Elfelejtettem a jelszót.
Infomediátor » Hírek
Az INFOMEDIÁTOR állásfoglalása2004. 05. 14.

Az államnak alkotmányos kötelezettsége, az állampolgároknak pedig alapvető joguk, hogy a jogszabályokhoz ingyenesen hozzáférjenek. Ezért a közvagyon részét képező, adóforintokból megalkotott jogszabályokat, továbbá a bírói gyakorlatot tükröző bírósági határozatokat elektronikus formában az Interneten közzé kell tenni. A jogszabályokat a módosításokkal egységes szerkezetben, a hozzájuk kapcsolódó bírósági határozatokkal együtt, a felhasználók számára könnyen hozzáférhető és kezelhető módon mindenki számára ingyenesen hozzáférhetővé és szabadon felhasználhatóvá kell tenni.


A XXI. századra az információ külön értékké vált, amelynek birtoklása, megszerzése előnyt jelent azok számára, akik az információhoz hozzáférnek, és komoly hátrányt jelent a kirekesztetteknek.
Az információ külön csoportját képezi a közpénzekből előállított, a közszféra birtokában lévő információ. Az ezeket hordozó dokumentumok nyilvánosságra hozatala alapvető eszköze a tudáshoz való jog kiterjesztésének, amely a demokratikus jogállam egyik sarokköve.

A jogállamiság megköveteli, hogy az állampolgárok jogait és kötelességeit a törvényben megszabott módon kihirdetett, és bárki számára hozzáférhető jogszabályok szabályozzák. Az Alkotmánybíróság 25/1992. (IV.30.) AB. számú határozatában az akkori életviszonyokra tekintettel az Alkotmánybíróság ezt a követelményt a Magyar Közlönynek az ország területén minden megyébe és előfizetőhöz történő eljutásával látta biztosítottnak. Ma azonban a postai úton kézbesített, kinyomtatott szövegek mellett egyre nagyobb gyakorlati jelentősége van az on line hozzáférhető adatbázisoknak. Ezeknek előnyét különösen a Magyar Közlöny előfizetési díjával vagy példányonkénti nem elhanyagolható nagyságú árával összevetve is érzékelhetjük.

A közszféra információinak további felhasználásáról született az Európai Parlament és a Tanács 2003/98/EK irányelve, amely kimondja, hogy amennyiben lehetséges, a dokumentumokat elektronikus úton kell elérhetővé tenni.(5 cikk). A dokumentum fogalmának a lehető legszélesebb körű meghatározása biztosítja, hogy ide kell érteni a jogszabályokat és a jogalkotási folyamat során keletkezett más iratokat is.

Az Interneten ma a hatályos magyar jog csak fizetős adatbázisban érhető el, olyan piaci szereplő által működtetett szolgáltatás keretében, aki maga hosszú évek óta jelen van CD-ivel a piacon. Az Országgyűlés honlapjáról ugyancsak e piaci szereplő ingyenes adatbázisához tudunk kapcsolatot teremteni, ahol 1990-től kezdve megtalálhatók a törvények és az országgyűlési határozatok. Nincsenek közöttük azonban a kormányrendeleti vagy miniszteri rendeleti, illetve egyéb szintű jogforrások, az ugyancsak jogforrásnak minősülő önkormányzati rendeletekről nem is beszélve. A törvényeket tartalmazó ingyenes adatbázisnak további problémája, hogy a módosítás szövege és az alap törvény nincs egységes szerkezetbe foglalva. Így például ma az Interneten nem érhető el az elektronikus kereskedelemről szóló módosított 2001. évi CVIII. törvény egységes szerkezetű szövege. Ezzel gyakorlatilag az elérhető jogszabályok tömegében is lehetetlenné válik az eligazodás, és nem csupán a jogkereső állampolgár, hanem a jogász szakember számára is használhatatlan e szerény adatbázis is.

Az egyes minisztériumok honlapjai tartalmaznak ugyan válogatásokat a saját területüket érintő jogszabályokból, és ezek között már a végrehajtási rendeletek is fellelhetők, ám ezen válogatások rapszodikusak, nem érhető mögöttük tetten a központi akarat, amely valamennyi közigazgatási szerv vonatkozásában a dokumentumok megfelelő, az állampolgárok jogkövetését elősegítő közzétételét írná elő.

