Elfelejtettem a jelszót.
Infomediátor » Hírek
Szexuális forradalom zajlik az interneten2006. 06. 14.

A világháló nyújtotta kommunikációs és egyéb lehetőségek jelentősen megváltoztatták a fiatalok életét. Igaz ez a szexualitásra is: még soha nem voltak annyira népszerűek a különböző chat- és fórumoldalak, valamint azonnali üzenetküldő programok, mint napjainkban.


A webkameráknak és az online chateknek köszönhetően a fiatalok körében bekövetkezett a második szexuális forradalom. A fiatal fiúk negyede és a lányok 20 százaléka ismerte el, hogy már szeretkezett és 80 százalékuk már legalább egyszer flörtölt az interneten. A legtöbben azonban ez alatt a képek, videók vagy szövegek csereberéjét értik - derült ki a Royal KPN NV, a legnagyobb holland internetszolgáltató cég és a My Child Online szülői közösség által közösen készített felmérésből.

"Az első szexuális forradalomra a `60-as és `70-es években került sor. Ez a mostani azonban egészen más. A fiatalok vadidegenekkel flörtölnek, nekik nyílnak meg, mondják el a vágyaikat és nem a szüleiknek. Azok az idők, amikor kézről kézre adták a szexlapokat már régen elmúltak" - nyilatkozták a holland szakemberek.

"A legtöbb szülő nagyon meglepődött, többségük sokkal éretlenebb tartotta a saját csemetéjét. A felnőttek bizony nem egy esetben elvörösödtek, amikor megtudták, mikről is fantáziált gyermekük vagy milyen élményei voltak. Olyan témákhoz lehet hozzájutni a világhálón és olyan források vannak, amikről sokan még csak nem is hallottak. Néha az volt az érzésünk, hogy sok szülőre is ráférne egy szexuális témájú online tanfolyam" - árulta el a Justine Pardoen, a My Child Online munkatársa.


"Az internet számtalan lehetőséget nyújt. Ezek közül az egyik a tájékozódás. Hihetetlen, hogy mennyi szakirodalom van az interneten. Ezt egészítik ki a fórumok, a chatek és az azonnali üzenetküldő programok. Az emberek nyíltan beszélnek szinte bármiről, olyan témákról is, amiket a valós életben nem vállalnának fel" - tette hozzá Justine Pardoen. "A gyerekek ebbe a környezetbe csöppennek bele és nagyon hamar megtanulják a szabályokat. Azonban ez nem lenne baj, a gond az, hogy ki vigyázz rájuk. Nem véletlen például, hogy a közelmúltban ennyi pedofilbotrányra derült fény. A szülőknek is alkalmazkodniuk kellene, sokkal nyitottabbá kellene válniuk, tájékozódniuk kellene, felvilágosítaniuk, mert különben ezeknek hiányában gyermekük az interneten keres válaszokat kérdéseire és ott fog vigasztalódni"" - mondta végül a szakember.

Hanneke de Graf, a felmérést végző cég munkatársa szerint a fiatalok meglepően nyíltan beszéltek vágyaikról, nem zavarta őket sem az online felmérés, sem a kérdések. Pont ez teheti őket védtelenné a rosszindulatú emberekkel szemben. Érdekesség, hogy a fiúk a világhálón is szeretnek lódítani, sokkal több hódítást mondanak el, mint amennyi valóban megtörténhetett, míg a lányok sokkal kevésbé közlékenyek, de ők sokkal több mindenben vannak benne.

A kutatók végül kiemelték, hogy a 21. században az olyan közösségi portálok, mint a MySpace vagy a chatoldalak, a webkamerák és a fórumok teljesen új szintre helyezték az emberi kapcsolatokat. Ez nem baj, de a legfontosabb, hogy a fiatalok megtanulják: a valódi életben tapasztalt és átélt élményeiket a legélethűbb virtuális valóság sem képes helyettesíteni vagy pótolni.

SG Hírmagazin

Kapcsolat | Copyright 2004-2008 Inforum