Elfelejtettem a jelszót.
Infomediátor » Hírek
Reprográfiai díj - mégis!2004. 06. 29.

Az Inforum komoly szakmai kutatásokon alapuló érvekkel küzdött a reprográfiai díj nyomtatókra történő kiterjesztése ellen. Az erről szóló kormány rendelet a Magyar Közlöny június 22.-i számában mégis megjelent. Történt ez annak ellenére, hogy mind a szakma, mind az SZDSZ helytelen és elhibázott lépésnek tartja, amelynek eredményeként a nyomtatók árának jelentős, akár 10-15%-os drágulása is megtörténhet.


A következmények mind a felhasználókra, mind a gyártókra és kereskedőkre nézve hátrányosak lehetnek. A piaci drágulás a felhasználó pénztárcáját csapolja meg, míg a gyártó és kereskedő az ennek eredményeként kialakuló hardver-turizmust fogja megszenvedni. Hiszen néhány órai autózás után amost már személyi igazolvánnyal átléphető határok túloldalán akár 20-25%-os árkedvezménnyel vásárolhatjuk meg ugyanazt az eszközt. Kérdés, hogy kinek jó ez?

Talán a szerzőnek? Sajnos ezt a feltételezést rögtön cáfolnunk kell, hiszen a reprográfiai díj címén beszedett jelentős összeg számottevő része nem jut el a szerzőhöz, útja és sorsa rejtélyes.

Ezzel szemben nagyon ismert szerző, az elmúlt két év elszámolása alapján, ( amikor már a fénymásolók árát terhelte a reprográfiai díj) összesen 750 forintot (!) kapott e címen.

A szerzők jogdíjhoz való jogát nem vitatja senki. A reprográfiai díj ténylegesen a szerzői jogi törvény alapján a szabad felhasználás körébe tartozó magáncélú másolásból kiesett díjak megfizettetésére szolgál. Vagyis azt a felhasználási formát, amely azért szabad, mert nem kell érte a szerzőtől engedélyt kérni, és nem kell érte díjat fizetni, más módon fizettetik mégis meg. A fénymásolók esetében még elfogadható, hogy azt szerzői oltalom alatt álló művek magáncélú másolására (is) használják. A nyomtatók esetében azonban igen drága mulatságnak tűnne más művét kinyomtatni, ahelyett, hogy azt megvennénk. Az ár-érték arány minden ésszerűségnek ellentmond. Arról nem is beszélve, hogy anyomtató önmagában nem lehet alkalmas semmilyen másolásra, jogsértésre. További kérdés, hogy abban az esetben, ha a nyomtatót a saját, ugyancsak szerzői jogi oltalom alá eső művem kinyomtatására használom, vagy azt az Internetről letöltve más nyomtatja ki, akkor nekem is jár a reprográfia díj. Az elvi válasz persze igen, de kérdés, hogy a reprográfiai szövetség vajon milyen alapon dönti el azt, hogy kinek jár vagy kinek nem jár a bevételből. Na és mennyi? Milyen arányban? Ki állapítja meg, hogy melyik szerző művét milyen arányban nyomtatták ki szabad felhasználás körében. A kérdések sorába kívánkozik, hogy vajon ki állapítja meg egy nyomtatóról, hogy azt magáncélú másolásra (is) használják, vagy a használat célja kizárólag üzleti. Hiszen ez utóbbi esetben, ha szerzői jogi oltalom alatt álló művet kívánnak rajta kinyomtatni, az egyértelműen kívül esik a szabad felhasználás körén, és már engedélyhez és közvetlen díjfizetéshez kötött. A reprográfia díj, vagy inkább azok akik a kiterjesztés érdekében ilyen eredményesen lobbiztak, mint látjuk, mindezt a kérdést félre söpörve gázolnak át az információs társadalmi felhasználók érdekein.

InfomediátorA kérdésről további információt itt találhat.
Kapcsolat | Copyright 2004-2008 Inforum