A helyi önkormányzatok vonatkozásában a helyzet még rosszabb, a közösség életét alapvetően befolyásoló önkormányzati rendeletek sok helyen sem elektronikus úton sem papír alapon nem hozzáférhetők.

Az Európai Unió joganyaga az Eur-Lex portálon azokon a nyelveken, amelyek a 2004. május 1.-e előtti tagállamok hivatalos nyelvei, ingyenesen hozzáférhető, rendszerezett, kereshető adatbázisban megtalálhatók az Interneten és így bármely jogkereső, európai uniós állampolgár számára könnyen hozzáférhető.

Hiteles magyar nyelvű fordítás azonban jelenleg csak részben lelhető fel az Interneten. A magyar nyelvű közösségi joganyag további forrása az Igazságügyi Minisztérium honlapján, még gyakorlott jogászok számára is kemény kutató munkával, eldugott helyen érhető el. Az adatbázisban történő eligazodás is igen nehézkes.
A magyar, és május 1.-től már európai uniós állampolgárok jogviszonyait is rendező közösségi jogot, amely most már közvetlenül hatályos és közvetlenül alkalmazandó, tehát úgy kellene alkalmazni, hogy az teljes mértékben csak az idegen nyelvet magas szinten ismerő személyek számára hozzáférhető, illetve a magyar nyelvű anyaghoz is csak komoly keresés eredményeként lehet hozzájutni.

Az európai jog szabályszerű, az alapszerződésben meghatározott módon történő kihirdetése nem történt meg Magyarországon, ezért a magyar igazságszolgáltató szervektől és állampolgároktól nem várható el, hogy a közösségi jog által meghatározott kötelezettségeiknek eleget tegyenek.

Az ismertetett európai uniós irányelv tükrében az már nem kérdés, hogy az eEurope programok által meghatározott információs társadalmat építő Magyarországon az állampolgárok számára a jogszabályokhoz ( ide értve a nemzeti és a közösségi jogot is) történő hozzáférést az Interneten is biztosítani kell. Állást foglalni abban kellett, hogy vajon ez a kötelezettség jelenti-e azt is, hogy a jogszabályokat egy kezelhető, könnyen elérhető és felhasználható adatbázisba rendezve ingyenesen kell-e az államnak az állampolgárok részére elektronikus úton elérhetővé tennie, vagy a jogállamiság kritériumainak teljes mértékben megfelel az, ha azokra a piaci szereplők részére további felhasználást engedélyezve, csak fizetős adatbázisban biztosítja a hozzáférést?

Az Infomediátor álláspontja szerint a közvagyon részét képező, adóforintokból megalkotott jogszabályokat hiteles szövegezésben, teljes mértékben, a módosításokkal egységes szerkezetben, a keresést támogató, az egyszerű felhasználó számára könnyen elérhető és kezelhető adatbázisban, mindenki számára ingyenesen hozzáférhetővé és szabadon felhasználhatóvá kell tenni. A jogalkotó szervek által kihirdetett jogszabályokon túl ugyancsak ingyenesen és elektronikus úton hozzáférhetővé kell tenni a jogalkalmazásban meghatározó szerepet betöltő bírói gyakorlatot tartalmazó határozatokat is, a Legfelsőbb Bíróság döntéseitől a tábla bíróságok és a megyei bíróságok ítélkezési gyakorlatáig bezárólag. Ellenértéket kérni csak valamilyen további hozzáadott érték alapján, (speciális keresési lehetőségek, csoportosítások, stb.), valamilyen további szolgáltatásért lehet. Mivel a jogszabályok kihirdetése és közzététele a kormány feladata, ezért elvárható, hogy az Interneten, az állampolgárok számára egyszerűen, ingyen hozzáférhető, és könnyen használható adatbázisban tegye közzé a hatályos magyar joganyag hivatalos szövegét.

Infomediátor
Kapcsolat | Copyright 2004-2008 Inforum