szerint nem fogadható el, hogy az adókból származó közpénzekből végzett fordítási munka eredményeként az egyetlen forrás, amelyben magyar nyelven legalább az európai joganyag egy része elérhető, az átlag jogkereső állampolgár számára gyakorlatilag nem ismerhető meg, de még a joggal dolgozó szakemberek számára is komoly problémát jelent ez a feladat. Az ilyen nehezen elérhető magyar nyelvű joganyag is a csatlakozást követő napokban még szerzői jogvédelem alatt áll, és annak felhasználása annak az Igazságügyi Minisztériumnak a külön engedélyéhez volt kötve, amely ezt az adatbázis ugyancsak közpénzből, és a közvagyon részeként hozta létre. Mára már ez a kikötés a honlapról eltűnt, de a joganyag megismerhetőségének problematikája továbbra sincs megoldva.
Kapcsolat | Copyright 2004-2008 Inforum