Elfelejtettem a jelszót.
Infomediátor » Hírek
Noteszgép veszélyezteti az üzleti élet biztonságát2004. 11. 20.

A Websense közzétette a Felelős laptop-használat felmérésére irányuló független kutatások eredményeit, melyek világosan mutatják, hogy az európai vállalatok nem védik sem magukat, sem dolgozóikat az internetről érkező rejtett támadások ellen.


A felmérésben résztvevő 500, laptopot használó európai alkalmazott nagy része jogi és gazdasági károkkal veszélyezteti cégét, emellett személyes adatait sem védi azok jogtalan megszerzésétől.

A felmérés többek között fényt derít arra, hogy az alkalmazottak munkával nem kapcsolatos szoftvereket is letöltenek laptopjukra, és megengedik annak használatát a munkahelyen kívül másoknak is; sokan pedig laptopjukat használva kapcsolódnak fájlcserélő hálózatokhoz, vagy töltenek le illegálisan zenét és filmeket. Az ilyen műveletek akaratlanul is kaput nyitnak a gépre a rosszindulatú programkódok - pl. vírusok, kémprogramok - előtt, az adott laptop kapcsolódásakor az egész vállalati hálózatot is veszélyeztetve.

A vizsgált vállalatok több mint fele (55 százalék) engedélyezi az internet-használatot a laptopokon, viszont csak negyedük alkalmaz ennek ellenőrzésére tartalomszűrő rendszert. A megkérdezettek 30 százalékaa bízik benne, hogy az alkalmazottak tiszteletben tartják az írásos szabályokat. Az a tény azonban, hogy az alkalmazottak az intézmény zárt rendszerén kívül is letöltenek szoftvereket, azt jelenti, hogy a biztonsági szabályok haszontalanok, az üzleti és személyes adatokat a key-loggerek, betörők és jelszóhalászok ellen nem védi semmi.

A felmérés főbb eredményei:

Követhetetlen felhasználók - A dolgozók csaknem fele (46 százalék) ismeri el, hogy mások is hozzáférnek a laptopjukhoz mikor a munkahelyen kívül tartózkodnak, minden ötödiknek (22 százalék) pedig fogalma sincs arról, hogy tulajdonképpen ki és mire használja noteszgépét.

Veszélyes letöltések - Az alkalmazottak 86 százaléka ismerte el, hogy a munkahelyen kívül a munkához nem kapcsolódó szoftvereket is le szokott tölteni a céges laptopra.

Törvénysértés - Csupán tízből egy alkalmazott törődik azzal, hogy cégét megbüntethetik a szerzői jogok megsértéséért az illegális zene- vagy filmletöltések miatt - míg 15 százalék tart attól, hogy őt magát vonják felelősségre.

Kapcsolt letöltések - 74 százalék ismeri el, hogy nem mindig olvassa el a letöltésre vonatkozó feltételeket és szabályokat, nem csoda hát, hogy a felhasználók 15 százaléka fedezett fel PC-jén olyan szoftvereket, amelyeket nem is akart letölteni.

A felelősség terhe? - Meglepő módon, annak ellenére, hogy a felhasználók 42 százaléka elismeri a fájlcserélő hálózatok használatát, a felnőtteknek szóló illetve a hacker oldalak látogatását, 35 százalékuk úgy érzi, hogy a vállalat számítástechnikai osztálya felelős a laptop állapotáért, noha azt a dolgozó otthon is használja.
Kapcsolat | Copyright 2004-2008 Inforum