Elfelejtettem a jelszót.
Infomediátor » Hírek
Bluetooth – fekete mágia a nagy kékségben2004. 08. 25.

Nem kell túl felkészültnek lennie annak, aki adatot szeretne lopni másoktól.



A számítógépek és tartozékaik egymáshoz kapcsolásának első módja a vaskos kábelköteg volt – amely persze még a mai napig sem vesztette el aktualitását. A rohanó világ azonban új igényeket támaszt, így egyre-másra jelentek meg újabb kapcsolódási lehetőségek, melyek közül ma a talán leggyakrabban használt az úgynevezett bluetooth kapcsolat. Ennek előnye a felhasználó számára, hogy ezen kapcsolati mód segítségével szinte bármit csatlakoztathat bármivel. Számítógéphez palmtopot, fejhallgatót, telefont, vagy telefonhoz fülhallgatót, autó kihangosítót.
Ez mind szép és jó, no és persze divatos. „Zsinór nélkül szebb a világ” jelszóval egyre többen járják az utcákat zsebükben vagy táskájukban telefonjukkal, fülükben csupán a „blútúszos” mikrofon-fülhallgatóval. Legtöbben nem is tudják, mennyire sebezhetőek ilyenkor.
A hackerek ma már nem csak a számítógépek adataiban turkálnak előszeretettel, hiszen az egyre fejlettebb mobiltelefonok lassan már annyi adatot képesek tárolni, mint egy néhány évvel ezelőtti asztali PC. Ráadásul telefonjainkat nem tartjuk sebezhetőnek, így nem is védjük, mint – jó esetben – számítógépeinket.
Az Integralis biztonságtechnikai honlap munkatársai ugyanakkor arra hívják fel a figyelmet, hogy a mobiltelefonokon tárolt adatok igenis hozzáférhetőek idegenek számára.

A probléma elsősorban a Nokia és Sony-Ericsson márkájú telefonok tulajdonosait érinti. Közülük is azokat, akik rendszeresen használják a telefon Bluetooth funkcióját. A telefon-hackernek nem kell mást tennie, mint egy laptoppal leülni egy forgalmas helyen, aktiválni annak bluetooth funkcióját és várni. A program megkeresi a 10-100 méteren belüli összes aktivált mobiltelefont, amely naptárja, telefonkönyve, híváslistája ezután hozzáférhetővé válik a hacker számára, aki akár módosíthatja is a telefonszámokat, vagy a bejegyzett találkozók időpontjait. Ráadásul a megtámadott telefon SMS üzeneteit is elolvashatja, sőt küldhet és fogadhat is szöveges üzenetet anélkül, hogy a telefon tulajdonosa ezt észrevenné.
Londonban, ahol a legtöbben elfelejtik kikapcsolni a telefon bluetooth funkcióját, nemrég végeztek egy kísérletet. Egy londoni metróállomáson egy laptoppal két óra alatt 336 bluetoothos telefont észleltek, amelyek közül 77 támadható volt. A kísérletet megismételték a brit parlament épületében is, ahol tizennégy perc alatt negyvenhat bekapcsolt bluetoothos mobilt és nyolc támadható telefont találtak.
A szakemberek szerint ennek egy része könnyen kivédhető lenne egy kis odafigyeléssel. Ha valaki használja ezt a kapcsolatot, akkor bele kell törődnie, hogy közben telefonja védtelen a külső behatolókkal szemben. Azonban minden más időpontban ki kell kapcsolni a mobil bluetooth funkcióját, és a más ilyen eszközök számára a telefon láthatóságát is.
A telefongyártók ígérték a frissített szoftverek megjelenését, addig is egy kis segítség a telefonok helyes beállításához:A menü-ben menjünk a Bluetooth ponthozItt válasszuk a „ki” pontot.A Bluetooth menübe visszalépve menjünk a „Bluetooth beállítások ponthoz ,és a „Saját telefon láthatóságát” állítsuk „Rejtett” módba .Ekkor telefonunk védett lesz a külső behatolókkal szemben. A „bluetooth-hackerek” azonban nem csak a mobiltelefonok adatait próbálják megszerezni, hanem hasonló módon az aktív kapcsolattal rendelkező számítógépekbe is betörhetnek, így amikor nem használjuk, érdemes a laptopok és minden más ilyen kapcsolatot használó szerkezet bluetooth funkcióját kikapcsolni.


Infomediátor
Kapcsolat | Copyright 2004-2008 Inforum